VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ruim een jaar geleden kwam de Nederlandse broker DeGiro in handen van de Duitse branchegenoot Flatex. Het zou beleggers extra waarde moeten opleveren door voordelen in schaalgrootte. De wijziging in tarieven die voor later deze maand gepland staat, blijkt vooral kleinere beleggers extra kosten op te leveren.

Aan bescheidenheid doen ze niet bij FlatexDeGiro. De wijzigingen in tarieven die op 20 december ingaan, werden dan ook aan de buitenwereld verkocht als ‘verbetering van de prijsstructuur’, inclusief ‘commissievrij beleggen’ op Amerikaanse en enkele Europese beurzen.  

Een nadere blik op de tarieven leert een ander verhaal. FlatexDeGiro maakt er een woordenspel van. Neem de handel in Amerikaanse aandelen. De broker schermt met commissievrij beleggen. En inderdaad, niet langer worden voor transacties een vast tarief van 0,50 euro en een variabel deel van 0,4 dollarcent per aandeel gerekend.  

Daarvoor in de plaats komt een vast tarief voor ‘kosten derden’ van 50 eurocent. Naar eigen zeggen maakt DeGiro deze provisie over aan derde partijen zoals de beurs en toezichthouders. Voor klanten maakt die nuancering weinig verschil. Zij zullen moeten betalen.  

Daarnaast verhoogt DeGiro het tarief voor het automatisch omwisselen van valuta van 0,1 procent naar 0,25 procent van het orderbedrag. Handmatig omwisselen kost straks ook 0,25 procent van het om te wisselen bedrag, plus 10 euro. Daarna kan de belegger natuurlijk binnen de vreemde valuta-rekening transacties uitvoeren, zodat in principe niet voor elke nieuwe transactie een opslag hoeft te worden afgerekend.  

Beleggers kunnen voorkomen dat iedere valuta-omwisseling een kwart procent kosten meebrengt door ook een dollarrekening aan te houden bij de broker, maar moeten dan goed opletten niet rood te staan. De debetrente kan oplopen tot 4 procent, zo becijferde brokervergelijker Finner. 

Een belegger kan ook een rekening in ponden aanhouden, maar voor andere valuta is dat niet mogelijk. Bij het aanhouden van dollars of ponden ontstaat er natuurlijk wel een valutarisico waar men rekening mee moet houden. 

Met een dollarrekening kan de belegger die veelvuldig in Amerika handelt kosten besparen, waarbij het goedkoper is om nog onder de huidige voorwaarden een conversie te doen. Voor beleggers die echter gebruikmaken van de automatische omwisseling kan het aankopen van bijvoorbeeld aandelen Apple (referentiekoers 174 dollar) binnen de nieuwe tarieven tot een verdubbeling van de kosten leiden: 



Valuta-omwisselkosten gaan ook omhoog op handel in Europa buiten de eurozone. Maar zelfs als deze buiten beschouwing worden gelaten, betalen beleggers voor kleine transacties straks meer.  

In Euroland 
Ook als het om beleggen in eurolanden gaat, is de commissievrije belofte van DeGiro een rekbaar begrip. Voor Nederlandse klanten geldt dit niet, wel voor beleggers uit bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje, Italië, Zweden en Denemarken.    

Nederlandse beleggers betalen een vast tarief van 2 euro per transactie in aandelen of indextrackers (etf’s). Ook hier worden daarnaast de nieuwe ‘kosten van derden’ van 0,50 euro per transactie in rekening gebracht. Voor kleinere transacties betekent dit een forse kostenstijging van meer dan 20 procent bij orders van 100 euro, respectievelijk bijna tien procent bij orders van 1000 euro.  

Beleggers die grotere orders inleggen, zullen in de nieuwe structuur goedkoper uit zijn. Bij een orderomvang van 10.000 euro halveren de kosten. Ook blijft er gratis handel mogelijk in een kernselectie van etf’s 

Meer inkomsten 
Bij de aankondiging van de komende prijsveranderingen maakte FlatexDeGiro in ieder geval geen geheim van de achterliggende beweegredenen. De broker verwacht vanaf volgend jaar de operationele winst op te voeren 

DeGiro heeft in het verleden zijn naam gevestigd als echte prijsvechter en is, ondanks verhogingen nu, nog steeds voordelig 

Als FlatexDeGiro denkt met de nieuwe tarieven de beloofde extra waarde voor klanten te leveren, dan heeft de broker het mis. Het is kwalijk dat zij reclame maakt met deze verkapte tariefsverhoging alsof beleggers erop vooruitgaan.