VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Je kunt het aandeel duur noemen omdat het zo sterk gestegen is, maar feit is dat Apple de hooggespannen verwachtingen meestal gewoon waarmaakt. Zo ook deze week: 35 miljard dollar winst in het vierde kwartaal van 2021.

Technologiebedrijf Apple verdiende in het vierde kwartaal dus een paar miljard meer dan wat een bedrijf als Philips op de beurs waard is. De winst per aandeel bedroeg 2,10 dollar, waar 1,90 dollar verwacht was. Het aandeel Apple steeg vrijdag aan het begin van de handelsdag in Amerika op de kwartaalcijfers die donderdag nabeurs bekend werden gemaakt.

De sterke cijfers waren mede te danken aan de feestdagen waarin consumenten meer aankopen deden. Op BNR Nieuwsradio wees analist Jos Versteeg van InsingerGilissen op het feit dat Apple lang heeft kunnen profiteren van de pandemie waardoor mensen meer laptops en tablets kochten. Maar naast deze extra omzet wees Versteeg ook een andere reden aan dat het zo goed gaat met de technologiereus: “30 procent van de groei kwam uit services. Die hele draai van producten naar services pakt goed uit voor Apple.”

Daarmee doelde hij op diensten van Apple om muziek en films te streamen, de iCloud en betaaldienst Apple Pay. Goed nieuws was ook dat ceo Tim Cook tijdens de cijferpresentatie zei dat hij verwacht dat de toeleveringsketen verbetert en dat het bedrijf volgend kwartaal minder last gaat hebben van chiptekorten.

De cfo van Apple gaf nog eens aan dat het bedrijf ernaar streeft om geld terug te geven aan beleggers en zo cash neutral te worden. De netto cash-positie die wordt aangehouden (boven de schulden en het geld dat nodig is als werkkapitaal) moet zoveel mogelijk worden afgebouwd. Afgelopen kwartaal is al 27 miljard dollar aan aandeelhouders uitgekeerd.

Vlak na de jaarwisseling ging Apple met zijn beurswaarde als eerste bedrijf op aarde door de magische grens van 3 biljoen dollar (3.000 miljard). Daar zit het nu weer ruim onder. Veel beleggers zullen zich afvragen of ‘buy the dip’ op dit moment een goede strategie is rond Apple.

Analyse in Effect 2
In Effect 2, die begin februari verschijnt, leest u een analyse van de vijf technologiereuzen die momenteel de wereldbeurzen domineren. Naast Apple zijn dat Microsoft, Meta Platforms, Alphabet en Amazon. Een jaar of wat geleden had iedereen het over de FANG-club (Facebook, Amazon, Netflix en Google), maar nu twee van deze vier hun naam hebben veranderd en Netflix wat is ondergesneeuwd door de concurrentie kunnen we het beter over MAMAA! hebben.

Over Apple schrijft Effect onder meer:

“Apple is vandaag de dag (…) extreem winstgevend. De marges op de producten zijn hoog en het rendement op het eigen vermogen (return on equity) ligt boven de 40 procent. Het belangrijkste risico voor het bedrijf is natuurlijk dat er een concurrent opstaat die ineens een betere telefoon op de markt brengt. Beleggers hebben met Blackberry gezien hoe snel een merk in deze markt kan verschrompelen.”

Het volledige artikel over de Amerikaanse ‘grote vijf’ (MAMAA!) leest u in Effect 2, die begin februari verschijnt. Daarin ook een onderzoek naar de waarderingsmaatstaven die beleggers kunnen gebruiken voor servicebedrijven in de tech-sector.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect 11 keer per jaar.