VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De nieuwe Amerikaanse regering zet sterk in op duurzame energie. De VS is op het moment de meest interessante markt voor onder meer windenergie op zee. Sif Group, Boskalis en Fugro zien kansen voor nieuwe opdrachten. Daarbij geeft de onderontwikkelde staat van de Amerikaanse windindustrie een extra steun in de rug.

Onder president Biden is de ontwikkeling van duurzame energie weer een topprioriteit voor de VS. De Amerikaanse elektriciteitsopwekking moet in 2035 CO2-neutraal zijn en daarvoor moet het komende decennium met windmolens op zee in totaal 30 gigawatt aan opwekcapaciteit tot stand worden gebracht. Daarmee kunnen dan 10 miljoen Amerikaanse huishoudens van stroom worden voorzien.

Volgens onderzoeksbureau IHS Markit is de VS hierdoor op dit moment de meest interessante markt voor duurzame energie. Als het gaat om windenergie op zee verschuift de focus daarom ook van Europa naar de VS.

Sif Group: Tekenen veelbelovend
Verschillende Nederlandse bedrijven zien hier een veelbelovende ontwikkeling in. Sif Group maakt de grote stalen palen waar windmolens op rusten, zogenaamde monopiles. Het bedrijf heeft in de VS al een flink aantal nieuwe projecten van start zien gaan en brengt voor sommige daarvan offertes uit, laat een woordvoerder weten.

“De tekenen voor de offshore-windmarkt tot nu toe zijn veelbelovend. Waar de vorige regering nog vooral projecten tegenhield of vertraagde - het project Vineyard Wind kreeg geen vergunning en moesten we schrappen uit ons orderboek - zien we dat de huidige regering offshore-windprojecten stimuleert en faciliteert.”

Fugro kan profiteren
Bodemonderzoeker Fugro profileert zich ook nadrukkelijk met de activiteiten voor duurzame energie. Naast bodemonderzoek adviseert het bedrijf bij het plaatsen van windmolens en het aanleggen van de benodigde infrastructuur, zoals kabels. Topman Mark Heine zei eerder dit jaar dat het bedrijf al voor de inauguratie met het transitieteam van Biden had gesproken en daar een positieve indruk van had gekregen.

“We verwachten dat zeker de markt voor offshore-wind, maar ook die voor infrastructuur, verder zal groeien. Er zal meer activiteit komen en Fugro zal daarvan kunnen profiteren”, aldus Heine bij de jaarcijfers.

Boskalis: complete oplossing
Ditzelfde geldt voor Boskalis, dat kabels legt en funderingen installeert. In 2020 kwam al zo’n 477 miljoen euro aan omzet uit windenergie. Op de totale inkomsten van het bedrijf (ruim 2,5 miljard euro) is dat net iets minder dan een vijfde.

Bestuursvoorzitter Peter Berdowski heeft een soort haat-liefdeverhouding met de sector. Twee jaar geleden noemde hij windenergie nog een ‘afgrijselijke industrie’ die niet rendabel is. Daarom is Boskalis heel selectief in welke projecten het doet. “Maar zelfs dan zien we nog kansen met wind. De ontwikkelingen aan de Amerikaanse oostkust zullen zeker verder versnellen.”

De achterstand die de VS heeft op andere delen van de wereld biedt Boskalis extra kansen. “Wat interessant is, is dat de meeste materialen moeten worden ingevoerd, zowel funderingen, kabels, als turbines. Een van de voordelen die wij hebben is dat we vaartuigen hebben voor zwaar zeetransport. We zijn dus in de positie om een complete oplossing aan te bieden. We kunnen de palen vervoeren naar de VS en ze dan direct neerzetten”, aldus Berdowski eerder dit jaar.

Sif Group bevestigt dit beeld. “Vooralsnog moeten de monopiles en transition pieces (de buisvormige verbinding tussen de monopile en de windturbine, red.) nog als eind- of halffabrikaten uit Europa komen. De uitdagingen van dit moment liggen vooral op het gebied van logistiek en infrastructuur. Zo is het benodigde staal nog niet verkrijgbaar in de VS en is er ook een gebrek aan installatiemateriaal. Zodra de keten beter op orde is zullen we als Sif ook kijken naar lokale productiemogelijkheden.”

Toenemende investeringen
De drie bedrijven leverden van oorsprong producten en diensten aan de offshore olie- en gassector. Met de bouw van grote windmolenparken op zee is daar een nieuwe activiteit bijgekomen, waarmee ze zich ook als duurzaam kunnen profileren. Nu de VS aanhaakt wordt het allemaal nog interessanter.

Fugro gaat ervan uit dat de Amerikaanse investeringen in windenergie op zee tussen 2020 en 2024 grofweg zullen verdubbelen. Vorig jaar bedroegen de investeringen van de VS in deze sector in totaal ongeveer 10 miljard dollar.

Sif Group verwacht dat de bouw van windmolenparken in de VS in 2024 echt op gang komt. Voor dat jaar is de verwachting dat er 2,9 gigawatt aan opwekcapaciteit wordt neergezet, met de jaren erna steeds 3 tot 5 gigawatt per jaar. Omgerekend gaat het jaarlijks om enkele honderden windmolens. Sif Group kan op dit moment zo'n 200 tot 250 palen per jaar produceren, daarmee heeft het een marktaandeel van circa 40 procent. Met de nieuwe impuls die in de VS aan windenergie wordt gegeven gaat het dus om grote aantallen die erbij kunnen komen.