Grootaandeelhouder Ralph Sonnenberg probeert nu voor een derde keer in vijftien jaar minderheidsaandeelhouders eruit te werken tegen een lage prijs voor hun aandelen. Zijn bod prijst in feite in dat Hunter Douglas hooguit stationair blijft draaien, zonder omzetgroei. Dat is onwaarschijnlijk.
Ralph Sonnenberg tracht de beurs in geheel eigen stijl te verlaten. In een twee pagina’s tellend persbericht wordt geen enkel argument aangedragen waarom - en waarom juist nu - Hunter Douglas er belang bij zou hebben de beurs te verlaten.
Het bod lijkt dan ook vooral in het belang van Sonnenberg zelf. Zijn bieding van 64 euro per aandeel is geen reële afspiegeling van de fundamentele waarde van de raambekleder, zo leert een analyse van verschillende toekomstscenario’s waarbij winsten worden teruggerekend naar vandaag.
Sonnenberg heeft al sinds jaar en dag 83 procent van de aandelen, en nog iets meer stemrecht.
Het bod prijst een scenario met nul omzetgroei in. Niet voor een paar jaar, maar tot in de eeuwigheid. Je kan objectief vaststellen dat Hunter Douglas hiermee uitgaat van een worst-case-scenario, dat moeilijk te rijmen is met de historische veerkracht van het concern en de prognoses van concurrenten.
De verkopen van Hunter Douglas deinen weliswaar mee op vastgoedmarkten, met een diep dal na de Amerikaanse huizencrisis, maar door de hele cyclus heen weet de raambekleder jaarlijks zo rond de 2-3 procent op eigen kracht te groeien.
Als wereldmarktleider in nichemarkten met premiummerken (o.a. Luxaflex en Hunter Douglas) en innovaties - denk aan lichtregulering en energiebesparingen - zou het alleen al een behoorlijke omzetgroei moeten kunnen realiseren met het doorvoeren van jaarlijkse prijsverhogingen.
De volledige analyse leest u in Effect 2, die begin februari verschijnt.
Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.