Het is alweer bijna drie jaar geleden dat ASML tijdens haar beleggersdag aangaf dat de omzet zou groeien naar minimaal 15 miljard euro - of in het gunstigste geval 24 miljard euro - in 2025. Inmiddels houden analisten nadrukkelijk rekening met het gunstigste scenario, een nieuwe stip aan de horizon is daarom hard nodig.
De omzet ruimschoots verdubbelen in zeven jaar. De meeste bedrijven kunnen hier enkel van dromen, maar ASML is goed op weg dit te realiseren. In november 2018 deelde de chipmachinefabrikant tijdens haar beleggersdag (Investor Day) de verwachting dat de omzet zal toenemen van zo'n 11 miljard euro naar minimaal 15 miljard euro - of in het gunstigste geval 24 miljard euro - in 2025.
Het afgelopen jaar was de omzet van ASML op een haar na 14 miljard euro. Daarmee is de onderkant van de langetermijndoelstelling reeds binnen handbereik. Analisten voorzien echter dat ASML de bovenkant van de bandbreedte eenvoudig zal gaan halen. De actuele consensus ligt namelijk al op 24 miljard euro voor 2025.
EUV marktbreed geaccepteerd
De doorbraak van de door ASML ontwikkelde EUV-technologie (extreem ultraviolet) speelt de hoofdrol bij de te behalen doelstellingen. Het bedrijf uit Veldhoven is twee decennia bezig geweest met de ontwikkeling van de EUV-machine en spendeerde hier meer dan zes miljard euro aan. Dat is veel langer en duurder dan eerder verwacht, het was dan ook zoals ASML in haar jaarverslag opmerkt "no walk in the park".
Door allerlei problemen, waaronder de lichtbron voor het extreem ultravioletlicht, was het in het verleden nog niet mogelijk om massaproductie te draaien met deze nieuwe machines. Inmiddels behoort dat tot het verleden en kan de EUV-technologie bij klanten worden ingezet voor het massaal produceren van chips.
Tijdens de beleggersdag in november 2018 hield ASML bij haar vooruitzichten nog expliciet rekening met de mogelijkheid dat haar EUV-technologie niet marktbreed zou worden geaccepteerd. Inmiddels lijken klanten overtuigd van zowel de technische als economische waarde van EUV. Voor klanten bestaat simpelweg geen alternatief om nauwkeurige lijntjes te kunnen printen op chips en daarmee de productiviteit van de chips te verbeteren.
ASML's marktaandeel van de nieuwe machines met EUV-technologie ligt op 100 procent. Ondanks alle tegenslagen - of misschien wel dankzij het afschrikwekkende effect van deze tegenslagen - lijkt het ook onwaarschijnlijk dat concurrenten als Nikon en Canon het Nederlandse bedrijf ooit zullen inhalen als het gaat om EUV-technologie.
De met vallen en opstaan opgebouwde technologische knowhow van ASML - vaak beschermd met patenten (meer dan 14 duizend) of andere intellectuele eigendomsrechten - moet de Japanners en andere concurrenten op afstand houden. Voorlopig hebben de grote chipmakers als Intel, Samsung en TSMC geen andere keuze dan voor EUV in zee te gaan met ASML. Hiermee vervallen de pessimistische scenario's die ASML eerder heeft geschetst, toen de technologie nog niet volledig ontwikkeld was.
Tegelijkertijd zijn de weersomstandigheden in de chipsector bijzonder goed. Niet gek dus dat het gunstigste ASML-scenario, waarin de omzet de komende jaren oploopt naar 24 miljard euro, inmiddels het basisscenario is geworden in de spreadsheets van analisten. Wie dit omzetdoel met de contante waarde-methode (in jargon de discounted cash flow of DCF-methode) doorrekent komt tot een waardering die aansluit bij de huidige beurskoers van ongeveer 470 euro per aandeel.
Aanvullend bestaat vanuit ASML alleen nog een minder gunstig scenario waarin door het bedrijf rekening wordt gehouden met economische tegenslag de komende jaren. Mocht het onverhoopt allemaal tegenzitten, dan zal de omzet in 2025 naar verwachting uitkomen rond de 19 miljard euro. In dat geval daalt volgens berekeningen van de VEB de waarde van het aandeel naar rond de 300 euro.
Vier ASML-scenario's voor 2025 doorberekend
bron: jaarverslag ASML, Investor Day 2018, Bloomberg, berekeningen VEB
Nieuwe omzetprognose op komst
Omdat op dit moment het gunstigste scenario voor ASML op de beurs is ingeprijsd, groeit bij analisten en beleggers de behoefte aan een nieuwe stip aan de horizon. Alle ogen zullen dan ook gericht zijn op de aanstaande beleggersdag die plaatsvindt op 23 juni 2021. ASML-topman Peter Wennink praat dan analisten en investeerders bij over de laatste verwachtingen. De vraag lijkt niet of de lat omhoog gaat, maar hoe ver deze omhoog gaat.
In de jongste rapporten wordt door analisten al rekening gehouden met nieuwe gunstige scenario's waarin de omzet stijgt tot 27 miljard euro. Het bestaande scenario waarin de omzet bij economische tegenwind uitkomt op 19 miljard euro fungeert mogelijk als onderkant van de nieuwe bandbreedte.
In het meest optimistische scenario dat analisten voorzien zou ASML ongeveer 60 machines met de nieuwe EUV-technologie kunnen leveren in 2025. Daarnaast zal de verkoop van DUV-machines (die technisch net iets minder gecompliceerd en goedkoper zijn dan de EUV-machine) de komende jaren mogelijk hoger uitvallen dan eerder door ASML was voorzien. Het gunstige scenario houdt rekening met een ongekende hausse in de chipindustrie als gevolg van een brede adoptie van de elektrische auto, het 'internet der dingen' (Internet of Things) en autonoom rijden.
Naast de hogere vraag naar EUV- en DUV-machines zullen ook de service-inkomsten uit bestaande machines vermoedelijk harder stijgen dan in de eerdere prognoses van ASML. Volgens sommige analisten kan die service alleen al 1,5 miljard euro extra omzet opleveren. Als alle puzzelstukjes op hun plaats vallen zal de omzet zo de 27 miljard euro in 2025 overstijgen. In dat 'blue sky' analistenscenario ontstaat verder opwaarts koerspotentieel voor beleggers. Nu maar hopen dat Wennink beleggers in juni niet teleurstelt.
VEB heeft ook een barometer over ASML opgesteld, die het potentieel van een aandeel aan de hand van 7 beleggingscriteria toetst. Deze analyse kunt u hier nalezen (hiervoor dient u eerst in te loggen op uw VEB-account).