Ophef over de derde winstwaarschuwing van PostNL, inval bij BAM en wéér een onderzoek bij ING. De ontwikkelingen rond beurs en beleggen gaan razendsnel. De VEB mengt zich actief in discussies en geschillen om de belangen van leden en andere beleggers zo goed mogelijk te behartigen. Een overzicht van uitspraken en stellingnames in de afgelopen weken.
PostNL gaf op vrijdag 21 oktober het derde winstalarm in vijf maanden omdat de inflatie oploopt en het consumentenvertrouwen wegzakt. De al langer ingezette glijvlucht van het aandeel kreeg na de bekendmaking het karakter van een duikvlucht. Hoofdeconoom Jasper Jansen uit in De Telegraaf en in het Financieele Dagblad namens de VEB kritiek op de strategie en de directie van PostNL:
“De winstwaarschuwing laat zien dat de ceo maar moeilijk grip op de organisatie krijgt. De marktomstandigheden zijn uitzonderlijk omdat PostNL aan twee kanten in de knel zit, maar het volgt elkaar wel heel snel op. De heftige koersreactie komt door het feit dat PostNL nu helemaal geen winstdoelstelling meer afgeeft. De pakket-tak zou moeten groeien, in plaats van krimpen”
Inval bij BAM
BAM maakte medio oktober bekend dat het Openbaar Ministerie en de FIOD een inval hadden gedaan bij de bouwer in Gouda. De opsporingsdiensten doen onderzoek naar “mogelijke onregelmatigheden” bij BAM International, het inmiddels nagenoeg opgedoekte internationale onderdeel van BAM.
VEB-woordvoerder Joost Schmets geeft in De Telegraaf aan dat hij vooral wil weten wat er daarover al bekend was bij de BAM-directie en vanaf wanneer er signalen over misstanden bij de directie binnenkwamen: “BAM geeft nauwelijks informatie, waardoor er schrik is bij beleggers die niet weten wat er aan de hand is. (…) In de jaarrekening wordt een voorbehoud gemaakt voor eventuele onderzoeken en boetes voor contracten die in het verleden zijn afgesloten. Maar dat is wat ons betreft niet specifiek genoeg als het bedrijf al op de hoogte was van dit onderzoek bij het opstellen van de jaarrekening in maart van dit jaar.”
ING in opspraak
Ook ING raakte -weer- in opspraak. Het FD berichtte over malversaties bij Payvision. Deze ING-dochter zou tussen 2015 en 2020 miljoenen verdachte transacties hebben doorgelaten van klanten die later betrokken bleken bij criminele activiteiten. Volgens het FD zou DNB vorig jaar aangifte hebben gedaan bij het Openbaar Ministerie. In een radio-interview met BNR vertelt Joost Schmets dat de VEB opheldering verlangt: “Bankieren gaat om vertrouwen tussen banken, klanten en beleggers. Als dan blijkt dat via bankrekeningen criminele of frauduleuze praktijken hebben plaatsgevonden, dan is dat vertrouwen tanende. En, ING heeft hier een verleden mee.”
Fintech-bedrijf Payvision bleek een groot aantal klanten te hebben die actief waren in de gok- en pornosector. “ING zelf geeft steeds aan dat deze praktijken zich hebben afgespeeld voordat ze eigenaar werden, maar ook dan is het een probleem voor ING, want daar hadden ze onderzoek naar moeten doen”, aldus Schmets.
Flow wijkt uit naar ‘pirateneiland’
Ongezouten kritiek van VEB-directeur Gerben Everts op de verhuisplannen van beurshandelshuis Flow Traders. Het bedrijf maakte bekend dat het de holding gaat vestigen op Bermuda vanwege de kapitaaleisen die de Europese toezichthouder aan de onderneming stelt. De verhuizing zou noodzakelijk zijn om concurrerend te blijven.
Hoewel Flow aangeeft dat het zijn notering aan de Euronext behoudt en belastingplichtig blijft in Nederland, uit Everts in het FD toch scherpe kritiek: “Het verbaast me dat wanneer Flow niet aan de regels aan de voordeur wil voldoen, ze de achterdeur kiezen. En dan ook nog op zo'n pirateneiland waar een duister vennootschappelijk regime geldt. Bermuda heeft geen belastingplicht, een zwakke toezichthouder en waait met alle winden mee. (…) Lagere kapitaaleisen zijn wellicht aanlokkelijk. Maar je moet wel liquiditeit kunnen blijven verschaffen als er zwaar weer is op de beurs. De randjes opzoeken, zoals Flow nu doet, kan een voorbode zijn naar te veel vet van de botten halen.”
Gerommel bij B&S
Veel aandacht in de media ook voor de machtsstrijd bij B&S Group. Al sinds de zomer rommelt het bij het aan de Euronext Amsterdam genoteerde handelsconcern. Begin oktober kwam naar buiten dat oprichter, commissaris en meerderheidsaandeelhouder Willem Blijdorp in de zomermaanden van 2022 heeft geprobeerd om met een “indicatief bod” B&S weer volledig in handen te krijgen. Zijn plan stuitte echter op verzet van de president-commissaris, die nu op de schopstoel zit.
In De Telegraaf uit VEB-econoom David Tomic zijn zorgen over de plannen: “Blijdorp misbruikt zijn positie als controlerend aandeelhouder als hij met een opportunistisch bod minderheidsaandeelhouders wil uitstoten voor een te lage prijs. Wij hebben grote zorgen dat minderheidsaandeelhouders hier de dupe gaan worden van de gebrekkige ondernemingsstructuur bij B&S.”
Data-uitwisseling banken
Het kabinet heeft eindelijk besloten dat de vijf grootse banken in Nederland mogen samenwerken om verdachte transacties op te sporen. Ze gaan transactiegegevens van miljoenen bankklanten verzamelen in een centrale database. In zijn column in De Telegraaf toont Gerben Everts zich voorzichtig positief:
“Nu banken data mogen delen, kan het mes aan twee kanten snijden. Dezelfde malafide klanten kunnen niet langer bij diverse banken winkelen in de hoop bij een van hen door de mazen te glippen. Daardoor worden gekwalificeerde bankmedewerkers bevrijd van het telkens opnieuw beoordelen van klanten die ook al bij collega’s door de molen zijn gegaan.”
De winsten van Shell
Shell meldde een winst van 9,45 miljard dollar in het 3e kwartaal. En dat zorgde voor nogal wat scheve ogen. De Amerikaanse president Joe Biden bijvoorbeeld riep Shell op om die recordwinst niet uit te keren aan aandeelhouders, maar terug te geven aan de gebruikers middels lagere prijzen aan de pomp. In Nederland voert Suzanne Kröger, Kamerlid voor GroenLinks, aan dat het PR-budget van Shell hoger is dan de investeringen in duurzame energie.
Jaarrekeningen lezen is een vak apart en bij Shell is dat nog eens extra lastig omdat bepaalde posten in de verslaglegging andere zaken bevatten dan je zou vermoeden. Zo vallen investeringen in aardgas bij Shell onder de post renewables en onder het kopje marketing vallen ook de uitgaven voor het hele retail-netwerk: de benzinepompen. Juist daarom concludeert Gerben Everts in een nieuwsuitzending van NPO Radio 1 dat de uitspraak van Kröger eigenlijk niet te onderbouwen is: ''Ik heb sterk de indruk dat dit onjuist is.''
Bij RTLZ wordt adjunct-directeur Errol Keyner uitgenodigd om zijn visie te geven op de Shell-winsten uit het derde kwartaal. Keyner geeft aan dat makkelijk uit het oog wordt verloren dat Shell lang niet elk jaar dergelijke winsten draait: “Shell moet ervoor zorgen dat er energie- en leveringszekerheid is. Shell maakt gigantische winsten dit jaar maar niet zo lang geleden moest Shell vele miljarden afboeken op eerder gedane investeringen. Het is bijzonder lastig als olie- en gasleverancier om over een periode van tien-twintig jaar voldoende rendement te maken om de risico’s die zo’n onderneming loopt te compenseren. Bedrijven als Shell zijn veel minder rendabel dan men in het algemeen aanneemt.”