Miljarden dosissen van vaccins zijn nodig om overal ter wereld de bevolking te immuniseren. De opdracht om de vaccins over de hele wereld te verspreiden, inclusief uitdagingen om deze op arctische temperaturen te houden, rust bij enkele wereldwijde grootmachten in de logistiek.
Deze urgente en complexe operatie kan alleen door de allerbeste logistieke spelers in goede banen worden geleid. Twee logistieke kampioenen, Deutsche Post DHL en Kühne + Nagel, komen uit de VEB-tool Stijlbeleggen bovendrijven, reden om deze bedrijven eens nader te bekijken.
Deutsche Post DHL
Deutsche Post DHL uit Bonn is Europa’s grootste postbedrijf, maar behoort bovenal tot de drie grootste pakketdiensten en expediteurs ter wereld. De ouderwetse postactiviteiten vertonen – door concurrentie, maar vooral door de komst van internet – al jarenlang krimp. Maar het grootste deel van de omzet (85 procent) wordt behaald met de logistieke activiteiten en pakketdiensten van onder andere DHL.
Deutsche Post DHL kan met haar fijnmazige distributienetwerk profiteren van schaalvoordelen ten opzichte van kleinere spelers. De grootste drie spelers op de pakkettenmarkt, zijnde DHL en de Amerikaanse bedrijven FedEx en UPS, hebben wereldwijd circa 90 procent van de markt in handen. In zowel Europa als Azië is pakketdienst DHL Express de machtigste speler met respectievelijk 44 en 49 procent marktaandeel. Het bouwen van een vergelijkbaar distributienetwerk is voor veel kleinere partijen een nagenoeg onmogelijke opgave.
De (regionale) machtsconcentratie heeft vooral te maken met de grote investeringen die pakketbedrijven moeten doen om te kunnen concurreren. DHL ondervond dit zelf bij de overname van het Amerikaanse Airborne Express, een avontuur dat strandde door de machtige marktpositie (circa 80 procent marktaandeel) van FedEx en UPS in de Verenigde Staten.
Naast post en pakketten is Deutsche Post DHL ook actief als expediteur. Dit is de rol van tussenpersoon tussen de verladers (die goederen vervoerd willen hebben) en de vervoerders. Het onderdeel DHL Global Forwarding, of DGF, is wereldwijd de grootste expediteur per vliegtuig en de nummer twee bij zee- en wegtransport. Op deze lucratieve markten moet DGF echter wel opboksen tegen de geduchte concurrent Kühne + Nagel, waarover hieronder meer.
Deutsche Post DHL kan als grote speler volop profiteren van zogeheten netwerkeffecten. De wensen van verlader en vervoerder worden dan ook zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. Hierdoor ontstaat een zichzelf versterkend effect: verladers weten dat DGF vervoerscapaciteit kan regelen, terwijl vervoerders weten dat DGF zorgt voor volle vrachten.
Door het samenbrengen van de vraag vanuit verschillende verladers kan DGF lagere tarieven uitonderhandelen bij vervoerders dan wanneer deze partijen dit zelf zouden regelen. De vervoerder ziet zich op zijn beurt gegarandeerd van een continue stroom aan goederen om te vervoeren.
Waarom aantrekkelijk?
Het Duitse post- en logistiekbedrijf lijkt tot op zekere hoogte te kunnen profiteren van duurzame concurrentievoordelen. Ondanks dat concurrent Kühne + Nagel op dit vlak beter scoort, laat de ROIC (rendement op geïnvesteerd kapitaal) zien dat Deutsche Post DHL waarde creëert voor beleggers. Zij betalen daar op dit moment een relatief lage multiple voor, terwijl het bedrijf in staat is flink te groeien. Dit is goed te zien aan de relatief lage PEG-ratio, waarbij de koers-winstverhouding (P/E) gedeeld wordt door de verwachte winstgroei (G) van het aandeel, van 1,9.
Wat vinden analisten?
De analisten die het aandeel Deutsche Post DHL volgen, zijn overwegend positief over de kansen van de onderneming. Liefst 23 analisten hebben een koopadvies uitstaan, er zijn 4 houdadviezen, en slechts één verkoopadvies.
Waar is het aandeel te koop?
Het aandeel Deutsche Post DHL is te kopen via de beurs van Frankfurt met ISIN-code DE0005552004.
Kühne + Nagel
De Zwitserse logistieke dienstverlener Kühne + Nagel staat bekend om zijn voorspelbare omzet en winst, die ook nog eens van hoge kwaliteit zijn. En hoewel Kühne + Nagel een geïntegreerde logistieke dienstverlener is met een breed dienstenaanbod (inclusief wegtransport), wordt het grootste deel – circa 80 procent – van de omzet behaald met logistiek per boot of vliegtuig. Kühne + Nagel is hier respectievelijk de grootste en op één na grootste speler.
Kühne + Nagel kan als grotere speler profiteren van waardevolle netwerkeffecten. De onderneming acteert enkel als expediteur. De wensen van verladers en vervoerders worden op elkaar afgestemd. Hierbij spelen dezelfde netwerkeffecten als bij Deutsche Post DHL. Zo heeft Kühne + Nagel als grootste expediteur over zee een streepje voor bij de inkoop van vrachtruimte bij bijvoorbeeld de Deense rederij Maersk. Verladers doen graag zaken met de Zwitsers, zij willen hun goederen te allen tijde kunnen vervoeren, ook op de drukke momenten dat vrachtruimte schaars is.
Doordat Kühne + Nagel ook haar diensten steeds verder uitbreidt naar lucht- en wegtransport kan het huidige netwerk vergroot worden. Een fijnmazig wereldwijd netwerk, met verschillende transportmogelijkheden, betekent dat klanten heel graag zakendoen met de Zwitsers. Dit krachtige netwerkeffect stelt Kühne + Nagel dan ook in staat om rendementen te realiseren die over de gehele economische cyclus ruim boven de kosten van kapitaal (WACC) liggen.
Ondanks jarenlange consolidatie is de expediteurmarkt ook nog altijd zeer gefragmenteerd. De grootste vier spelers (Kühne + Nagel, Deutsche Post DHL, DSV Panalpina, en Expeditors) hebben gezamenlijk een marktaandeel van slechts 10 procent. Volgens analisten van zakenbank Barclays zijn er voldoende mogelijkheden voor consolidatie.
Logistiek wordt daarnaast steeds complexer. Zo vragen verladers in toenemende mate naar uiteenlopende transportmogelijkheden (zowel over land, zee als door de lucht). Voor verladers is ook het volgen en monitoren van de temperatuur van goederen een belangrijk aspect. Deze factoren zijn in het voordeel van grotere logistieke spelers als Kühne + Nagel, omdat zij simpelweg het meeste geld hierin kunnen investeren.
Waarom aantrekkelijk?
Het Zwitserse Kühne + Nagel profiteert van duurzame concurrentievoordelen waardoor het aandeel als kwaliteitsaandeel te bestempelen valt. Dankzij de hoge ROIC en het gunstige groeitempo wordt veel waarde voor beleggers ontsloten. Helaas is dat ook te zien aan de waardering. Ondanks de relatief hoge groei bedraagt de PEG-ratio liefst 4. Voor de hoge kwaliteit van Kühne + Nagel wordt op dit moment dus flink betaald.
Wat vinden analisten?
De analisten die Kühne + Nagel volgen, zijn terughoudend over de kansen van het aandeel. Een nadere blik in de analistenrapporten leert dat dit volledig te verklaren valt door de opgelopen waardering van het aandeel. Momenteel staan er slechts twee koopadviezen uit, er zijn 10 houdadviezen, en 8 verkoopadviezen.
Waar is het aandeel te koop?
Het aandeel Kühne + Nagel is te kopen via de beurs van Zürich met ISIN-code CH0025238863.
VEB Stijlbeleggen toont een selectie van aandelen op basis van een tiental beleggingsstijlen en beperkt zich daarbij tot de aandelen uit de brede Europese Stoxx 600-index.
De Stoxx 600 bestaat uit de belangrijkste grote, middelgrote en kleine beursgenoteerde ondernemingen uit 17 Europese landen. Gezamenlijk representeren ze circa 90 procent van de vrij verhandelbare stukken binnen de Europese kapitaalmarkt. De aandelen zijn onderverdeeld in 19 sectoren.
In totaal worden tien stockscreens gebruikt, gebaseerd op de vier beleggingsstijlen en zes combinaties van vier stijlen: waarde, groei, kwaliteit en dividend.
Hoe selecteren we de aandelen?
Alle aandelen in een sector worden per maatstaf ingedeeld in 100 gelijke delen. Hoe beter het aandeel van een bedrijf ten opzichte van sectorgenoten scoort, hoe hoger het percentiel. De percentielen van de diverse maatstaven worden opgeteld tot een totaalscore.
Op basis van de totaalscore wordt uit iedere supersector een best in class aandeel geïdentificeerd. De 19 getoonde aandelen per beleggingsstijl vertegenwoordigen de kwantitatief best scorende aandelen in iedere supersector binnen de betreffende stijl.
Welke maatstaven per beleggingsstijl zijn gebruikt, is na te lezen in de ‘whitepaper’ VEB Stijlbeleggen die terug te vinden is op onze website via www.veb.net/stijlbeleggen
VEB-lidmaatschap |
---|
Nog geen VEB-account? |
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken. |
|
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap |