Digibeten wacht een toenemend isolement, gezien de structurele verschuiving van de fysieke naar een virtuele wereld. Ondertussen domineren ondernemingen die digitale diensten leveren de beurs.
Ik probeer aansluiting te houden door veel – liefst op papier – erover te lezen, maar vooral door in de avonduren gedisciplineerd spelletjes te spelen op mijn (werkgevers-)iPad. Daarnaast consumeer ik intensief educatieve entertainment op YouTube. Overigens met hulp van mijn dochters. Zij configureerden het Chromecast-apparaatje (nooit eerder van gehoord) zodat YouTube-filmpjes op de televisie verschijnen.
Als internet niet werkt, ren ik hyperventilerend naar de meterkast om willekeurig een aantal knoppen op een bungelend apparaat (is dat nou een router?) in te drukken. Vaak succesvol. Mijn ingenieursdiploma uit 1988 rendeert.
Je zou vermoeden dat mijn jarenlange opleiding bij Hewlett-Packard een degradatie tot digibeet blokkeert, maar de seinen staan inmiddels op rood. Ik heb overdag geen idee wanneer naar welke browser te switchen; waarschijnlijk niet Netscape. Social media dan? Mijn Twitter-account staat droog, op LinkedIn pronkt al jaren hetzelfde cv (de stortvloed van geweldige job-offers van headhunters blijkt te overzien) en ik zit niet op Facebook (heb geen vrienden), Instagram of Snapchat.
Uw columnist is daarmee de aangewezen persoon om de metaversum-hype te duiden. Gigant Facebook heeft alvast zijn naam gewijzigd in Meta. Microsoft betaalt grofweg 70 miljard dollar cash voor spelletjesontwikkelaar Activision Blizzard om zijn positie in het metaversum veilig te stellen. Reken maar dat ook Google en Apple miljarden reserveren om hierin een bepalende rol te spelen. Deze grootmachten weten nauwelijks raad met hun groeiende miljardenberg. Naast aspirant-digibeet ben ik ook belegger – en die ziet vooral ingrediënten voor overwaarderingen en teleurstellingen.
Jawel, onze ervaringen zullen in toenemende mate virtueel zijn, en intermenselijk fysiek contact vermindert. In plaats van op een modderveldje te voetballen, kunnen (obese) jongeren via een virtualrealitybril kijken hoe hun avatars dit virtueel doen.
Als belegger ben ik beducht voor overwaarderingen, als mens hoopvol dat het metaversum geen complete vervanging gaat worden van het echte leven. Dan maar digibeet.
Errol Keyner is adjunct-directeur van de VEB