VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De markt voor online video ontwikkelt zich in razend tempo. Dat biedt op de lange termijn kansen voor beleggers, maar ook hier gaat de kost voor de baat uit.

In het afgelopen jaar zijn er veel nieuwe streamingdiensten bijgekomen en is de gebruikersgroei versneld doordat huishoudens in de coronacrisis veel thuis waren. Desondanks zijn de kosten nog groter dan de opbrengsten en zal de markt nog flink verder moeten groeien voor er echt geld wordt verdiend. 

Akkoord AT&T en Discovery 
De overname-activiteit in de entertainmentindustrie onderstreept de grote belangen. Deze week sloten AT&T en Discovery Inc. een akkoord waarbij een nieuwe beursgenoteerde streamingreus met een ondernemingswaarde van 130 miljard dollar ontstaat. Daarnaast werd bekend dat Amazon in gesprek is over de overname van filmstudio MGM voor 9 miljard dollar. 

Zowel AT&T als Discovery zijn eigenlijk pas net begonnen met streaming. Het telecombedrijf kwam vorig jaar met HBO Max, Discovery lanceerde begin dit jaar Discovery+. Samen zitten ze rond 70 miljoen betalende gebruikers. Het is de bedoeling om door te groeien naar 200 of zelfs 300 miljoen en te kunnen concurreren met spelers als Netflix, Disney en Amazon. 

Grote investeringen en aanloopverliezen 
Die groei gaat wel gepaard met grote investeringen en aanloopverliezen. Om gebruikers te verleiden een abonnement af te sluiten en ze vervolgens te behouden is namelijk een continue stroom van films, series en documentaires van hoge kwaliteit nodig. 

AT&T gaf vorig jaar 1,8 miljard dollar uit aan nieuwe content puur alleen voor HBO Max. Een van de doelen van de deal met Discovery is het vrijmaken van 3 miljard dollar per jaar voor investeringen. 

Disney lanceerde Disney+ pas in 2019 en heeft inmiddels meer dan 100 miljoen betalende gebruikers. In het boekjaar 2020 bedroeg het bedrijfsresultaat op de streamingdiensten 3,3 miljard dollar negatief. 

Disney gaf eind vorig jaar aan dat het rond 2024 structureel circa 15 miljard dollar per jaar uit zal geven aan films en series voor haar streamingdiensten, waar behalve Disney+ ook Hulu en ESPN+ onder vallen. Tussen de 8 en 9 miljard dollar daarvan zal naar Disney+ gaan. Het aantal betalende gebruikers zal dan naar verwachting tussen de 230 en 260 miljoen liggen, en het totaal van de drie streamingdiensten ruim boven de 300 miljoen. 

In 2020 spendeerde Disney nog maar 1 miljard dollar aan originele content voor Disney+, onder meer voor de succesvolle serie The Mandalorian. De dienst ging van start met een catalogus die bijna volledig bestond uit films en series uit de eigen bibliotheek, die met de vele bioscoophits en klassiekers van Walt Disney Studios, Pixar, Marvel en Lucasfilm (oa Star Wars) uitermate goed gevuld is 

Dichter bij huis investeerde RTL Group vorig jaar 170 miljoen euro in content voor zijn twee streamingdiensten Videoland in Nederland en TV Now in Duitsland. RTL hoopt te groeien naar 5 tot 7 miljoen betalende gebruikers en dan in 2025 zwarte cijfers te draaien. 

Investeringen 2020
Amazon Prime 7,8 miljard dollar
AT&T 9HBO Max) 1,8 miljard dollar
Disney+ 1 miljard dollar
Netflix 11,8 miljard dollar
RTL Group (Videoland) 170 miljoen euro


Netflix
 negatieve kasstroom 
Zelfs bij Netflix dat meer dan 200 miljoen gebruikers heeft wegen de investeringen nu nog zwaarder dan de inkomsten. Het dominante streamingbedrijf maakte afgelopen jaren wel een nettowinst, maar had tegelijkertijd een grote negatieve vrije kasstroom. 

Dit komt door de manier waarop Netflix boekhoudkundig omgaat met de uitgaven voor de productie van series en films. Het bedrijf smeert die in de resultatenrekening over meerdere jaren uit. 

Vorig jaar had Netflix voor het eerst in lange tijd wel een positieve kasstroom. Dit viel echter samen met een flinke daling van de uitgaven aan content doordat de coronacrisis de productie moeilijk maakte. 

Markt van meer dan 200 miljard dollar in 2028 
Volgens het Amerikaanse Grand View Research was de omvang van de wereldwijde markt voor streamingdiensten vorig jaar ongeveer 50 miljard dollar. Het onderzoeksbureau verwacht dat de jaarlijkse groei de komende tijd 20 procent zal zijn. De markt komt in 2028 dan ruim boven de 200 miljard dollar uit.

Tegen die tijd zullen Netflix, Disney en andere grote spelers er waarschijnlijk wel geld op verdienen. Maar op dat punt is de markt nu duidelijk nog niet.