VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Leden van de VEB kunnen kosteloos contact opnemen met het team van ervaren professionals van de VEB. Vragen gaan onder meer over VEB-acties, ontwikkelingen op de beurs, beleggingsproducten en financieel dienstverleners. Iedere maand selecteert de Beleggersservice enkele veelgestelde vragen om in deze rubriek te beantwoorden.

Engels als standaardtaal

Wat vindt u van het feit dat het Engels steeds vaker als standaardtaal wordt gebruikt in de communicatie met aandeelhouders?
De VEB constateert inderdaad dat Engels steeds vaker de voertaal van de beursgenoteerde onderneming wordt. Dat is zowel in de externe communicatie, onder meer met beleggers, als binnen de onderneming zelf.

De meest recente voorbeelden van die wijziging zijn, ter illustratie, de dit jaar gehouden algemene vergadering van aandeelhouders (AvA) van Kendrion en SIF.

Een argument voor het gebruik van de Engelse taal is bijvoorbeeld het internationale karakter van de bedrijfsactiviteiten. Voor grotere ondernemingen, met een notering in de AEX-index of de AMX-index, ligt dat overigens meer voor de hand dan voor kleinere bedrijven.

Deze ontwikkeling was eerder al in gang gezet bij de publicatie van de jaarverslagen. Hierbij loonde het uiteindelijk niet meer om voor slechts tientallen exemplaren ook een complete Nederlandse versie te maken en te publiceren.

Trend zet door
Uit reacties van VEB-leden blijkt dat niet iedereen te spreken is over deze gang van zaken. Maar waarschijnlijk zet deze trend verder door. Tegelijkertijd staat de technologie niet stil, zodat steeds makkelijker – automatische – vertalingen te maken zijn. Die kan het bedrijf zelf verzorgen, maar het kan ook via programma’s op de computer of smartphone. Het is niet te garanderen dat de vertaling perfect is, maar de vertaling kan beleggers die de voorkeur geven aan berichten in het Nederlands toch een goed beeld geven van de inhoud.

Desalniettemin juicht de VEB het toe wanneer het beursgenoteerde bedrijf ervoor kiest om voor de aanwezigen tijdens een AvA simultaanvertalers in te schakelen. Zo kunnen ook degenen die de Engelse taal niet (goed) machtig zijn de vergadering volgen, zij het met enige vertraging. Tijdens sommige AvA’s dit jaar was die service inderdaad ook beschikbaar.

Gelukkig kon de aandeelhouder dit jaar voor het eerst vaak weer de AvA fysiek bijwonen. Daardoor is het makkelijker om gedurende de vergadering de bestuurders te verzoeken om Nederlandse uitleg en voortzetting. Afgelopen jaar werd dat verzoek in bepaalde gevallen gehonoreerd.

Instapkosten

Bij beleggingsfondsen kan vermeld staan dat zij tot maximaal 5 procent mogen inhouden bij aankoop. Is dat gebruikelijk?
Ja, veel beleggingsfondsen behouden zich het recht voor om een entry fee of instapkosten te hanteren. In dat geval zal de inleg direct met de hoogte van deze kosten (en eventuele andere kosten) dalen. De hoogte van deze mogelijke kostenpost voor aanschaf van een beleggingsfonds staat vermeld in het prospectus.

Het komt niet vaak voor dat fondsbeheerders daadwerkelijk instapkosten in rekening brengen, omdat dit beleggers zou afschrikken. Bij uw bank of broker en bij de aanbieder van het beleggingsfonds kunt u navraag doen of beleggers instapkosten moeten betalen.

Einde beursnotering Boskalis

Wat gebeurt er met de notering van de Boskalis-aandelen, nu investeringsmaatschappij HAL de overname heeft doorgezet?
Onlangs heeft Boskalis bekendgemaakt dat de beursnotering per 9 november 2022 wordt beëindigd. De laatste handelsdag is zodoende dinsdag 8 november 2022. Om de resterende – niet onder het bod aangemelde – aandelen in handen te krijgen, zal HAL in het vierde kwartaal van 2022 een wettelijke uitkoopprocedure starten, zo melden HAL en Boskalis in een gezamenlijk persbericht van 30 september.

Goud verkopen

Waar moet ik op letten als ik goud dat ik in huis heb liggen wil verkopen?
Inflatie en een mogelijke recessie zorgden in het verleden vaak voor een verhoogde interesse in goud, omdat het edelmetaal wordt gezien als waardevaste veilige haven. Een fenomeen dat daarbij hoort, is de frequentere oproep van handelaren die uw oude goud willen opkopen.

Er kunnen verschillende redenen zijn om in te gaan op een uitnodiging. Sommige mensen willen simpelweg profiteren van de gestegen prijs, maar er zijn ook particulieren die zich door financiële tegenslag genoodzaakt zien hun goud te verkopen.

Voor de opkoper gaat het altijd om handel die voor hem iets moet opleveren. In de marge tussen aan- en verkoopprijs zit uiteraard zijn winst. Wij kunnen niet adviseren met welke handelaar u in zee zou moeten gaan, maar we kunnen wel stellen dat het belangrijk is om te begrijpen wat uw persoonlijke goud waard is.

Vermengen
Goud is in zijn puurste vorm een relatief zacht metaal; om dat voor dagelijks gebruik slijtvaster te maken, wordt het vermengd met andere metalen tot een legering. In een trouwring kan bijvoorbeeld ook zilver, nikkel, koper of palladium zitten.

In Nederland wordt voor sieraden veelal 14-karaats goud gebruikt. Vaak zijn deze sieraden ook voorzien van een gehaltemerk, en in dit specifieke geval is het getal 585 ingestempeld. Dat wil zeggen dat het totale gewicht van bijvoorbeeld de gouden trouwring voor 585/1000ste bestaat uit puur goud. In een ring die 10 gram weegt zit dus 5,85 gram goud, de rest bestaat uit andere metalen.

Met deze kennis is het eenvoudig om te berekenen wat, op basis van de dagkoers, de waarde is van het goud in uw sieraad. Er zijn veel websites die informatie verschaffen over de huidige waarde van goud, uitgedrukt in euro’s per gram. Hoewel een opkoper waarschijnlijk een lagere prijs biedt, stelt deze kennis u wel in staat om een idee te krijgen van zijn marge.

Toetsen
Andere veelgebruikte gehaltes zijn 8 karaat (333/1000), 18 karaat (750/1000) en 24 karaat (999/1000; het puurste gehalte). Goud is echter niet altijd voorzien van een gehaltemerk. De traditionele wijze om toch achter dat gehalte te komen, is door het goud te toetsen. Het sieraad wordt hierbij op een toetssteen geschraapt. Er zijn tegenwoordig ook elektronische apparaten die de samenstelling van het metaal kunnen analyseren. Op internet kunt u hierover veel informatie vinden.

Een integere handelaar zal u op eerlijke en transparante wijze in dat proces meenemen en u een voorstel doen, maar het is altijd verstandig om zelf goed beslagen ten ijs te komen.

Vragen zijn welkom

De Beleggersservice is schriftelijk (bij voorkeur per e-mail, via vragen@veb.net) en telefonisch (op maandagen en donderdagen tussen 10:00 en 13:00 uur) voor VEB-leden te bereiken. De Beleggersservice geeft geen concreet beleggings- of juridisch advies, maar kan wel ontwikkelingen op de beurs duiden en achtergrondinformatie geven.

Heeft u een vraag of suggestie? De redactie is te bereiken via effect@veb.net


VEB-lidmaatschap
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap