VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De recente berichten over het coronavaccin zijn goed nieuws voor de markten, stelt Edin Mujagić. We kunnen gaan nadenken over een post-corona economie. De overwinning van Joe Biden maakt het rooskleurige plaatje compleet.

Vliegen. Op vakantie gaan. Uit eten. Thuis een feest organiseren. Al die dingen die begin dit jaar zo vanzelfsprekend waren, zijn dat al ruim een half jaar níet. Eindelijk is er reden om te verwachten dat deze zaken in de nabije toekomst weer mogelijk zullen worden. Geen wonder dan ook dat een groene golf de financiële markten in de wereld overspoelde toen bekend werd dat farmaceutische bedrijven Pfizer en BioNTech een coronavaccin hebben vervaardigd dat 90 procent van de besmettingen kan voorkomen. Ter vergelijking: een succes-ratio van 50 procent is normaliter meer dan prima.

Voor het eerst in lange tijd is er een reden om te hopen dat die vermaledijde cyclus van ‘aantal coronabesmettingen neemt af, economie gaat open, aantal coronabesmettingen neemt toe, economie gaat dicht’ doorbroken zal worden. Met het vaccin gaat de deur voor houdbaar economisch herstel open en kunnen we gaan nadenken hoe de post-corona economie eruit zal zien. Lockdown kan weer uit het dagelijkse vocabulaire.

Het nieuws van vandaag kunnen we dan ook gerust een gamechanger noemen, het is de doorbraak waar we met zijn allen al ruim een half jaar naar smachten. Dat beleggers euforisch reageerden, is begrijpelijk.

Voor beleggers is het vooruitzicht nog beter dan alleen door de vermoedelijk snelle komst van een vaccin. Omdat de risico’s voor de economie te hoog zijn voor de centrale bankiers, blijft het zeer ruime monetaire beleid niet alleen nog lang zeer ruim, centrale banken zoals de ECB maken zich op dat beleid verder te verruimen. 

En dan zijn ook nog de Amerikaans verkiezingen achter de rug. Met de winst van de Democratische kandidaat Joe Biden kunnen beleggers ook verwachten dat spanningen tussen de VS en bijvoorbeeld de Europese Unie zullen afnemen en de kans op een handelsoorlog tussen de twee terug zal keren naar het niveau van begin 2016, namelijk zo goed als nihil.

Voor de korte termijn geldt dat een koersdaling niet zou verbazen; vandaag is er alleen aandacht voor de euforie en het is een kwestie van tijd voordat het besef doordringt dat, hoe dicht we ook bij een vaccin zijn, dat proces nog steeds in de experimentele fase verkeert. Wel dichter bij de afsluiting van die fase maar nog wel erin, wat betekent dat een tegenslagje hier of daar mogelijk blijft.

En het duurt daarna ook even voordat het vaccin niet alleen gedistribueerd kan worden maar ook op grote schaal toegediend kan worden aan de bevolking. Enkele ziektegevallen die het vaccin wel gekregen hebben en het optimisme kan een knauw krijgen.

Maar ook met al die mogelijke risico’s en mitsen en maren, geldt dat, als we alles bij elkaar optellen, beleggers en beleidsmakers voor het eerst in een lange tijd voldoende reden hebben optimistischer te zijn over een houdbaar economisch herstel. Ondertussen weten we dat die andere drijfveer voor de koersen, het monetair beleid, zeer ruim blijft zo niet ruimer wordt en geopolitieke spanningen (in ieder geval tussen de Westerse landen) zullen verminderen. Er zijn slechtere scenario’s te bedenken voor de financiële markten.

Dit is een bijdrage van Edin Mujagić, hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer. Mujagić deelt zijn macro-economische overpeinzingen ook regelmatig in Effect. De visie in dit artikel is niet noodzakelijkerwijs ook de visie van de VEB.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.