VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

December is traditioneel de tijd van de vooruitblikken. Beleggers zijn er dol op. De een is serieuzer dan de ander, maar beleggers halen er altijd wel wat uit.

Het Deense Saxo Bank komt elk jaar met een tiental ‘outrageous predictions, waanzinnige voorspellingen zoals dat jongeren zich massaal van Facebook zullen afkeren of dat de Amerikaanse inflatie tot boven de 15 procent oploopt. Leuk om te lezen en ze hebben nog wel eens een ontwikkeling op de langere termijn juist aangekondigd, maar meestal worden deze niet binnen één jaar werkelijkheid. 

Wat meer serieus is de vooruitblik op de Europese aandelenmarkten voor 2022 van de Britse vermogensbeheerder Schroders 

Volgens Martin Skanberg, fondsmanager Europese aandelen bij Schroders, zal het robuuste herstel van de vraag naar verwachting steun geven aan de aandelenkoersen in Europa, in ieder geval begin 2022. Europa profiteert van toonaangevende bedrijven in 'groene' technologie en andere innovatieve, snelgroeiende industrieën. Wel bestaat het risico dat hogere inflatieverwachtingen beklijven. 

Europa gaat 2022 in met een sterke vraag, sterk gestegen bedrijfswinsten en een aankomende golf van investeringen. Bedrijven richten hun toeleveringsketens opnieuw in en schakelen over op duurzame technologieën, stelt Skanberg. 

Er doemen echter ook donkere wolken op aan de horizon. Een hogere inflatie, hogere rente en mogelijk tegen het einde van het jaar andere omstandigheden op de beurs die de hoge waarderingsniveaus bedreigen 

Nieuwe virusvarianten vormen een zorg, maar Skanberg denkt niet dat de piek in besmettingen het herstel tot stilstand zal brengen. De bedrijfswinsten in de eurozone zullen in 2021 met zo’n 50 procent stijgen ten opzichte van een jaar eerder, en voor 2022 wordt een groei van 8-9 procent verwacht. 

De vraag is tot dusver robuust genoeg gebleken waardoor veel bedrijven in staat waren hun prijzen te verhogen ter compensatie van de stijgende kosten. Als de hogere kosten kunnen worden doorberekend, profiteren de winstmarges in 2022 als de kostendruk afneemt.  

Inflatie 
Skanberg verwacht echter niet dat de inflatie zal dalen. Bedrijven willen volgens Skanberg de bevoorrading voor de toekomst veiligstellen. Toeleveringsketens worden daarom aangepast met het oog op de pandemie en geopolitieke zorgen. Dit leidt tot hogere kosten als bedrijven op zoek gaan naar leveranciers in de buurt, die zekerder maar mogelijk minder efficiënt zijn.  

Ook de hogere CO2-prijzen tellen door. Die zijn noodzakelijk om de transitie naar groene productie te versnellen, maar ze drijven de inflatie wel op. Door een tekort aan arbeidskrachten, stijgen bovendien de lonen. Werknemers willen hogere salarissen om hun gestegen kosten te dekken. Het risico bestaat dat al deze kostenstijgingen ertoe bijdragen dat een hogere inflatieverwachting blijvend wordt. 

Een gematigde inflatie is doorgaans goed voor aandelen omdat zij gepaard gaat met positieve economische groei en stijgende winsten. Een blijvend hoge inflatie is een ander verhaal. Als de kosten sneller stijgen dan de opbrengsten, worden de winstmarges gedrukt. De bedrijven die technologische leiders zijn op hun vakgebied hebben de beste papieren om hun prijzen te verhogen en daarmee aan dat scenario te ontsnappen. 

Het fonds van Skanberg, Schroder International Selection Fund EURO Equity, heeft bijvoorbeeld ASMI als op één na grootste positie in de portefeuille. Skanberg ziet een aanhoudend hoge vraag naar halfgeleiders, waar de chipmachinemaker uit Almere van kan profiteren. ASMI is koploper in zijn sector op het gebied van Groei in onze Stijlbeleggen-tool, en wij analyseerden het bedrijf vorige maand in Effect op basis van de VEB Barometer. 

Stimuleringsmaatregelen 
Aandelen die profiteren van de stimuleringsmaatregelen die in Europa nog op de rol staan zitten vooral in de hoek van bedrijven die actief zijn met duurzaamheid. Een groot deel van de Europese uitgaven zal namelijk gaan naar projecten om de klimaatverandering te voorkomen of te beperken.  

Europa heeft veel bedrijven die marktleider zijn op het gebied van duurzame technologieën, zoals hernieuwbare brandstoffen, technologie en onderdelen voor elektrische auto's of recycling van metalen. Deze bedrijven kunnen profiteren van een grotere aandacht voor duurzaamheid in de hele wereld. 

De VEB stockscreener is een handig middel om dit soort bedrijven onder de loep te nemen. Windturbineproducenten zoals Vestas en Siemens Gamesa bijvoorbeeld, staan ruim onder hun hoogste koers uit het verleden. Pas hier wel op, waarschuwt Skanberg. Bedrijven in deze sector hebben hun winstmarges zwaar zien dalen door een slechte orderuitvoering en hogere grondstofkosten.  

NNIP 
Volgens fondsmanagers van NN Investment Partners, bieden Europese waarde-aandelen een goede kans in een scenario van hogere groei. Daarbij draait het om de aandelen van ondernemingen die op de beurs laag gewaardeerd worden ten opzichte van winst, omzet of kasstromen. Gunstig geprijsde Europese bedrijven zijn terug te vinden in de VEB-tool Stijlbeleggen Waarde-categorie, waar per sector het aandeel is weergegeven dat het beste scoort op dat gebied.  

Nicolas Simar, Senior Portfolio Manager Euro & European High Dividend bij NNIP, heeft verder een voorkeur voor de financiële sector en voor bedrijven die prijsmacht hebben en daarmee de hogere inputkosten door inflatie kunnen doorberekenen aan de klant.  

Over welke aandelen interessant worden in een omgeving met een hoge inflatie schreven wij vorige week al 

Beleggers zullen in 2022, net als altijd, zeer selectief moeten zijn als het op individuele aandelen aankomt. Met de Fondsselector kunnen VEB-leden daarom ook een voordelig indexfonds met Europese aandelen vinden om direct een goed gespreide portefeuille op deze markt aan te schaffen. 




Gerelateerde artikelen