Analisten denken dat de aandelen Cellnex, Deutsche Telekom, RWE en Mercedes-Benz tientallen procenten in beurswaarde kunnen stijgen. Wat maakt deze vier aandelen zo geliefd onder beursexperts?
De tientallen analisten die deze vier Europese large caps volgen hebben de aandelen vrijwel zonder uitzondering op een ‘koop’ staan. Hun koersdoelen liggen veel hoger dan de niveaus die nu op de borden staan.
Wat maakt dat analisten deze ondernemingen zo aantrekkelijk vinden, en hoeveel opwaarts potentieel hebben de aandelen? Een rondgang langs de vier meest geliefde Europese aandelen onder analisten.
1. Cellnex
Koersdoel: 65 euro, +41 procent
Het Spaanse Cellnex legt zich toe op het beheer van netwerken voor de Europese telecomsector. De afgelopen jaren hebben veel telecombedrijven in Europa in hoog tempo hun zendmasten afgestoten aan gespecialiseerde partijen als Cellnex.
De telecombedrijven huren vervolgens deze masten met langjarige contracten weer terug. Dit soort sale-and-leasebacktransacties leveren spelers als Deutsche Telekom, KPN en Vodafone geld op voor stevige investeringen in 5G- of glasvezelnetwerken.
En Cellnex kan als gevolg van kritische massa en specialisatie de masten efficiënter beheren dan de telecombedrijven zelf. Door de masten aan verschillende telecombedrijven te verhuren, kan het de (voornamelijk) vaste kosten over meer klanten uitsmeren.
Aangezien Europese telecombedrijven geen alternatief hebben voor de torens van Cellnex ontstaan zogenoemde overstapdrempels bij klanten van het bedrijf. Analist Simon Coles van zakenbank Barclays schrijft bijvoorbeeld ‘de contracten hebben een lange looptijd (meer dan 20 jaar) en vaak alles-of-niets verlengingsclausules, waardoor het verloop in klanten beperkt is’.
Het aandeel Cellnex is door zorgen over de stijgende rente, maar ook het uitblijven van nieuw deals flink gezakt. Het is inmiddels twaalf maanden geleden dat Cellnex een zendmast overnam, en beleggers lijken te vrezen voor een opgedroogde pijplijn.
“Wij denken dat er nog voldoende transactie mogelijk zijn, maar zelfs zonder overnames, zou Cellnex nog steeds tot 2030 zestig procent van zijn beurswaarde aan cash kunnen teruggeven aan aandeelhouders”, aldus een analist van JP Morgan. De analist wees verder op voldoende groeimogelijkheden omdat nog altijd 80 procent van alle zendmasten in Europa in handen is van de telecombedrijven.
2. Mercedes-Benz
Koersdoel: 89 euro, +38 procent
Het Duitse Mercedes-Benz, de maker van auto’s en bestelwagens die vroeger als Daimler door het leven ging, zal zich na de afsplitsing van de vrachtwagendivisie nog meer richten op luxe premiumauto’s.
In de afgelopen twee jaar heeft Mercedes-Benz aangetoond in staat te zijn de kosten te beheersen en zich te concentreren op het hogere segment van de automarkt. Tegelijkertijd lanceerde het concern één van de meest gewilde elektrische auto's, de zogenaamde EQS.
Volgens analist Erwann Dagorne van zakenbank Barclays werpt de strategische herpositionering van het Mercedes-merk zijn vruchten af. ‘Het concern boekte het laatste kwartaal van vorig jaar de hoogste winstmarge ooit’, aldus Dagorne in een recent rapport.
Die hogere (aangepaste) winstmarge van 15 procent moet uiteindelijk resulteren in een herwaardering van Mercedes-Benz op de beurs. Uit een door collega-zakenbank Deutsche Bank gehouden enquête bleek onlangs dat een meerderheid van beleggers een (stabiele) winstmarge van 15 tot 20 procent eist willen zij de waardering van een luxe-bedrijf plakken op een autobouwer.
Mercedes Benz is nog ver verwijderd van die waardering. Volgens de analisten bij Deutsche Bank is het aandeel zelfs nog lager gewaardeerd dan van concurrent Ford, dat toch aanzienlijk minder allure heeft dan Mercedes-Benz.
3. Deutsche Telekom
Koersdoel: 22 euro, +27 procent
Deutsche Telekom is voornamelijk actief in Duitsland (marktleider) en de VS. In de VS heeft Deutsche Telekom een minderheidsbelang (48 procent) in het Amerikaanse T-Mobile US, dat de aanval heeft geopend op het telecomduopolie van AT&T en Verizon. T-Mobile US kocht in 2020 voor 23 miljard dollar het Amerikaanse Sprint, waardoor de Duitsers de nummer 2 AT&T bijna hebben ingehaald.
Het belang in T-Mobile US vertegenwoordigt volgens analisten van zowel zakenbank Barclays als JP Morgan meer dan de helft van de geschatte ondernemingswaarde van Deutsche Telekom (beurswaarde plus nettoschuld). Thuismarkt Duitsland zou goed zijn voor nog eens ruim een derde van deze ondernemingswaarde.
‘T-Mobile US moet in staat zijn sneller te groeien dan de concurrentie. Tegelijkertijd is Deutsche Telekom goed gepositioneerd in de rest van haar markten. We verwachten dat de Deutsche Telekom sector leidende groei zal realiseren de komende jaren’, aldus analist Simon Coles van Barclays.
Omdat Deutsche Telekom in alle markten waar het aanwezig is de nummer één of twee wil zijn, is het telecombedrijf al enige tijd bezig met de verkoop van allerlei activiteiten in Europa.
Vorig jaar werd T-Mobile Nederland voor meer dan 5 miljard euro verkocht aan een tweetal durfinvesteerders. Door de sterke positie van KPN en Vodafone Ziggo was Deutsche Telekom, in ieder geval in de ogen van het hogere management in Duitsland, niet in staat om op een redelijke termijn in Nederland de nummer één of twee te worden.
Deutsche Telekom heeft de verkoopopbrengst ook hard nodig. Enerzijds torst het een gigantische schuld met zich mee van 132 miljard euro (3 keer het bedrijfsresultaat, EBITDA). Anderzijds heeft het vele miljarden nodig voor noodzakelijke investeringen in de verouderde netwerken in Duitsland.
4. RWE
Koersdoel: 46 euro, +13 procent
Het Duitse energieconcern RWE wil zich de komende jaren omvormen van een traditioneel fossiele stroomopwekker tot een duurzaam energiebedrijf. Het laat onverlet dat tot nu toe bijna alle winsten uit de fossiele activiteiten komt.
Het teleurstellende resultaat van de groene energiedivisie (wind, zon, biomassa en waterkracht) was, naar eigen zeggen, het resultaat van te weinig wind in Europese landen. De lagere opbrengsten uit wind werden opgevangen door de bruinkool- en gascentrales harder te laten draaien.
Tijdens de investeerdersdag van 15 november vorig jaar maakte RWE bekend het komende decennium tientallen miljarden te willen investeren in hernieuwbare energie.
Volgens Barclays-analist Dominic Nash is RWE’s groene groei onvoldoende ingeprijsd in het aandeel. Door de forse investeringen zal volgens RWE het bedrijfsresultaat (EBITDA) stijgen tot 5 miljard euro in 2030 (2021: 3,7 miljard euro).
Volgens collega Vincent Ayral van JP Morgan ligt RWE vandaag goed op schema om haar doelstellingen te halen. ‘We zijn van mening dat het aandeel RWE verder kan stijgen’, aldus Ayral.
Vier grote Europese bedrijven die populair zijn bij analisten
Gemiddeld oordeel: score op basis van adviezen van analisten (zie kader). Bron: Bloomberg
-In het magazine Effect publiceert de VEB de kerncijfers (analistenaanbevelingen, waardering en taxaties) van de grootste Europese bedrijven.
-Analisten geven aandelen in de regel het advies ‘kopen’, ‘houden’ of ‘verkopen’. Aan de hand van de verhouding tussen deze adviezen wordt door de VEB een score berekend. Deze score loopt uiteen van één (alleen verkoopadviezen) tot 3 (alleen koopadviezen). De meest populaire Europese aandelen (met allemaal een score van 2,9) hebben (nagenoeg) alleen koopaanbevelingen.
-Naast het advies (koop, houd, of verkoop) publiceren analisten ook een koersdoel. Het koersdoel geeft aan op welk niveau het aandeel over 12 maanden moet staan als de projecties van de analist daadwerkelijk uitkomen.