FastNed heeft met een obligatie-uitgifte 17 miljoen euro opgehaald. Het lijkt er echter niet op dat dit de laatste emissie zal zijn. Voor de komende twee jaar staat zo’n 16 miljoen euro aan aflossingen op de agenda. Ondertussen breidt het bedrijf verder uit en is het nog niet winstgevend.
De eigenaar van laadstations voor elektrische auto’s meldde de opbrengst van de emissie vrijdag. Beleggers krijgen 6 procent rente en de obligaties moeten over vijf jaar worden afgelost.
Het is de tweede keer dit jaar dat beleggers werden uitgenodigd om te investeren. In juli was al 13,4 miljoen euro opgehaald met identieke obligaties.
Naast de uitgifte heeft FastNed bestaande obligatiehouders gevraagd om hun stukken in te ruilen. Bij elkaar opgeteld werd er in de twee rondes voor 6,5 miljoen euro aan obligaties omgewisseld. Daarmee is een stuk van de aflossingen die gepland waren tussen nu en 2022 enkele jaren naar achteren geschoven.
37 miljoen euro in kas
De financiële positie van FastNed is hierdoor verbeterd. Was er halverwege het jaar 13,5 miljoen euro in kas, een maand geleden was dat volgens de prospectus 20,3 miljoen euro. Met de emissieopbrengst erbij opgeteld heeft het bedrijf dan ruim 37 miljoen euro in kas.
Dat geld heeft het ook wel nodig. Voor de komende twee jaar staat nog 16 miljoen euro aan aflossingen op de agenda. Daarnaast bedragen de rentelasten ruim 5 miljoen euro per jaar, is de operationele kasstroom nog negatief en investeert FastNed doorlopend in uitbreiding van het laadnetwerk.
Bovengrens in prospectus vervallen
Vorig jaar gaf FastNed voor 22 miljoen euro aan obligaties uit. Dit jaar dus meer dan 30 miljoen euro. Het ligt voor de hand dat komende jaren opnieuw een beroep zal worden gedaan op obligatiebeleggers.
Het bedrijf lijkt hier zelf ook vanuit te gaan. De prospectus voor de obligaties bevatte eerder nog een bovengrens van 30 miljoen euro. Dat is in de aanpassingen van de prospectus vorige maand veranderd. Er is nu geen maximum meer.
Duidelijk is in ieder geval dat FastNed voorlopig nog niet winstgevend zal zijn en een flinke honger naar kapitaal zal houden. Op de beurs is ondertussen flink vooruitgelopen op een mooie toekomst. Het bedrijf heeft een beurswaarde van bijna 220 miljoen euro. Er wordt voorlopig nog geen winst gemaakt, dus over een (getaxeerde) koers-winstverhouding hoeven beleggers het bij FastNed niet te hebben. Een verhouding tussen de ondernemingswaarde en de omzet is er wel, en die bedraagt nu maar liefst 34.
Het aandeel, dat na de spectaculaire start in de zomer van 2019 nu in wat rustiger vaarwater terechtgekomen is op een kleine 15 euro dus niet bepaald goedkoop te noemen. Daar staat tegenover dat FastNed een pionier is op een markt waarvan de uiteindelijke omvang nog niet in beeld is.