VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beveiliging van digitale zaken wordt steeds belangrijker. Bedrijven die hierop inspelen kunnen een interessante belegging zijn. De juiste selectie maken is echter geen sinecure. Indexfondsen of etf’s bieden mogelijk een uitkomst.

Bedrijven en individuen worden steeds vaker geconfronteerd met vormen van cybercrime, zoals bedrijfsspionage en identiteitsfraude. Zaken die grote financiële gevolgen kunnen hebben en men zich graag tegen wapent.

Ook de komende jaren zal cybersecurity aan belang winnen. Hierbij gesterkt door ontwikkelingen als de toename van thuiswerken en online winkelen, maar ook de komst van 5G waarmee huishoudelijke apparatuur permanent in verbinding zal staan met het internet. Al deze veranderingen vergen aanvullende bescherming tegen vijandige hackers.

Beleggingen in cybersecurity richten zich op specialistische bedrijven, veelal in het bezit van een cruciaal gebleken kerntechnologie. Voorbeelden zijn de bedenker van de digitale handtekening Docusign, Crowdstrike, dat gegevens in de cloud beschermt, Okta, specialist in toegangsbescherming en de maker van anti-hacker software Trend Micro.

Dit zijn stuk voor stuk technologiebedrijven en een belegger zou zich kunnen afvragen of hij niet net zo goed in de NASDAQ 100 kan beleggen, de technologie-index waarin een groot aantal internet- en technologiebedrijven is opgenomen. Een etf die deze index volgt is doorgaans ook nog een stuk goedkoper. Fondshuizen zullen beargumenteren dat hun product meer focus biedt, waarmee ze - strikt genomen - wel weer gelijk hebben.

Hieronder een drietal etf’s die zich concentreren op cybersecurity.

First Trust NASDAQ Cyber-security ETF (index: Nasdaq CTA Cybersecurity Index)
First Trust biedt een breed scala aan indexfondsen die zich baseren op de Nasdaq. Zo ook voor cybersecurity, waarvoor het in 2015 een nieuw fonds oprichtte dat inmiddels een omvang heeft van ruim twee miljard dollar.

Met de NASDAQ als vertrekpunt is het fonds sterk op de Verenigde Staten gericht. Verder zijn de tien grootste beleggingen, ook nog eens goed voor bijna de helft van het belegde fondsvermogen. Beide zaken maken het fonds relatief gevoelig voor concentratierisico.

Het fonds brengt jaarlijks 0,6 procent van het fondsvermogen in rekening voor het beheer. Dit lijkt aan de hoge kant, zeker gezien het handelen in Nasdaq-bedrijven, dat toch tegen lagere kosten zou moeten kunnen. Daar komt bij dat het dus om een beperkt aantal bedrijven gaat. Niettemin zijn de rendementen goed gebleken. De Amerikaanse technologiesector presteerde de afgelopen jaren sterk en daar wist ook dit fonds van te profiteren, met een rendement van gemiddeld 14 procent per jaar.

iShares Cybersecurity & Tech ETF (index: NYSE FactSet Global Cyber Security Index)
Vorig jaar lanceerde Blackrock een eigen cyberfonds. Belangrijk verschil met het hierboven genoemde First Trust fonds, is dat men hier wereldwijd belegt, waardoor men behalve in de VS (82 procent), ook belegt in landen als Israël (7 procent) en Japan (4 procent).

Voor de opname van bedrijven geldt een minimum marktwaarde van 300 miljoen dollar. Verder dienen de activiteiten grotendeels samen te vallen met hardware of software gerelateerd aan cybersecurity. Individuele bedrijven mogen niet meer dan 4 procent van het fonds uitmaken.

De ondernemingen waarin men belegt zijn wederom vaak afkomstig uit de Nasdaq, ofschoon dit geen randvoorwaarde is. Bedrijven uit Israël in dit fonds zijn Checkpoint en Cyberark, die securitydiensten leveren aan overheden en banken.

In vergelijking met het First Trust fonds is deze Blackrock-variant minder geconcentreerd en met 0,47 procent per jaar vooral goedkoper. Wel is de fondsomvang nog beneden de 200 miljoen dollar, wat erop duidt dat beleggers deze tracker nog niet echt ontdekt hebben.

Global X Cybersecurity ETF (index: Indxx Cybersecurity Index)
Een jaar geleden introduceerde Mirae Asset hun cyberfonds. De nadruk ligt op midcap groeiaandelen, grotendeels actief in de Verenigde Staten (83 procent), Japan (6 procent) en Israël. In termen van geografie en bedrijvenselectie, is het themafonds goed vergelijkbaar met die van iShares. Met een kostenfactor van 0,5 procent per jaar is dit fonds een fractie duurder.

Wel heeft deze etf aanmerkelijk minder beleggingen, de tien grootste beleggingen vormen samen zestig procent van fonds. Dit verhoogde concentratierisico weet zich dus niet te vertalen in een kostenbesparing. Dat heeft wellicht ook te maken met de nog geringere omvang van dit fonds: 170 miljoen dollar.

Analyse loont de moeite
Deze sector bevat aandelen die zeer beweeglijk kunnen zijn. Voor beleggers is het van groot belang zorgvuldig na te gaan of de onderliggende bedrijven waarin belegd wordt passen bij het risicoprofiel.

Het is ook goed om te bedenken dat trends of specifieke thema’s vaak tot uitwaaierende resultaten kunnen leiden: ver omhoog en diep naar beneden. Ook voor deze trend zijn de hooggespannen toekomstverwachtingen zeker ten dele al ingeprijsd. Instappen op een hoger niveau brengt dan risico’s met zich mee.

Een selectie van ruim 300 etf’s die uiteenlopende indexen volgen vindt u hier op deze website. Daaronder bevinden zich ook producten die de bredere Nasdaq 100 index volgen.