VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De opmars van PostNL op de beurs lijkt niet te stuiten. Toch waren beleggers nog steeds beter af geweest als het postbedrijf eind 2016 wel was overgenomen door Bpost.

Tot driemaal toe deden de Belgen van Bpost een poging om het Nederlandse post- en pakkettenbedrijf in te lijven met een bod dat uiteindelijk opliep tot 5,75 euro per aandeel 

Bestuursvoorzitter Herna Verhagen bleef ‘nee’ verkopen en zette een slot op de deur. Tot grote ergernis van beleggers die een aanzienlijke overnamepremie misliepen. 

n van de grootste investeerders noemde PostNL zelfs ‘uninvestable en verkocht al zijn aandelen. Dit beleggingsfonds (Causeway Capital) sprak onomwonden uit dat het belang van aandeelhouders niet de eerste prioriteit was van het bestuur 

In de jaren na 2016 ging het aandeel door een ongekend diep dal, met als dieptepunt een koers onder de één euro maart vorig jaar. Maar sindsdien profiteerde het bedrijf vol van de lockdowns die voor een onstuimige groei van de pakkettentak hebben gezorgd.   

Opmars  
In plaats van frustraties over het afketsen van de overname, lijkt de vraag steeds meer of het zelfstandig blijven van PostNL – met de kennis van vandaag – niet toch een verstandige zet is gebleken  

De koers van PostNL is nu 4,93 euro per aandeel. Dat is nog altijd fors minder dan het laatste bod van de Belgen van 5,75 euro.  

Maar als de sindsdien uitgekeerde dividenden van bij elkaar 95 cent worden opgeteld bij de koers van vandaag is de belegger op het eerste gezicht beter uit dan bij het bod van Bpost.  

In een scenario waarin de ontvangen dividenden worden herbelegd in PostNL zou dat zelfs een totale waarde opleveren van circa 6,70 euro per aandeel, als gevolg van het welbekende rente-op-rente-effect.    

Maar hiermee is nog niet gezegd dat beleggers – met terugwerkende kracht – moeten juichen omdat PostNL zelfstandig is gebleven. Drie scenario’s over wat het aandeelhouders zou opleveren als het Belgische bod wel was geaccepteerd. 

Scenario 1: Vol in Bpost 
In het eerste scenario investeert een belegger de volledige overnamesom, die deels uit aandelen en deels uit cash bestond, in aandelen van bieder Bpost 

Wat zou dat hebben opgeleverd?  

Omdat sprake is van een hypothetisch scenario – PostNL zou dan opgeslokt zijn door Bpost – is onmogelijk een exacte inschatting te maken van het rendement op de Belgische aandelen.  

Maar het is zeer aannemelijk dat rendementen zouden teleurstellen. Bpost kreeg snel na het afketsen van de overname te maken met een versnelling van de daling van de briefvolumes, profiteerde onvoldoende van de groei in pakketten en deed tot overmaat van ramp een ongelukkige overname in de VS.   

Sinds het afketsen van de overname eind 2016 verloor het aandeel Bpost 27 procent van zijn waarde. Plakken we die koersdaling op het bod van 5,75 euro per aandeel, dan zou daar nu nog 4,20 euro van over zijn. 

Scenario 2: Cashcomponent in de AEX 
Een ander scenario is dat de belegger de cashcomponent van het bod volledig terug in de beurs had gestopt, bijvoorbeeld in een tracker die de AEX volgt.  

Op de aandelen Bpost zou dan (dus) een verlies worden gemaakt van 27 procent 

Maar dat zou ruimschoots worden gecompenseerd door het rendement van 77,5 procent op de (herbelegde) AEX-index in dezelfde periode van bijna vijf jaar 

De investering van 5,75 euro zou dan zijn aangegroeid tot 7,54 euro. Dat is weer aanzienlijk beter dan de gerealiseerde koerswinst in het (herbelegde) standalone scenario voor PostNL van circa 6,70 euro per aandeel 

Scenario 3Alles in de AEX 
Door de extreme opmars van de Amsterdamse hoofdgraadmeter is met afstand het beste scenario dat de belegger de uit het bod verkregen aandelen meteen verkocht en de totale opbrengst van 5,75 euro per aandeel volledig in de AEX had gestoken.  

Die investering zou vandaag zijn aangegroeid tot ruim 10 euro.  

Verdict  
De opmars van PostNL op de beurs is indrukwekkend. Maar de enorme stijging is ook het gevolg van het feit dat PostNLs koers het ultieme dieptepunt van minder dan een euro had bereikt in maart 2020.  

Over een langere periode – om precies te zien sinds het afketsen van het bod – presteerde de AEX aanzienlijk beter dan PostNL. Een scenario waarin de overname wel was doorgegaan en de opbrengst (gedeeltelijk) in de AEX was gestoken, zou beleggers dus nog steeds meer hebben opgeleverd dan het zelfstandige scenario.  

Van prooi naar overnemer? 


Bpost was duidelijk de agressor toen het probeerde het veel zwakkere PostNL over te nemen in 2016. Maar nu staan de Nederlanders er sterker voor en is het juist kwakkelen bij de Belgen. De beurswaarde van PostNL ligt met 2,5 miljard euro hoger dan die van Bpost (2,2 miljard euro) 

- Ondertussen is de rationale voor een samengaan nog steeds intact. Het is goed voorstelbaar dat na een krachtenbundeling flink in de kosten kan worden gesneden in België en de positie naar steeds machtigere klanten als Amazon, Coolblue en Bol.com kan worden verbeterd. 

PostNL wil hard groeien met pakketten in België. In 2020 had PostNL zes sorteercentra en 526 PostNL afhaalpunten in gebruik bij de zuiderburen. Ook wordt geïnvesteerd in een nieuw centrum met een capaciteit van 120 duizend pakketten per dag.  

Maar de barrières voor een huwelijk zijn er ook nog steeds. De Belgische overheid houdt meer dan de helft van de aandelen Bpost, en zal dus moeten worden overtuigd. Hierbij zullen ook de machtige Belgische vakbonden wat vinden van het feit dat Bpost onderdeel zal worden van een groter Hollands geheel. Bpost is één van de grootste werkgevers van België. Bij PostNL zal de Nederlandse overheid op zijn beurt ook niet heel snel instemmen met een samengaan. Voor een daadwerkelijk samengaan is dus de flink wat fantasie nodig.