VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Terwijl de coronamaatregelen alleen maar zwaarder worden en de cijfers dieprood zijn, wordt in de reisbranche voorbij de crisis gekeken. Op de beurs gaan beleggers er ook van uit dat het herstel niet meer lang op zich zal laten wachten.

In de reissector worden op dit moment miljardenverliezen geleden. TUI, de grootste touroperator ter wereld, zag de omzet in het eind september afgesloten boekjaar met 58 procent dalen. Het bedrijf leed een nettoverlies van 3,1 miljard euro.

Bij Expedia, het grootste online reisconcern, was het niet veel beter. De omzet halveerde in de eerste drie kwartalen van 2020 en er werd een nettoverlies van 2,3 miljard dollar geleden.

Desondanks klinkt vanuit beide bedrijven optimisme. TUI-topman Fritz Joussen stelde in een interview met Handelsblatt deze week dat het bedrijf ‘toekomstbestendig’ is. Hij sprak daarnaast de verwachting uit dat er een ‘grotendeels normale zomer’ aan komt.

Comeback toerisme
Bij de laatste resultaten vorige maand stelde TUI al dat het verwacht dat de capaciteit in het zomerseizoen op 80 procent van 2019 zal uitkomen. Het wees op een recent onderzoek van adviesbureau BCG waaruit blijkt dat vakantie een van de activiteiten is die consumenten het meest missen.

Vanuit Expedia komen vergelijkbare geluiden. Topman Peter Kern denkt dat mensen uiteindelijk een diepe behoefte om te reizen zullen houden. Hij verwacht wel dat het toerisme wel een snellere comeback zal maken dan zakenreizen.

Toch is ook daar herstel onvermijdelijk. “Neem elke sector waar veel wordt gereisd, consultants, accountants, verzekeringen. Die gaan weer reizen en zodra de mensen die meer reizen meer omzet maken dan de mensen die dat niet doen, gaat iedereen weer reizen.”

Het optimisme is ook te zien op de beurs. De Stoxx Europe 600 Travel & Leisure index staat na een flink herstel op het niveau van zomer 2019. De aandelen TUI en Expedia zijn vanaf het dieptepunt in maart ruim verdubbeld.

Airbnb 84 miljard dollar waard
Daarnaast was er in december de beursgang van Airbnb waar nog eens uit blijkt dat beleggers veel vertrouwen hebben in de toekomst van de reisbranche. Het aandeel van het online platform voor woningverhuur verdubbelde kort na de beursgang.

Airbnb is nu op de beurs bijna 90 miljard dollar waard, zo’n 20 keer de omzet uit het uitstekende jaar 2019. Sindsdien is die omzet door de coronacrisis met tientallen procenten gezakt. Winst wordt er de laatste jaren niet gemaakt, en over 2020 zal het verlies waarschijnlijk meer dan een miljard dollar bedragen. Toch blijft de koers van dit aandeel sinds de koerssprong bij de introductie prima liggen.

De verwachting dat er een stevig herstel aankomt lijkt breed te worden gedragen, zowel in de reisbranche zelf als door beleggers. Daarmee gaan zij allemaal voorbij aan flinke onzekerheid over de verdere ontwikkeling van de crisis. De reissector kent momenteel bovengemiddelde risico’s.