VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Gamestop, het beleggingsverhaal van het begin van 2021, lijkt op het eerste gezicht een klassiek geval van David versus Goliath. In deze 21ste-eeuwse versie van het verhaal velden de kwajongens van WallStreetBets hedgefonds-gigant Melvin Capital met een welgemikt schot van de katapult.

De kwajongens werden op slag miljonair, terwijl Melvin drie miljard bij elkaar moest bedelen om niet kopje onder te gaan. De saga trekt mondiaal de aandacht als perfect voorbeeld van de democratiserende kracht van sociale media, waarmee gewone jongens de elite kunnen verslaan.

Wat in deze verhaallijn ondergesneeuwd raakt, is hoe opmerkelijk het is dat er über­haupt nog hedgefondsen zijn om op de korrel te nemen. Dit is namelijk zeker niet de eerste keer dat een hedgefonds belabberde resultaten haalt. Sterker, de wereldwijde Hedge Fund Index van Hedge Fund Research verliest het al 18 jaar op rij van de meest simpele indexportefeuille met 50 procent aandelen en 50 procent obligaties. Om dit even in perspectief te zetten: de kans om 18 keer achter elkaar munt te gooien is één op een kwart miljoen!

En ze verloren niet op het nippertje, nee, de hedgefondsen verloren met gemiddeld 4 procent PER JAAR! Met andere woorden: als de chique hedgefondsklanten hun vermogen eind 2001 niet aan de Goliaths van de industrie hadden toevertrouwd, maar met de index-Davids hadden meebelegd, hadden ze zes keer zoveel verdiend.

Hoe kan het dat een sector met zo’n abominabele staat van dienst nog steeds bestaat? Omdat de drijfveer van de hedgefondsbelegger uiteindelijk dezelfde is als die van de WallStreetBets-kwajongens. Beiden dromen van de grote klapper. En hoe onmetelijk klein de kans op succes ook is, een enkel succesverhaal houdt de droom weer jaren in stand. Zoals wel vaker winnen hoop en hebberigheid het van statistiek.

De lachende derde zijn de hedgefondsmanagers, want dankzij hun beloningsstructuur gebaseerd op het principe “kop, ik win, munt, u verliest”, is statistiek voor hen niet erg relevant. Gamestop is voor deze elite dan ook zeker geen game over.

Dit is een column van Marius Kerdel en Jolmer Schukken, oprichters van Triple Partners en auteurs van De Beleggingsillusie.