Het Twentse bedrijf NX Filtration werkt aan een beursgang. Het profileert zich als de ontwikkelaar van een nieuwe duurzame methode om water te zuiveren. Opvallend is dat het bedrijf niet de sluiproute via een SPAC neemt, maar kiest voor een gewone beursgang.
NX Filtration heeft een nieuwe technologie ontwikkeld voor waterzuivering. Deze is energiezuiniger en er zijn geen chemicaliën voor nodig. Daarmee is het volgens het bedrijf een veel duurzamere oplossing dan bestaande technieken.
Het bedrijf mikt op de industrie en de publieke waterzuivering. Onderdeel van het verdienmodel is dat klanten om de paar jaar nieuwe membranen nodig hebben waarmee ze het water zuiveren. Dat moet NX Filtration een stroom aan terugkerende omzet opleveren.
We zetten zes zaken op een rij die opvallen aan deze beursgang.
1. Gewone beursgang, niet via SPAC
Een van de dingen die meteen in het oog springen bij de plannen is dat NX Filtration mikt op een normale beursgang. Door de oogharen zou NX Filtration dat nog amper omzet draait maar wel veel belooft, een voor de hand liggende kandidaat zijn om de sluiproute naar de beurs te nemen. NX Filtration gaat echter een prospectus publiceren waarmee investeerders zich vooraf goed een beeld kunnen vormen van het bedrijf. Berenberg en ABN Amro begeleiden de beursgang.
2. Amper omzet, belofte van hypersnelle groei
De omzet van NX Filtration was vorig jaar 1,1 miljoen euro. Er werd vanzelfsprekend nog geen winst gemaakt en de verwachting is dat dit de eerste jaren na de beursgang niet zal veranderen. Het bedrijf denkt dat er op de lange termijn een marktpotentieel van 15 miljard euro per jaar zal zijn. Daar verwacht het tien procent van te kunnen pakken, wat zich zou kunnen vertalen in een doelstelling om te groeien naar een omzet van 1,5 miljard euro.
3. Wel torenhoge waardering
Bij de beursgang wil NX Filtration 150 tot 165 miljoen euro ophalen om te investeren in de commerciële ontwikkeling van de technologie. Hiervoor wordt 30 procent van de aandelen uitgegeven. Als de vraag van investeerders er blijkt te zijn, zou het bedrijf met amper omzet dus al minstens een half miljard euro waard zijn.
4. Er kan veel mis gaan in de commerciële ontwikkeling
Omdat NX Filtration helemaal aan het begin staat van de commerciële ontwikkeling van de technologie die het aan de UT Twente heeft ontwikkeld zijn er nogal wat onzekerheden. Dat blijkt uit het lijstje met risico’s dat is opgesteld. Het is bijvoorbeeld nog helemaal niet zeker dat klanten de technologie zullen omarmen. Ook kan het bedrijf flinke vertraging oplopen met het opbouwen van productiecapaciteit.
Dat dit zeker niet alleen maar theoretische risico’s zijn, hebben we natuurlijk al vaker gezien. Denk bijvoorbeeld aan Avantium dat duurzame technologie voor plastic verpakkingen probeert te commercialiseren. Hoewel het potentieel groot is worstelt het bedrijf met vertragingen. Dat heeft een flinke impact op de beurskoers gehad. Die is meer dan gehalveerd ten opzichte van de beursgang in 2017.
5. Beleggers verleid met label ‘groene beursgang’
Het lijkt erop dat het bedrijf en de huidige investeerders beleggers hopen te overtuigen door de IPO het etiket ‘groene beursgang’ te geven. Het product van NX Filtration is energiezuinig en maakt gebruik van ‘groene chemie’, zo stelt het bedrijf. Van een Noors onderzoeksbureau dat investeringen beoordeelt heeft de beursgang het etiket ‘dark green’ gekregen.
6. Infestosis meerderheidsaandeelhouder
De grootste investeerder op dit moment is Infestos. Dit investeringsfonds kennen beleggers al als de partij achter Alfen. Deze producent van laadpalen kwam in 2018 naar de beurs, groeit hard en geldt als duurzaam succesverhaal. Infestos bracht vorig jaar ook al een SPAC naar de beurs die een duurzame investering moet doen.
Infestos zal na de beursgang een grote aandeelhouder blijven. Daarnaast hebben de investeringsmaatschappijen M&G Investments en Teslin allebei toegezegd voor 28 miljoen euro aandelen te kopen.
De VEB juicht de keuze van Infestos en NX Filtration voor een normale beursgang toe. Een beursgang via een SPAC biedt beleggers aanzienlijk minder informatie op voorhand, onder meer omdat er meestal geen prospectus voorhanden is.
Wie op een IPO inschrijft, valt niet meteen in het diepe. Er is een uitgebreid prospectus en de begeleidende banken hebben een prijs vastgesteld die op basis van de beschikbare informatie haalbaar is. Daardoor is er bij voldoende belangstelling vaak op de eerste dag al een kans op een kleine winst.
Als het prospectus beschikbaar is zal de VEB een IPO-checklist publiceren.