VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandelen in de voedingssector zijn over het algemeen stabiele en goede dividendbetalers die gestaag groeien. Het zijn aandelen met een ‘defensief karakter’, die op de lange duur vaak voor een prima rendement zorgen, vooral omdat zij in neergaande markten relatief goed blijven liggen. Een vergelijking van acht van de grootste voedingsmiddelenproducenten ter wereld.

De grote beursgenoteerde voedselmakers hebben allemaal hun eigen specialisatie, maar ze komen elkaar op de vele verschillende deelmarkten in deze sector ook vaak tegen. Bovendien beconcurreren zij elkaar in de supermarkt om schapruimte, want de consument heeft maar één maag en maakt dus ook steeds de afweging tussen de verschillende voedselcategorieën. 

Dat laatste is bijvoorbeeld de laatste jaren goed zichtbaar bij de dranken. Frisdranken worden steeds vaker ingeruild voor gezondere vloeistoffen, zoals mineraalwater of vruchtensap. Dat merkten de traditionele colareuzen.  

Coca-Cola en PepsiCo 
Toen de terrassen weer open mochten, veerden de aandelen van bierbrouwers en frisdrankmakers op, want marges in de horeca liggen op een hoger niveau dan in de supermarkt. De twee grootste frisdrankmakers van de wereld zijn Coca-Cola en PepsiCo, bekend van de grote colamerken.  

Op zichzelf is de frisdrankmarkt niet meer zo aantrekkelijk als die ooit was. Consumenten in alle leeftijdscategorieën letten meer op hun gezondheid en vermijden suiker en smaak- en kleurstoffen.  

Nu zijn zowel Coca-Cola als PepsiCo meer dan frisdrank. PepsiCo verkoopt ook allerlei dranken zonder koolzuur en daarnaast ook zoutjes, snoep en graansnacks. Bekende merken naast Pepsi zijn onder meer Tropicana, Gatorade, Quaker Oats, Frito-Lay, Lay’s en Smith’s 

Coca-Cola is ook meer dan de frisdrank die nog altijd tot de sterkste merken op aarde behoort, het bedrijf heeft een merkenportefeuille met honderden namen waaronder Fanta, Sprite, Chaudfontaine en Aquarius. Maar Coca-Cola is wel meer dan PepsiCo afhankelijk van dranken.  

Om een nieuwe deelmarkt aan te boren introduceerde Coca-Cola onlangs een ‘hard seltzer’: bruiswater met alcohol en een smaakje. Dit zijn hippe drankjes die momenteel zeer populair zijn in de Verenigde Staten. Hiermee begeeft de colamaker zich op de markt van bierbrouwer AB InBev, die eerder ook een hard seltzer introduceerde.  

Die van Coca-Cola heet Topo Chico Hard Seltzer en is verkrijgbaar in de supermarkt, en deze zomer ook in de horeca. Topo Chico komt in drie smaken, en heeft een alcoholpercentage van 4,1 procent. Coca-Cola wil met Topo Chico marktaandeel winnen onder jongvolwassenen die nu vaak voor bier of wijn kiezen.  

‘Time is the friend of the wonderful business’, zei Warren Buffett ooit. Het aandeel Coca-Cola was lange tijd het grootste belang in zijn portefeuille van beursgenoteerde ondernemingen. Inmiddels is zijn belang in Apple een stuk groter en ook de positie in Bank of America is meer waard, maar de colamaker staat nog altijd op nummer drie.  

Via zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway bezit Buffett precies 400 miljoen aandelen Coca-Cola. Hij heeft ze al zo’n dertig jaar en is niet van plan te verkopen.  

Kijkend naar de resultaten uit de recente jaren is dat begrijpelijk, want Coca-Cola presteert nog altijd uitstekend. Het behaalde in de afgelopen vijf jaar een ebitda-­marge van gemiddeld 28,8 procent, het hoogste gemiddelde van de acht bedrijven in deze vergelijking.  

Ook als gekeken wordt naar het rendement op het eigen vermogen scoort Coca-Cola nog altijd naar behoren: in de afgelopen vijf jaar gemiddeld ruim 30 procent. Afgaand op de analistentaxaties gaat dat gemiddelde in de jaren 2021-2023 zelfs boven de 50 procent uitkomen.  

De vergelijking tussen Coke en Pepsi is een kwestie van smaak, op de beurs kan het iets objectiever. Het aandeel Coca-­Cola is op zo’n 25 keer de winst best duur, maar volgens twee derde van de analisten die het volgen toch nog altijd koopwaardig. PepsiCo is welis­waar een fractie goedkoper, maar groeit minder hard en kan niet tippen aan Coke’s winstmarges. Het rendement op het eigen vermogen ligt bij PepsiCo de komende jaren wel een fractie boven dat van de grote concurrent.  



General Mills 
Op het gebied van ebitda-marge scoorde General Mills in de afgelopen vijf jaar na Coca-Cola het beste van de acht bedrijven in deze vergelijking. Dit bedrijf uit Minneapolis is de eigenaar van meer dan honderd Amerikaanse A-merken, waaronder Betty Crocker, Pillsbury, Bugles en Cheerios. General Mills is na Kellogg's de grootste producent van ontbijtgranen in de VS.  

De aandelen General Mills zijn in de afgelopen jaren wat achtergebleven door tegenvallende resultaten en de volgens beleggers te dure overname van diervoedingsproducent Blue Buffalo in 2018. Daarvoor legde General Mills 8 miljard dollar op tafel. Maar de markt voor honden- en kattenbrokken groeit snel en de verwachtingen voor de komende jaren zijn prima. Dit jaar werd op de strategie voortgebouwd met de overname voor 1,2 miljard dollar van Tyson Foods, dat ook diervoeding maakt.  

Door deze investeringen zal de winstgroei de komende jaren beperkt zijn, waardoor de PEG- ratio voor het aandeel in de tabel enigszins vertekend hoog uitvalt. Op termijn wil General Mills in staat zijn de omzet en winst structureel met percentages van tegen de 10 per jaar te laten toenemen. Het rendement op het eigen vermogen zal naar verwachting ruim boven de 20 procent liggen en dan is zo’n 17 keer de winst voor het aandeel ook weer niet al te duur. Maar dan moeten de doelstellingen wel gehaald worden. 

Kraft Heinz 
Kraft Heinz is bij de huidige beurskoersen een fractie goedkoper dan General Mills, maar presteerde in de afgelopen jaren veel slechter. Kraft Heinz is vooral groot in sauzen en conserven, en het heeft daarnaast sterke merken in huis in koffie, limonades, vegetarische hamburgers, kant-en-klaarmaaltijden en diervoeding. Veel bekende producten, maar er zitten te weinig sterke groeiers bij.  

Het concern boekt in vergelijking met de andere zeven bedrijven in deze analyse het laagste rendement op het eigen vermogen, zowel over de afgelopen vijf jaar als naar verwachting in de komende jaren. De ebitda-­marge op de omzet is wat wisselvallig. In de afgelopen jaren lag die gemiddeld ruim onder die van de rest, voor 2021 wordt 24,4 procent verwacht en dat is dan wel weer redelijk hoog.  

Kraft Heinz probeert al jaren haar productpalet aantrekkelijker te maken door de verkoop van onderdelen en gerichte acquisities. In 2017 werd een poging gedaan het veel grotere Unilever in te lijven, maar dat mislukte.   

De PEG-ratio geeft bij dit aandeel wel goed aan dat beleggers bij de huidige koers wat te veel betalen, de groei is structureel te laag. Lichtpuntje waren de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar, die er wat beter uitzagen dan verwacht. De winst steeg met 11,6 procent en de omzet met 3,9 procent. Op het aandeel wordt momenteel 0,40 dollar dividend per kwartaal uitgekeerd (1,60 dollar per jaar), wat een dividendrendement oplevert van 3,6 procent. Alleen op die laatste maatstaf is Kraft Heinz een koploper in deze sectorvergelijking. 

Kellogg's 
Het Amerikaanse Kellogg's kennen Nederlanders met name van de cornflakes die de oprichter van dit bedrijf bedacht, en dat is ook nog altijd een van de belangrijkste producten. Maar Kellogg's is ook groot in koekjes en snacks. Het bedrijf uit Battle Creek (Michigan) is de grootste producent van ontbijtgranen in de Verenigde Staten en bezit meer dan honderd Amerikaanse A-merken. In 2012 werd het chips-merk Pringles voor 2,7 miljard dollar overgenomen van Procter & Gamble. Hierdoor is Kellogg's nu na PepsiCo de grootste snackmaker ter wereld.   

Op 16 keer de winst is Kellogg's wat goedkoper dan Kraft Heinz en General Mills en het groeit ook nog sneller. Het dividendrendement ligt met 3,5 procent slechts een fractie onder dat van Kraft Heinz.  

Kellogg's presteert al jaren uitstekend als gekeken wordt naar het rendement op het eigen vermogen. Voor de komende jaren wordt verwacht dat deze maatstaf rond de 40 procent zal liggen. Daarmee hoeft het hier alleen de beide colamakers voor zich dulden.  

Danone 
Het Franse Danone is de grootste yoghurtmaker ter wereld en heeft ook vooraanstaande marktposities in mineraalwater en andere voedingsproducten. Danone nam in 2007 het Nederlandse Numico over (met name babyvoeding) en kocht in 2017 het Amerikaanse WhiteWave, waarmee sterke merken als Alpro en Silk werden binnengehaald, merken die groot werden met plantaardige producten als sojamelk.   

Danone is zelf een sterk merk, maar het bedrijf is ook eigenaar van andere sterke merken als Activia, Danio, Nutrilon en Evian, waarop hoge winstmarges behaald worden. Van de jaaromzet van 24 miljard euro wordt een kwart besteed aan verkoopkosten en marketing, wat belangrijk is om de sterke marktposities in stand te houden.  

Danone boekt hoge marges in gespecialiseerde voeding, met name voor baby’s en ouderen of ziekenhuispatiënten. Hier speelt kwaliteit een grote rol en letten afnemers dus het minst op de prijs. Merkentrouw is hier extreem groot. Bij de gewone zuivelmerken is de winstgevendheid lager.  

De ebitda-marge van Danone als geheel is de laatste jaren dankzij kostenbesparingsprogramma’s en het realiseren van synergievoordelen wat opgelopen en ligt nu rond 18 procent. Aan de laatste kwartaalcijfers was goed te merken dat het concern wel de nodige last heeft van de coronacrisis. Met name de verkoop van mineraalwater in de horeca werd daardoor geraakt. Het concern gaf zelf aan dat het verwacht dat de resultaten in de tweede helft van dit jaar weer zullen aantrekken.  

Aandeelhouders stuurden eerder dit jaar topman Emmanuel Faber de laan uit omdat enkele grote beleggers vonden dat de winstgevendheid van Danone te veel achterbleef bij de concurrentie. Wellicht dat de maatregelen die de op 18 mei benoemde nieuwe man, Antoine de Sainte-­Affrique, op dit vlak zal nemen ook nog gaan helpen.  

Op bijna 18 keer de winst is Danone wat waardering betreft een middenmoter in dit geheel. Als er rekening wordt gehouden met de verwachte winstgroei ziet het er al beter uit.  



Nestlé 
Het Zwitserse Nestlé is wat koers-winstverhouding betreft aan de dure kant, maar beleggers weten: Zwitserse kwaliteit heeft een prijs. Nestlé boekt al jaren hoge bruto winstmarges en krijgt als grootste voedingsmiddelenconcern ter wereld een premie van beleggers. Nestlé heeft een merkenportefeuille waar maar weinig bedrijven aan kunnen tippen. Het bedrijf verkoopt chocolaproducten (KitKat, Rolo, Lion, Smarties en Nuts), is groot in koffie (Nescafé, Nespresso), in bronwater (Vittel, Perrier), soep en kant-en-klaarmaaltijden (Maggi), ijs (Häagen-Dazs, Motta, Mövenpick), babyvoeding (Nestlé) en diervoeding (Felix, Friskies).  

Chocolade is al een mooie markt, maar Nestlé boekt nog hogere marges op koffie en diervoeding. En Nestlé groeit omdat het een groot deel van de omzet behaalt in opkomende markten. De Zwitsers hebben de laatste jaren fors geïnvesteerd om de groei in met name China aan te zwengelen. Nestlé verkoopt via de Chinese webwinkel Alibaba tientallen producten aan Chinese consumenten, waaronder melkpoeder voor baby’s en chocolade. Het concern heeft hoge verwachtingen van de internetverkoop in China voor de groei op lange termijn.  

China is goed voor ruim 10 procent van de concernomzet, maar dat omzetaandeel gaat de komende jaren als het goed is nog stevig omhoog. In april en mei werden verschillende nieuwe investeringen in productiefaciliteiten in het Aziatische land aangekondigd, onder meer in baby- en dierenvoeding.  

De portefeuille wordt soms ook nog uitgebreid met nieuwe productgroepen, indien die de winstgevendheid op termijn kunnen verbeteren. Nestlé kocht in mei de Amerikaanse vitamine- en voedingssupplementenmaker The Bountiful Company. De Zwitsers betaalden 5,75 miljard dollar, wat neerkomt op ruim 3 maal de omzet en 16,8 keer ebitda. Dat is op beide maatstaven minder dan wat beleggers momenteel op de beurs voor de aandelen Nestlé betalen.  

De winst per aandeel zal bij Nestlé naar verwachting de komende jaren met ruim 7 procent per jaar groeien. Daarmee is de verwachte winstgroei vergelijkbaar met die van Danone en Mondelēz, maar flink hoger dan bij General Mills, Kraft Heinz en Kellogg's.  

MondelEz  
Het Amerikaanse Mondelēz International is de grote favoriet van de analisten die de acht aandelen op deze pagina’s volgen. Van de 22 geven er maar liefst 20 een koopadvies. Dat is opvallend, omdat analisten over de meeste aandelen in deze sector op zijn best terughoudend zijn. Het is een vrij dure sector geworden voor eentje die niet heel snel groeit.  

Mondelēz werd in 2012 afgesplitst van Kraft Foods, en produceert voornamelijk snacks, koekjes en chocolade. Driekwart van de omzet wordt buiten de Verenigde Staten behaald, Europa is de belangrijkste regio.  

Bekende merken van Mondelēz zijn Milka, Côte d'Or, Toblerone, LU, Oreo, TUC, Trident en Stimorol. De bijna exclusieve focus op snoep en snacks lijkt hier vruchten af te werpen, de winstgevendheid loopt gestaag op. Enkele jaren geleden werden de koffieactiviteiten afgestoten, die zijn nu onderdeel van de Amsterdamse midkapper JDE Peet’s waarin Mondelēz nu een belang heeft van bijna 23 procent. Dat pakket is nu zo’n 4 miljard euro waard (5 miljard dollar). Gecorrigeerd voor dit bezit worden de kengetallen van Mondelēz nog wat aantrekkelijker.  

Conclusie 
General Mills, Kellogg's en Kraft Heinz zijn de goedkoopste aandelen in deze vergelijking, maar hebben alle drie het mankement dat zij grote moeite hebben hun omzet en winst te laten groeien. Danone is op dat vlak op de goede weg en krijgt onder de nieuwe topman het voordeel van de twijfel.  

Analisten gaan vol voor Mondelēz, maar ook Nestlé, Coca-Cola en PepsiCo krijgen hoofdzakelijk koopadviezen. De aandelen Coca-Cola en Nestlé zijn duur, maar dit zijn ook de bedrijven met de sterkste merken en de sterkste historie van uitstekende resultaten. En hoe volwassen ze ook zijn, het lukt ze om te blijven groeien. 

Mondelēz en PepsiCo hebben wellicht (nog) wat minder te bieden op het gebied van reputatie en historie, maar zijn misschien juist daardoor nog wel aantrekkelijker. Het zijn de belangrijkste uitdagers van de grootmachten in deze sector. 

De voedingssector mag in een goed gespreide aandelenportefeuille eigenlijk niet gepasseerd worden. Vanwege het defensieve karakter dempen deze aandelen de volatiliteit van de portefeuille als geheel.  

Coca-Cola, Mondelēz, Nestlé en PepsiCo zijn uit deze sector voor de hand liggende kandidaten voor defensieve portefeuilles. Ze zijn nooit echt goedkoop, maar indien deze bedrijven gestaag blijven doorgroeien, zal hun beurskoers uiteindelijk volgen.


VEB-lidmaatschap
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap