VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De VEB doet met enige regelmaat een lezersonderzoek. In Effect 10 stond de vragenlijst voor jaargang 2021, daarnaast konden bezoekers van de VEB-website de enquête online invullen. Meer dan 400 VEB-leden vulden de vragen in over de inhoud van Effect, de website en andere aspecten van het lidmaatschap. Hier presenteren wij graag de uitkomsten en onze conclusies.

Hoe wordt Effect gelezen?
De VEB-leden die aan het onderzoek hebben meegedaan, krijgen in grote meerderheid het magazine Effect per post thuisgestuurd: 95 procent. De overige 5 procent leest Effect digitaal op de VEB-website.

70 procent van de deelnemende VEB-leden leest (vrijwel) het gehele magazine Effect, de rest leest enkele artikelen.



Over de begrijpelijkheid van de Effect-artikelen bent u goed te spreken. Voor 94 procent van de deelnemers zijn de artikelen in Effect meestal goed te begrijpen.

Niet alle leden weten echter alle gebruikte begrippen uit het beleggersjargon direct te duiden. Soms moet er een term worden opgezocht. Een lid geeft aan dat voor de artikelen enige basiskennis van de financiële wereld nodig is, maar dat dit ook verwacht mag worden van de lezers. De diepgang van de artikelen is volgens velen wel goed, blijkt uit de ingevulde reacties.

Beoordeling Effect(rubrieken)
Wij vroegen de deelnemers aan het onderzoek om cijfers te geven aan Effect als geheel, en aan de verschillende rubrieken en onderwerpen die regelmatig aan bod komen. Lezers zijn positief over Effect, gemiddeld geven zij het magazine een 8.



Vooral de VEB-onderzoeken naar beursgenoteerde bedrijven en het actienieuws scoren goed. Ook de korte en langere (sector)analyses en andere onderzoeken worden door u hoog gewaardeerd.

Wij vroegen de lezers ook om een toelichting op hun cijfer voor de verschillende Effect-rubrieken, daar kwam onder andere het volgende uit naar voren:

- Bij fundamentele analyses van aandelen of sectoren geven sommige leden aan dat zij graag een duidelijkere conclusie of samenvatting zien.

- Niet iedereen is geïnteresseerd in de ervaringen en vragen van andere beleggers die worden behandeld in de Lezerspost. Aan de andere kant geven ook veel lezers aan dat zij deze informatie nuttig vinden, omdat deze van belang kan zijn voor veel beleggers.

- Over de columns zijn de meningen verdeeld. Sommige lezers vinden het een verfrissende blik, anderen zien ze liever verdwijnen. In een column zoekt men vooral een kritisch geluid of een scherpe blik.

- De statistieken en kerncijfers roepen veel reacties op. Deze data hebben een peildatum, die bij het verschijnen van Effect al een tijdje in het verleden ligt. Veel lezers geven desondanks aan dat zij prijs stellen op deze gegevens en deze echt gebruiken als leidraad. Dat geldt vooral voor de kerncijfers van beursgenoteerde bedrijven.

- Interviews met ceo’s en bestuurders worden regelmatig genoemd in positieve zin. Een kanttekening is dat deze soms niet scherp genoeg zijn.

Waar wilt u meer over lezen?
Om Effect nog beter te maken, vroegen wij u waar u in het magazine meer over zou willen lezen. De vaakst genoemde onderwerpen zijn:

1. Bedrijfs- en sectoranalyses van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen

2. Informatie over beursgenoteerde ondernemingen, zoals duiding van kwartaal- en/of jaarcijfers en aandeelhoudersvergaderingen

3. Zaken waar beleggers tegenaan lopen bij hun bank of broker en hoe te handelen bij corporate actions, als (keuze)dividend, een bod op de aandelen, (claim)emissies, en belastingzaken

Een compleet overzicht van de onderwerpen en het percentage deelnemers dat hierover meer wil lezen, is weergegeven in de grafiek hieronder.

Lezers zouden in Effect graag ook de kerncijfers van belangrijke Amerikaanse, Zwitserse en Britse bedrijven terug kunnen vinden. De focus mag iets meer verschuiven van Nederland naar Europa als geheel en ook naar Amerikaanse aandelen. De belegger ziet dat hij voor een goed gespreide portefeuille ook buiten Europa moet zijn. Wij werken daarom aan een nieuwe invulling van de statistiekenpagina’s achterin het magazine.

Afkortingen en beleggerstermen worden soms niet begrepen. Een terugkerend verzoek is om financiële kengetallen en waarderingsratio’s uit te leggen. In het verleden schreven wij over educatieve onderwerpen in Effect – dat doen wij nu vooral online (www.veb.net/leren) en wij zijn van plan om dat weer regelmatig ook in Effect te doen, wellicht zelfs in een vaste nieuwe rubriek.

Op de vraag over welke specifieke aandelen of sectoren u zou willen lezen, wordt meermaals aangegeven dat er aandacht mag worden geschonken aan de grote thema’s en veelbelovende sectoren voor de toekomst. Het gaat dan bijvoorbeeld om bedrijven die zich bezighouden met de energietransitie, water, biotechnologie, voeding en cybersecurity.

De VEB-website
Op de website van de VEB zijn de artikelen uit Effect te lezen, maar dat is zeker niet alles. Er wordt vrijwel iedere werkdag een stuk geplaatst over een actueel onderwerp. Dat kan bijvoorbeeld zijn naar aanleiding van ontwikkelingen bij een beursgenoteerde onderneming, op het gebied van corporate governance of van macro-economie.

Ook zijn er online tools te vinden die beleggers kunnen gebruiken bij het selecteren van een etf (de Fondsselector), individuele Europese aandelen die aan bepaalde criteria voldoen (de StockScreener) of die passen bij een bepaalde beleggingsstijl (Stijlbeleggen).



De website blijkt minder trouw gelezen te worden dan Effect. 28 procent van de deelnemers bezoekt deze slechts enkele keren per jaar, 18 procent zelfs helemaal niet. De leden die de VEB-website wel lezen, geven de nieuwsartikelen een 7,7.

Over de educatieve beleggingsinformatie op de VEB-website (www.veb.net/leren) geeft ongeveer de helft van de respondenten aan deze nog niet te kennen. De lezers die hier wel mee bekend zijn, geven gemiddeld het cijfer 7,5. Wij breiden deze informatie regelmatig uit, en nodigen lezers uit om suggesties te doen via vragen@veb.net als zij bepaalde informatie missen.

Wij danken iedereen die het lezersonderzoek heeft ingevuld. Het blijkt dat Effect leeft en gewaardeerd wordt. Uiteraard zullen wij de antwoorden en suggesties gebruiken om het magazine en onze website nog beter te maken!


VEB-lidmaatschap
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap