VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fugro kondigde op 19 oktober 2020 nabeurs een claimemissie aan. Dat kwam niet als een verrassing. Het nieuws van de claimemissie was al eerder bekend bij sommige aandeelhouders doordat het op 15 oktober 2020 was uitgelekt op een openbaar toegankelijke testomgeving op de website van Fugro.

Een onhandige actie van Fugro met als resultaat een scheur in de broek bij de onwetende kopers van Fugro aandelen. De VEB heeft Fugro aansprakelijk gesteld voor de schade.

Een lek
Op donderdag 15 oktober rond 12.45 uur verscheen ineens een bericht op een openbare testomgeving op de website van Fugro: "Fugro heeft op 19 oktober 2020 aangekondigd het eigen vermogen te willen versterken door middel van een claimemissie. Deze claimemissie is, onder voorbehoud van goedkeuring van de aandeelhouders op een BAVA op 30 november, [...]"

Op het beleggersforum IEX ontstond vanaf 12.45 uur een discussie over de uitgelekte claimemissie. Diverse beleggers lieten weten hun Fugro aandelen snel te verkopen met de claimemissie in het vooruitzicht.

Pas om 15.05 uur die dag publiceerde Fugro een bericht waarin zij bevestigde in verregaande onderhandeling te zijn met banken en investeerders.

De koers van het Fugro-aandeel reageerde op dit persbericht van 15.05 uur met een scherpe val. Van ongeveer 3,15 euro naar 2,83 euro.

Op 19 oktober 2020 (nabeurs) kondigde Fugro de claimemissie aan, zoals die eerder was uitgelekt. In het persbericht werd ook verwezen naar de aandeelhoudersvergadering te houden op 30 november 2020, net als in het eerder uitgelekte bericht.

Schade bij kopers
Diverse beleggers hebben Fugro aandelen gekocht op donderdag 15 oktober 2020 tussen 12.45 uur en 15.05 uur, terwijl zij niet op de hoogte waren van de op handen zijnde claimemissie. Die informatie was immers niet op de juiste manier openbaar gemaakt, maar uitgelekt en daardoor maar bij een select gezelschap bekend.

De aandeelhouders die hun Fugro aandelen hebben gekocht tussen 12.45 uur en 15.05 uur, hebben te veel betaald. Dit bleek uit de scherpe koersdaling nadat de op handen zijnde claimemissie per persbericht van 15.05 uur bekend was gemaakt.

Opheldering
De VEB heeft Fugro eerst om opheldering verzocht. In het antwoord van 30 oktober 2020 liet Fugro weten dat het uitgelekte bericht informatie “betrof, in algemene termen, [over] een potentiële herfinanciering van Fugro”. Fugro stelde tevens dat er nog geen zekerheid was over de doorgang van de herfinanciering. Verder liet Fugro weten: “De reden dat de genoemde informatie op de test-website stond was dat Fugro het verstandig vond voorbereid te zijn op het bereiken van overeenstemming over de herfinanciering."

Voor de VEB was deze uitleg onvoldoende. De VEB wil de schade van de kopende aandeelhouders vergoed zien en heeft daarom Fugro aansprakelijk gesteld.

Directe openbaarmaking vereist
Op grond van de Verordening marktmisbruik dient voorwetenschap zo snel mogelijk openbaar gemaakt te worden. Op die wijze hadden aandeelhouders in vrijheid en met alle benodigde kennis kunnen besluiten aandelen te kopen. Daarvan was nu geen sprake.

Fugro had openbaarmaking van de voorwetenschap kunnen uitstellen als zij had voldaan aan een aantal criteria, waaronder het garanderen van de vertrouwelijkheid van de informatie. Aan deze criteria heeft Fugro echter niet kunnen voldoen, gezien het feit dat de informatie over de claimemissie uitlekte via haar eigen website op donderdag 15 oktober rond 12.45 uur.

Fugro kwam om 15.05 uur met een persbericht waarin zij bevestigde in gesprek te zijn over een claimemissie. Dat was te laat. Beursvennootschappen worden geacht een noodpersbericht gereed te hebben liggen als sprake is van een “lek”. 

Ook de tussenstadia in een proces – zoals het proces dat uiteindelijk al dan niet leidt tot een claimemissie – kunnen als voorwetenschap worden gekwalificeerd. De opmerking van Fugro dat nog geen overeenstemming was bereikt over de herfinanciering, weerlegt niet dat deze informatie voorwetenschap betreft.

Doordat Fugro de claimemissie niet openbaar heeft gemaakt terwijl zij op grond van de Verordening marktmisbruik dit wel zou moeten doen, handelde zij onrechtmatig jegens de beleggers die in deze periode op basis van onvolledige informatie hun aandelen hebben gekocht.

De AFM liet eerder weten kritisch te bezien of Fugro snel genoeg heeft gereageerd op de verspreiding van voorwetenschap.

Weer te laat
Fugro lijkt de zoveelste onderneming die het niet nauw neemt in de omgang met voorwetenschap. Eerder sprak de VEB met succes Numico, Vedior, Super de Boer, Wavin, VolkerWessels en Ziggo aan voor de schade die beleggers leden door te laat openbaren van informatie die impact had op de beurskoers. In alle gevallen wist de vereniging compensatie voor gedupeerde beleggers te verkrijgen.




Gerelateerde artikelen