VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Luxleaks, Panama Papers, Pandora Papers. Telkens als er een grote verzameling vertrouwelijke, financiële gegevens op straat komt te liggen, straalt dat bijzonder slecht af op trustkantoren. De regering wil de sector de duimschroeven aandraaien. Terecht, zegt Intertrust, dat een verbod op trustdiensten niet snel ziet komen.

Met het verschijnen van de Pandora Papers staat de trustsector opnieuw vol in de wind. Ze hebben daar gezelschap van minister Hoekstra die, zo bleek, ook graag geld door zonnige oorden laat passeren.  

De onthulling over Hoekstra komt op een ongelukkig moment. Uitgerekend de minister van financiën heeft deze zomer fors uitgehaald naar de trustsector. In een kamerbrief vraagt Hoekstra zich openlijk af of bij trustdienstverlening de integriteit wel voldoende te waarborgen isHet is tijd voor actie en daarbij schuwt hij de confrontatie niet. Uiteindelijk is ook een algeheel verbod op trustdienstverlening in Nederland een optie voor de minister.  

Zo’n vaart zal het niet lopen, denken ze bij 
Intertrust, het Nederlandse beursgenoteerde trustbedrijf. Naar aanleiding van een vragenbrief van de VEB 
laat een zegsman weten een verbod onwaarschijnlijk te vinden. Direct naar briefDe hoofdmoot van diensten die Intertrust in Nederland aanbiedt, bestaat uit het optreden als bestuurder bij (niet-Intertrust-)vennootschappen. ‘Als je die trustdienst zou verbieden, kun je heel Nederland wel sluiten.’  

De omstreden diensten van trustkantoren die bekend staan als doorstroomvennootschappen, biedt Intertrust naar eigen zeggen niet aan. Doorstroomvennootschappen zijn dochterbedrijven van trustkantoren. Ze worden gebruikt om geld doorheen te sluizen, zodat de herkomst versluierd kan worden.  

Twintig procent 
Ook al is een verbod onwaarschijnlijk, voor beleggers is het belangrijk inzicht te krijgen in de gevolgen van mogelijke extra maatregelen. Ongetwijfeld heeft Intertrust die scenario’s intern gemaakt, maar met aandeelhouders hebben ze naar aanleiding van de kamerbrief nog niet gecommuniceerd.  

Op hoofdlijnen wil het bedrijf er desgevraagd wel iets over kwijt. Als de vergunning wordt ingetrokken in Nederland en Intertrust hier geen trustdiensten meer kan aanbieden, dan zou dat minder dan 20 procent van de groepsomzet schelen.  

Die beperkte impact is ook ingegeven door de spreiding in diensten waarop Intertrust de laatste jaren heeft aangestuurd. Vanaf 2016 zijn de trust- en corporate dienstverlening ingeperkt en is het beheren van de administratie voor investeringsfondsen uitgebouwd, onder meer door twee overnames. Inmiddels is meer dan 40 procent van de omzet afkomstig uit fondsadministratie-activiteiten.  

Steun 
Intertrust herkent de zorgen die minister Hoekstra in zijn kamerbrief stuurt wel. Hoekstra spreekt van een zeer hoog integriteitsrisico dat de sector oplevert en de grote moeite om wetgeving na te leven.  

Intertrust wijt dat vooral aan de illegaal opererende trustkantoren en steunt optreden tegen deze partijen. Tot nu toe heeft dat weinig opgeleverd, ondanks eerdere alarmerende geluiden over de sector van onder meer DNB.  

Zelf zegt Intertrust voldoende controlesystemen binnen de eigen organisatie te hebben ingericht om integriteitsrisico’s te mitigeren.  

Toch heeft de onderneming zo zijn eigen sores op dit gebied. Afgelopen voorjaar kreeg Intertrust een boete opgelegd van de toezichthouder op de Kaaiman Eilanden vanwege ‘vermeende tekortkomingen’ op het gebied van anti-witwasmaatregelen. Intertrust heeft daarop een eerder ingezette actie versneld om wereldwijd de klantdossiers op orde te brengen en te digitaliseren. 




Gerelateerde artikelen