De beursgang van Ant Group zou de grootste van het jaar worden maar is op het laatste moment afgeblazen. Het bedrijf is een dominante speler, groeit hard, maar blijkt desondanks niet immuun voor ingrijpen door de Chinese overheid.
De interesse voor de beursgang was enorm. Het bedrijf zou een waardering van circa 260 miljard euro hebben gekregen.
Dit enthousiasme is te verklaren uit de sterke positie die de onderneming heeft. Ant Group is met Alipay in China de dominante aanbieder van betaaldiensten. Het heeft er een marktaandeel van 55 procent.
Deze markt groeit nog steeds hard getuige het nieuwe record dat Alibaba afgelopen week neerzette tijdens Singles Day. Er werd voor 74 miljard dollar aan spullen verkocht via het platform. Ant Group komt voort uit Alibaba, dat nog altijd grootaandeelhouder is met een belang van zo’n 33 procent.
Behalve met de betaaldiensten groeit Ant Group hard door het faciliteren van de online verkoop van financiële producten. Via het platform kunnen mensen leningen en verzekeringsproducten sluiten en kleine investeringen doen.
Snelle groei en grotere winstgevendheid
Bij elkaar draaide het bedrijf vorig jaar zo’n 121 miljard yuan aan omzet (15,5 miljard euro). Er werd een winst gemaakt van omgerekend 2,3 miljard euro.
De coronacrisis heeft daarbij vooral een positieve impact omdat online activiteiten hiervan een extra impuls krijgen. De inkomsten uit de betaaldiensten stegen de eerste jaarhelft met 13 procent, die uit de financiële diensten zelfs met bijna 40 procent.
De winstgevendheid van het bedrijf nam ook toe. In de eerste helft van het jaar werd al meer winst gemaakt dan in heel 2019.
De beursgang zou omgerekend bijna 29 miljard euro opleveren. Ant Group wilde dat geld gebruiken voor verder ontwikkeling en groei, onder meer buiten China. Deze plannen moeten nu alleen in de koelkast omdat de beursgang voorlopig niet doorgaat.
Beursgang gestopt om politieke redenen
Ant Group liet weten dat Chinese toezichthouders de beursgang hadden stopgezet. Dit zou zijn gedaan om investeerders te beschermen en de stabiliteit van kapitaalmarkten te garanderen.
Het lijkt echter duidelijk dat er politieke redenen voor waren. Volgens de Wall Street Journal zou de Chinese president Xi zelf opdracht hebben gegeven om de beursgang te blokkeren. Dit zou een reactie zijn geweest op een toespraak waarin Ant Group-oprichter Jack Ma zich kritisch had uitgelaten over het innovatiebeleid van de Chinese overheid.
Daarmee werd nog een keer duidelijk hoe de verhoudingen in China liggen. Hoe groot en succesvol een bedrijf ook is, de Chinese overheid kan altijd een spaak in het wiel steken.
Dat is voor investeerders iets om in de gaten houden, zeker als Ant Group volgend jaar alsnog naar de beurs komt.
Het geldt ook voor beleggers in Alibaba, dat in New York inmiddels een van de populairste aandelen is, ook onder analisten. Volgens Bloomberg gaven eind oktober nog 49 van de 49 experts een koopadvies voor Alibaba.
Het aandeel lijkt inderdaad goedkoop als gekeken wordt naar waarderingsmaatstaven als de koers-winstverhouding of de ondernemingswaarde ten opzichte van de kasstroom, maar de koers is erg gevoelig voor het soort tegenslagen waar het nu tegenaan loopt. Analisten zien de waardering van Ant Group zomaar halveren als gevolg van nieuwe regelgeving.
Na het Chinese overheidsingrijpen bij de beursgang van Ant Group verloor Alibaba in no-time ruim 10 procent van zijn waarde. En er werd één koopadvies omgezet in een ‘houden’. Dat zou het spreekwoordelijke eerste schaap kunnen zijn dat de dam over is…