VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Terwijl de meeste horecagelegenheden nauwelijks omzet boeken, blijft de Amerikaanse koffieketen Starbucks goed overeind. Wel houden andere grote fastfoodketens beter stand. Bestuurders zien Starbucks volgend jaar echter weer flink groeien.

De horeca is wereldwijd één van de hardst door de coronapandemie geraakte bedrijfstakken. Beleggers keken dan ook vol spanning uit naar de resultaten van Starbucks nu consumenten massaal thuiswerken en niet langer hun koffiebeker onderweg naar hun werk vullen.

Hogere kassabon
Wat bleek? Ondanks de ontwrichting door het virus kon Starbucks de afgelopen maanden rekenen op loyale klanten. Hoewel het aantal klanten het afgelopen kwartaal nog altijd bijna een kwart lager lag dan voor de pandemie, gaven zij die wel een bezoek aan een vestiging van de koffieketen brachten fors meer uit.

De gemiddelde kassabon lag 17 procent hoger dan in het derde kwartaal van Starbucks’ gebroken boekjaar dat loopt tot eind september.

Starbucks: ontwikkeling vergelijkbare omzet (inclusief transacties en kassabon)


Bron: kwartaalverslagen

De vierde kwartaalcijfers geven aan hoe de zaken gingen gedurende het tweede pandemiekwartaal. De afgelopen maanden heeft Starbucks bijvoorbeeld meer afhaalwinkels geopend om in te spelen op de door corona veranderde gewoonten van klanten. Dat zijn kleinere koffieshops zonder zitgelegenheid. De keten zet ook in op levering thuis of op kantoor.

Door de hogere gemiddelde kassabon bleef de schade voor de vergelijkbare omzet, die uitgaat van de omzet in winkels die al meer dan één jaar open zijn, in het vierde kwartaal nog enigszins beperkt tot een min van bijna tien procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Nieuwe gewoonten
Volgens Starbucks hebben klanten zich aangepast aan het nieuwe normaal waarbij thuisblijven zoveel mogelijk de norm is. In plaats van naar de koffiebar rijden ze nu door de afhaalstraat (drive thru) om aan hun dagelijkse koffiedosis te komen. Ook doen ze dat niet ’s ochtends onderweg richting werk maar meer in de middag.

Verder valt op dat de bezoekjes aan de koffieketen meer gespreid en meer tijdens het weekend plaatsvinden. In de Verenigde Staten kwam het afgelopen kwartaal liefst driekwart van de orders vanuit de drive thru of mobiele telefoon, waarbij de koffie door bezorgdiensten wordt thuisbezorgd.  Klanten bestelden de afgelopen maanden zowel meer, als grotere, latte macchiatos en frappuccinos. Daarbij werd ook bovengemiddeld vaak etenswaar aan de bestelling toegevoegd.

Harder geraakt dan andere fastfoodketens
Starbucks wordt harder geraakt dan concurrenten als Dunkin' Brands, eigenaar van koffieketen Dunkin' Donuts. Bij deze nummer twee op de mondiale markt van koffie-aanbieders (achter Starbucks) bleven de resultaten het afgelopen kwartaal beter liggen. Ook Dunkin' Brands meldt dat het afgelopen kwartaal klanten per bezoek meer afrekenden.

Het verschil met Starbucks lijkt vooral te verklaren door het feit dat de vraag naar fastfood (waaronder donuts) in tijden van corona beter stand houdt dan koffie. Zo verloor de Amerikaanse koffieketen Peet’s (onderdeel van JDE Peet’s) in het eerste halfjaar al 30 procent van haar omzet, terwijl Starbucks in dezelfde periode de omzet in de Verenigde Staten met 20 procent zag teruglopen.

Dat gemaksvoeding of fastfood beter bestand is tegen de gevolgen van de coronapandemie is ook goed te zien aan de resultaten van McDonalds. Ondanks dat de keten tegenwoordig een grote koffiespeler is geworden met haar McCafé houdt het bedrijf zich toch nog vooral bezig met het verkopen van hamburgers en friet

Starbucks: vergelijkbare omzet t.o.v. fastfoodketens Dunkin' Brands en McDonalds

 
Bron: kwartaalverslagen

Wereldwijd liep de vergelijkbare omzetgroei van Dunkin' Brands en McDonalds de afgelopen maanden veel minder hard terug dan die van Starbucks. Het afgelopen kwartaal bleef de daling bij deze fastfoodketens beperkt tot respectievelijk één en twee procent.

Beterschap beloofd

Het bestuur van Starbucks sprak tijdens de presentatie van jaarcijfers de verwachting uit dat, afgezien van onvoorziene gevolgen door corona, de vergelijkbare verkopen komend jaar met 18 tot 23 procent weer flink zullen toenemen, gedreven door een sterk herstel in sleutelmarkten zoals China en de Verenigde Staten.

In de Verenigde Staten gaan de verkopen naar verwachting met 17 tot 22 procent omhoog, waardoor medio volgend jaar de vergelijkbare omzet volledig hersteld zal zijn. Daarbij wordt er wel van uitgegaan dat de fysieke locaties tegen die tijd weer (bijna) op volledige capaciteit opereren. In internationale markten – gedreven door China – zal de vraag 25 tot 30 procent hoger liggen.

Aan het eind van volgend jaar moet vervolgens ook de gedaalde operationele winstmarge hersteld zijn. Die ligt nu voor enige tijd op een lager niveau vanwege doorlopende vaste kosten bij lagere verkoopcijfers en aanpassingen in de winkels om afstand te houden. Volgens financieel-directeur Grismer van Starbucks zal de operationele winstmarge de komende kwartalen oplopen van onder de 16 procent tot boven de 17 procent.

Het management van de Amerikaanse koffieketen wilde tijdens presentatie van de kwartaalresultaten dan ook benadrukken optimistisch te zijn over de toekomst. Analisten zijn echter verdeeld over de kansen van het aandeel: 16 koopadviezen en 18 houdadviezen.