VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De naam Acomo komt van Amsterdam Commodities. Het hoofdkantoor van de handelaar en distributeur van landbouwgrondstoffen staat tegenwoordig echter in Rotterdam, na de fusie met de Rotterdamse handelsonderneming Catz International. In Effect analyseert Hendrik Oude Nijhuis het aandeel.

Acomo handelt in zaken als thee, eetbare zaden (vooral zonnebloempitten), noten, gedroogde vruchten, kruiden en specerijen, dadels en kokosnoten. Daarnaast is het bedrijf actief in hulpstoffen voor de voedingsmiddelenindustrie zoals gistproducten en natuurlijke kleur- en smaakstoffen. In alle gevallen gaat het om nichemarkten waarin geen gebruik wordt gemaakt van termijnhandel (door middel van derivaten). Er is dus altijd sprake van fysieke levering van het product.

Acomo vormt de schakel tussen producent (zoals een plantage) en afnemer (zoals een bakkerij) in de voedingsindustrie: het regelt de kwaliteitscontrole, opslag van de oogst, transport en levering aan de verwerkende industrie en biedt hierbij contractzekerheid. Dat klinkt misschien niet heel spannend, maar het aantrekkelijke is wel dat Acomo in veel gevallen een van de weinige spelers op de betreffende markt is.

De marktpositie van Acomo is goed: door schaalgrootte in verschillende kleine maar lucratieve nichemarkten kan Acomo afnemers garanderen dat bestelde producten ook daadwerkelijk geleverd kunnen worden. Dit mede vanwege het gegeven dat Acomo vanuit veel verschillende gebieden inkoopt. Deze hoge leveringsbetrouwbaarheid zal naar verwachting voor klanten een belangrijke bindende factor blijven. Dat verklaart ook de tendens naar de vorming van monopolies in de nichemarkten waarin Acomo actief is.

De goede marktpositie zorgt voor een structureel hoge winstgevendheid. De return on invested capital lag de voorbije jaren steevast in de buurt van de 20 procent. Of die hoge winstgevendheid volgens belegger Hendrik Oude Nijhuis de huidige beurskoers rechtvaardigt leest u in Effect 4, die volgende week verschijnt.

Als u zelf alvast een oordeel wil vormen ga dan naar de VEB Stockscreener van Acomo en zie wat de sterke en zwakke punten zijn van het aandeel en hoe het bedrijf zich verhoudt tot zijn sectorgenoten en de markt.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect 11 keer per jaar.