VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het groeiende belang van ESG-factoren stelt ondernemingen en beleggers voor een dilemma: hoe moeten ze ermee omgaan? Bedrijven hebben veel verschillende maatregelen genomen, waaronder een grotere niet-financiële verslaglegging en een grotere betrokkenheid bij de belangrijkste stakeholders. Vier praktijkvoorbeelden voor beleggers.

Bedrijven kunnen duurzaamheid gebruiken als een manier om hun producten te differentiëren en hogere marges te creëren. In een recente publicatie geeft de Britse vermogensbeheerder Schroders op dit gebied een paar aardige voorbeelden.

Met duurzame producten worden niet alleen windturbines, elektrische auto's en zonnepanelen bedoeld. Elk product kan worden geproduceerd met een focus op duurzaamheid, of dat nu een duurzamere manier is om het product te maken, of dat het eindproduct duurzaamheidsvoordelen biedt.

1. Danone
Voor bedrijven in consumentengoederen is een bijkomend voordeel dat sommige producten kunnen helpen verantwoord consumentengedrag te bevorderen. Zo streeft de Franse voedingsmiddelenproducent Danone ernaar om de verkoop in het plantaardige assortiment tegen 2025 te verdrievoudigen.

Mensen nuttigen veganistische producten in verband met de gezondheidsvoordelen en om de milieu-impact van de melkveehouderij te verminderen. Soja zorgt voor 2,5 keer minder CO2-uitstoot, 2 keer minder landgebruik en 4 keer minder watergebruik dan melk. De groene voornemens hebben de koers van het aandeel dit jaar nog niet geholpen: sinds 1 januari werd Danone een kwart minder waard.

2. Sika
Het aandeel van het Zwitserse speciaalchemiebedrijf Sika deed het beter en werd sinds begin dit jaar 30 procent meer waard.

Sika is actief in de bouw- en automobielindustrie. Sika ViscoCrete stelt bouwbedrijven in staat om het watergehalte van cement met 40 prcoent te verlagen. Sika Power is een lijm die wordt gebruikt in plaats van laswerk voor de bouw van auto’s. Het stelt autofabrikanten in staat om lichte en elektrische voertuigen te maken, waardoor de CO2-uitstoot drastisch kan worden verminderd. Interessant is dat Sika een van die zeldzame bedrijven is die haar productaanbod niet heeft hoeven aan te passen om aanspraak te maken op een duurzaamheidsvoordeel. Ze kunnen de voordelen van hun producten simpelweg harder van de daken schreeuwen.

3. Bunzl
Het Britse Bunzl is een producent van zaken als wegwerpservies, plastic handschoenen en boodschappentassen. Niet echt de beste zaken voor het milieu, maar het aandeel werd dit jaar ruim 16 procent meer waard. Bunzl probeert zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame en recyclebare grondstoffen, en heeft daarvoor een ‘duurzaamheidsscoresysteem’ ontwikkeld. Klanten kunnen zien hoe duurzaam of recyclebaar de producten zijn die zij afnemen. De meest milieuvriendelijke oplossingen kenmerken zich door de relatief hoge winstmarge.

4. AkzoNobel
De Nederlandse verfproducent AkzoNobel kan er ook wat van. Akzo heeft tegenwoordig een ‘eco-premium’-assortiment dat goed is voor 20 procent van de omzet. Deze verven zijn duurzamer wat betreft toxiciteit, energieverbruik, uitstoot en afval. Die extra waarde biedt een hogere marge dan de rest van het productassortiment. Het aandeel Akzo verloor sinds 1 januari een fractie van zijn waarde: -3 procent.

Veel bedrijven gebruiken het groeiende bewustzijn ten aanzien van duurzaamheid om hun producten te differentiëren, stelt Schroders. Maar het is de vraag hoe groot hun ‘prijszettingsvermogen’ is, de mogelijkheid om hogere prijzen te vragen voor (bijna) eenzelfde product.

Afgaande op de koersontwikkelingen op de beurs dit jaar lijken beleggers te denken dat van de vier hierboven genoemde bedrijven Sika en Bunzl er beter in slagen dan Danone en AkzoNobel.

Maar dit zegt natuurlijk niet alles. In een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het goed denkbaar dat duurzame producten de norm worden en de voorsprong die deze bedrijven nu nog hebben uiteindelijk verdwijnt

Duurzame producten leveren bedrijven momenteel vaak een concurrentievoordeel op. Om te bepalen of een ‘groen’ voordeel duurzaam is, blijft het cruciaal om grondig te beoordelen hoe gedifferentieerd een bedrijf en zijn aanbod is en hoeveel voordeel een bedrijf kan creëren ten opzichte van concurrenten op de lange termijn.