VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Net als in de meeste sectoren komt de eindstreep van de coronacrisis voor de bedrijven die lichtapparatuur leveren in zicht. Maar dankzij de markten waarin het Duitse Osram actief is ziet dit bedrijf op korte termijn duidelijk meer perspectief dan Signify.

Beide bedrijven hebben flink last gehad van de coronacrisis. Signify en Osram zagen de omzet over het 2020 met 13 respectievelijk 14 procent dalen. Het dieptepunt viel in het tweede kwartaal.

Sindsdien is er herstel, maar er is een duidelijk verschil hoe de bedrijven uit de crisis komen. Dat is allereerst te zien in de verwachtingen voor lopende jaar. Osram gaat voor het gebroken boekjaar tot en met september uit van maximaal 14 procent omzetgroei. Daarmee zou het weer terug zijn op het niveau van 2019.

Moeilijke eerste jaarhelft Signify
Signify komt niet verder dan dat het verwacht dat de omzet dit jaar zal groeien. Concrete doelen gaf het niet. Hoe sterk het omzetherstel zal zijn is afhankelijk van de ontwikkeling in de buitenwereld.

Daarnaast was de toon vanuit de bedrijfstop verschillend. Bestuursvoorzitter Eric Rondolat van Signify was erg voorzichtig en voorziet een moeilijk eerste halfjaar.

“We verwachten dat met de maatregelen en vaccinaties we het licht aan het eind van de tunnel zouden moeten kunnen zien en een beter tweede halfjaar zouden moeten hebben, maar de situatie is erg volatiel. Wat we een maand geleden dachten is anders dan nu en waarschijnlijk anders dan over een maand.”

Vol orderboek Osram
Bij Osram legde topman Olaf Berlien bij de presentatie van de laatste kwartaalcijfers juist de nadruk op de sterke start van het jaar en het volle orderboek. De book-to-bill ligt boven de één. Dat betekent zoveel als dat er op dit moment meer orders binnenkomen dan er aan facturen wordt verstuurd.

Dit komt doordat klanten voorraden die ze eerder afbouwden nu weer opbouwen. “In sommige delen van het bedrijf ligt de book-to-bill boven de twee. We hadden een heel sterk eerste kwartaal en ik zie dat we op hetzelfde tempo doorgaan in het huidige kwartaal.”

Berlien voegde toe dat de twee kwartalen daarna wat zwakker zouden kunnen worden omdat klanten de voorraden dan weer op peil hebben, maar sloot ook een positieve verrassing niet uit. “Als we een kwartaal verder zijn en we een beter beeld hebben, kan het dat we er anders tegenaan kijken.”

Twee bedrijven actief in de lichtsector en een verschillend tempo in hoe het herstel verloopt. Waar komt dit vandaan?

Markten LEDs voor auto’s en smartphones herstellen goed
Voor Signify geldt dat het over de hele breedte nog te maken heeft met een verminderde verkoop aan professionele klanten. De verkoop van consumentenproducten zoals lichtsysteem Hue gaat goed, maar veel zakelijke klanten stellen investeringen uit.

Op divisieniveau is bij Osram te zien dat twee van de drie divisies weer groeien. Het gaat om de tak die toelevert aan de automobielindustrie (Automotive) en het onderdeel dat LEDs maakt voor bijvoorbeeld sensoren en lasers (Opto Semiconductors).

Vraag naar lichtsystemen uit entertainment zwak
Het onderdeel Digital dat een heel scala aan lichtoplossingen en lichttoepassingen verkoopt is nog niet terug op het oude niveau. Het heeft nog last van de lockdowns. De entertainmentindustrie is een grote markt voor Osram. Denk aan bioscopen en theaters. Die markt ligt op dit moment nog vrijwel stil.

Overigens is Osram van plan om Digital te verkopen omdat het verwacht dat de divisie nooit even winstgevend zal worden als de rest van het bedrijf.

Hier zit uiteindelijk de verklaring voor het verschil in hersteltempo tussen de twee bedrijven. Signify opereert namelijk wel in dezelfde markten als de divisie Digital van Osram, maar niet in die van de andere twee. Het is de andere oud-Philips dochter Lumileds die met automotive en opto semiconductors concurreert.

Uiteindelijk komt het er dus op neer dat de activiteiten van Signify gewoon niet de activiteiten zijn die nu snel uit de tunnel van de coronacrisis komen. Het produceren en leveren van lampen en LEDs voor gebruik in auto’s en smartphones is sneller terug op het oude niveau dan het installeren van lichtoplossingen. Het ene lichtbedrijf is het andere niet.