VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Boskalis staat na jaren kwakkelen mogelijk aan de vooravond van een glorietijdperk. Daar zullen veel aandeelhouders wellicht niet meer van profiteren. Investeerder HAL wil de baggeraar helemaal inlijven, maar het eerste overnamevoorstel is te mager. In Effect 4, die deze week verschijnt, het antwoord op vier vragen over de verrassingsaanval van HAL op Boskalis.

De hoogste baas van Boskalis, Peter Berdowski, benadrukt graag dat hij heel erg direct is. Tijdens de jaarcijferpresentatie van Boskalis in de tweede week van maart kon hij dan ook nauwelijks verhullen dat hij not amused was over het op diezelfde ochtend gelanceerde voorstel van grootaandeelhouder HAL om Boskalis van de beurs te halen.

Opvallend is dat HAL als bieder het nut van de beursnotering voor Boskalis in twijfel trekt. De maritiem dienstverlener is volgens HAL beter af met één eigenaar, die de blik op de verre toekomst heeft gericht. In de luwte ziet HAL ook meer kansen voor Boskalis met fusies of overnames.

Dat laatste argument lijkt moeilijk te rijmen met de praktijk. Onder het ruim vijftienjarige bewind van Berdowski nam Boskalis meer dan tien bedrijven over, waarbij in enkele gevallen ook extra kapitaal werd opgehaald.

Een aantal maanden geleden sloeg HAL, dat zoals Berdowski fijntjes opmerkte zelf nog altijd een beursnotering heeft, nog een andere toon aan. Destijds gaf het als mede-aanstichter van de beursplannen van Coolblue juist hoog op van een beursnotering. Nu HAL niet als verkopende aandeelhouder maar als koper optreedt, haalt het een aantal andere gelegenheidsargumenten van stal.

Wij analyseren waarom de baggeraar juist nu wordt overvallen door een overnamevoorstel van HAL. Wil de investeerder een faire prijs betalen voor Boskalis? Wat gaat HAL met Boskalis doen? En hoe groot is de kans dat er een hoger bod komt?

Het volledige artikel kunt u lezen in Effect 4, die deze week bij de leden van de VEB wordt bezorgd.

Daarnaast onder meer in deze Effect:
Wat de moderne waardebelegger kan verwachten van het aandeel Heineken, een overzicht van actuele initiatieven van de VEB, een onderzoek naar de vooruitzichten voor Nederlandse winkelvastgoedfondsen in een inflatie-scenario, een interview met Nancy McKinstry, ceo van Wolters Kluwer, en de rubriek ‘Het Getal’, met deze keer aandacht voor de PEG-ratio.

Verder natuurlijk de vaste columns en rubrieken en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse, Europese en Amerikaanse aandelen.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect 11 keer per jaar.