VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

‘Time is the friend of the wonderful business’, zei Warren Buffett ooit. Het aandeel Coca-Cola was lange tijd het grootste belang in zijn aandelenportefeuille. Inmiddels is zijn belang in Apple een stuk groter en ook de positie in Bank of America is meer waard, maar de colamaker staat nog altijd op nummer drie. In Effect 11 prijst Hendrik Oude Nijhuis concurrent PepsiCo aan. Beide aandelen zijn blijkbaar interessant voor de waardebelegger.

Via zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway bezit Warren Buffett precies 400 miljoen aandelen Coca-Cola. Hij heeft ze al zo’n 30 jaar en is niet van plan te verkopen. Kijkend naar de resultaten uit de recente jaren is dat begrijpelijk, want Coca-Cola presteert nog altijd uitstekend. Het behaalde in de afgelopen vijf jaar een ebitda-marge van gemiddeld bijna 30 procent 

Deze week kondigde Coca-Cola aan dat het voor 5,6 miljard dollar eigenaar wordt van sportdrankmaker BodyArmor, waarin het sinds 2018 al een belang had van 15 procent.  

Daarmee zet Coca-Cola een belangrijke stap op een deelmarkt waar concurrent PepsiCo met Gatorade momenteel heerst. BodyArmor is na Gatorade de op één na grootste geworden door zich te presenteren als een gezondere sportdrank. Volgens Coca-Cola zijn de detailhandelsverkopen van het merk dit jaar met ongeveer 50 procent gestegen tot ongeveer 1,4 miljard dollar. 

Bloomberg becijfert dat het marktaandeel van Coca-Cola op het gebied van sportdranken door de overname groeit naar 23 procent. Mike Repole, mede-oprichter van BodyArmor, komt mee en gaat bij Coca-Cola werken aan de niet-koolzuurhoudende drankenlijn waarin onder meer al SmartWater, VitaminWater en Energy Brands zitten. Het lijkt erop dat Coca-Cola de aanval op PepsiCo heeft ingezet.  

Voor groei zijn de drankenfabrikanten in een verzadigde markt steeds meer aangewezen op overnames. Zowel Coca-Cola als PepsiCo kunnen daarbij waarde toevoegen door hun schaalvoordelen. De onderhandelingsmacht die zij hebben bij leveranciers zorgt er bijvoorbeeld voor dat lagere inkoopprijzen kunnen worden afgedwongen. Ook kunnen zij zorgen dat de producten na de overname op een betere plaats op het schap komen te staan.  

PepsiCo
Effect-auteur Hendrik Oude Nijhuis noemt het de laatste jaren wat achtergebleven aandeel PepsiCo in Effect 11 een aantrekkelijke en solide belegging. Dat is opvallend genoeg niet vanwege het bekende colamerk, maar vooral door de andere zaken die PepsiCo aan de man brengt, waaronder de sportdranken, maar met name de snacks. 

Bij PepsiCo zijn snacks goed voor ruim de helft (55 procent) van de omzet en zo’n 65 procent van de winst. En die snackverkopen groeien ook nog eens veel sterker dan die van frisdrank.  

Afgelopen jaar profiteerde PepsiCo van de pandemie omdat consumenten vanwege het thuiswerken en gesloten onderwijsinstellingen thuis meer frisdrank zijn gaan drinken en meer zijn gaan snacken. Concurrent Coca-Cola zag de omzet afgelopen jaar juist dalen, doordat Coca-Cola het meer moet hebben van verkopen buitenshuis in bioscopen, stadions, restaurants en pretparken, stelt Oude Nijhuis in Effect. 

Bij PepsiCo’s meest recente kwartaalbericht werden beleggers positief verrast: de omzetgroei versnelt, het marktaandeel neemt toe en vanwege een kostenbesparingsprogramma is de verwachting dat de marges de komende jaren zullen oplopen. 

Afgelopen kwartaal kwam de organische omzetgroei uit op 9 procent, het hoogste niveau in jaren. De groei werd verklaard door prijsverhogingen, volumegroei en verschuivingen in de productmix. Naar verwachting blijft de omzetgroei bij PepsiCo de komende jaren rond de 5 procent per jaar uitkomen, aanvankelijk gestuwd door het heropenen van de samenleving en vervolgens door groei buiten de Verenigde Staten. 

De volledige analyse van het aandeel PepsiCo leest u in Effect 11, die volgende week verschijnt.  

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect 11 keer per jaar.