Een van de bijeffecten van de coronapandemie is het uitstellen van een deel van de reguliere zorg in de ziekenhuizen. Dat niet-coronabehandelingen op een lager pitje staan is ook te zien bij de makers van medische apparaten. Maar uitstel hoeft geen afstel te betekenen, dat gaat zonder meer op voor bedrijven in deze sector. De vraag zal in de toekomst weer aantrekken.
In de tool VEB Stijlbeleggen (voor uitleg zie ook pagina 16) komen twee makers van medische apparatuur bovendrijven: Fresenius Medical en Siemens Healthineers. Een goede reden om deze Duitse bedrijven eens nader te beschouwen.
Fresenius Medical
Fresenius Medical Care is een wereldwijd actieve beheerder van dialyseklinieken. Het bedrijf heeft circa vierduizend klinieken in vijftig landen, waar naar eigen zeggen meer dan 345 duizend nierpatiënten worden behandeld. Daarmee behandelt Fresenius momenteel in een zeer versnipperde markt ongeveer 10 procent van het wereldwijde aantal nierpatiënten.
Fresenius is daarnaast met een marktaandeel van 34 procent ook wereldwijd de grootste op de markt voor dialyse-apparatuur. De ontwikkeling, fabricage en verkoop is goed voor ‘slechts’ zo’n 20 procent van de omzet, maar in deze tak van sport worden hoge rendementen behaald. Fresenius Medical Care lijkt te werken met een zogeheten scheermesjesbedrijfsmodel (razor/razorblade model), waarbij de daadwerkelijke dialyse-apparatuur met lage marges wordt verkocht, maar hoge marges worden behaald op allerlei hulpmiddelen (dialysators, bloedlijnen et cetera.) en het onderhoud.
De verticale integratie binnen het concern, waarbij zowel producten als diensten worden aangeboden, wordt alom gezien als concurrentievoordeel, omdat concurrenten slechts één van deze markten bedienen. Met de vorig jaar afgeronde overname van NxStage, dat over een draagbaar nierdialysetoestel beschikt, wist het bedrijf zijn aanbod richting patiënten verder uit te breiden. Dit apparaat kunnen nierpatiënten makkelijk vervoeren, waardoor het niet langer nodig is naar het dichtstbijzijnde dialysecentrum af te reizen.
Hoewel de mondiale coronapandemie veel niet-coronabehandelingen op een zijspoor heeft gezet, blijft het dialyseren van levensreddend belang voor miljoenen patiënten over heel de wereld. Met de komst van een vaccin is het daarbij niet langer de vraag of, maar wanneer het coronavirus naar de achtergrond verdwijnt. Hierdoor zullen ziekenhuizen weer meer aandacht en geld hebben voor andere medische behandelingen en bijpassende apparatuur.
Waarom aantrekkelijk?
Het Duitse Fresenius Medical lijkt te profiteren van enkele duurzame concurrentievoordelen waardoor het als kwaliteitsaandeel te bestempelen valt. Wanneer ook de waardering, gemeten via enkele multiples in ogenschouw wordt genomen, lijkt het aandeel een interessante keuze.
Wat vinden analisten?
Het analistengilde is overwegend positief over de kansen van de onderneming. Het aandeel Fresenius Medical krijgt van liefst 17 analisten een koopadvies, er zijn 7 houdadviezen, terwijl geen enkele analist een verkoopadvies geeft.
Waar is het aandeel te koop?
Het aandeel Fresenius Medical is te kopen via de beurs van Frankfurt met ISIN-code DE0005785802.
Siemens Healthineers
Siemens Healthineers is de verzelfstandigde dochter van het Duitse Siemens-concern. Dit bedrijf richt zich op medische apparatuur, waaronder MRI- en CT-scanners. Healthineers profiteert van zogeheten immateriële activa in de vorm van patenten op de medische apparatuur.
Het onderdeel Imaging is goed voor 60 procent van de omzet, in een oligopolistische markt, met maar twee andere noemenswaardige spelers, General Electric en Philips. Daarnaast is Healthineers ook een grote speler in de diagnostiek-apparatuur, die net als de beeldapparatuur gekenmerkt wordt door gekoppelde software- en onderhoudscontracten die zorgen voor veel terugkerende omzet.
Op macroniveau profiteert Healthineers bovenal van de vergrijzende wereldbevolking, waardoor kanker en hart- en vaatziekten steeds vaker zullen voorkomen. Met de apparatuur van Healthineers is het mogelijk om al in een vroeg stadium ziektes op te sporen, waardoor de uitkomst voor patiënten gunstiger is en de kosten van de zorg lager uitvallen.
Hier komt bij dat in bijvoorbeeld de Verenigde Staten veel beeldapparatuur inmiddels enige jaren over de aanbevolen vervangingsdatum is. Zodra de druk op de budgetten van ziekenhuizen verdwijnt, het gevolg van de coronapandemie, moet ruimte ontstaan om de apparaten te vervangen.
Medio vorig jaar kocht Healthineers de Californische maker van medische apparatuur Varian Medical Systems. Dat was een omvangrijke overname, de prijs was ruim 16 miljard dollar. Het Amerikaanse concern is gespecialiseerd in software en medische apparaten voor de behandeling van kanker, en werkt al jaren nauw samen met Siemens op het gebied van radiotherapie om kankerdiagnoses te stellen.
De Duitsers denken met de aankoop hun wereldwijde marktpositie verder te kunnen versterken. Siemens Healthineers verwacht dat de overname binnen een jaar gaat bijdragen aan de winst per aandeel en dat in 2025 voor 300 miljoen euro synergie gehaald moeten zijn.
Waarom aantrekkelijk?
Het Duitse Siemens Healthineers lijkt te profiteren van enkele duurzame concurrentievoordelen waardoor het als kwaliteitsaandeel te bestempelen valt. Wanneer ook rekening wordt gehouden met de verwachte groei, gemeten via zowel de omzet als winst, lijkt het aandeel een interessante keuze.
Wat vinden analisten?
De analisten die het aandeel Siemens Healthineers volgen, zijn per saldo optimistisch gestemd. Liefst 13 analisten hebben het aandeel op kopen staan, 9 op houden en geen enkele analist geeft een verkoopadvies.
Waar is het aandeel te koop?
Het aandeel Siemens Healthineers is te kopen via de beurs van Frankfurt met ISIN-code DE000SHL1006.
VEB Stijlbeleggen toont een selectie van aandelen op basis van een tiental beleggingsstijlen en beperkt zich daarbij tot de aandelen uit de brede Europese Stoxx 600-index.
De Stoxx 600 bestaat uit de belangrijkste grote, middelgrote en kleine beursgenoteerde ondernemingen uit 17 Europese landen. Gezamenlijk representeren ze circa 90 procent van de vrij verhandelbare stukken binnen de Europese kapitaalmarkt. De aandelen zijn onderverdeeld in 19 sectoren.
In totaal worden tien stock-screens gebruikt, gebaseerd op de vier beleggingsstijlen en zes combinaties van vier stijlen: waarde, groei, kwaliteit en/of dividend.
Hoe selecteren we de aandelen?
Alle aandelen in een sector worden per maatstaf ingedeeld in honderd gelijke delen. Hoe beter het aandeel van een bedrijf ten opzichte van sectorgenoten scoort, hoe hoger het percentiel. De percentielen van de diverse maatstaven worden opgeteld tot een totaalscore.
Op basis van de totaalscore wordt uit iedere supersector een best in class aandeel geïdentificeerd. De 19 op de website getoonde aandelen per beleggingsstijl vertegenwoordigen de kwantitatief best scorende aandelen in iedere supersector binnen de betreffende stijl.
Welke maatstaven per beleggingsstijl zijn gebruikt, is na te lezen in de whitepaper VEB Stijlbeleggen die terug te vinden is op onze website via veb.net/stijlbeleggen
VEB-lidmaatschap |
---|
Nog geen VEB-account? |
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken. |
|
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap |