VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Franse farmaciereus Sanofi wil het in Amsterdam genoteerde biotechnologiebedrijf Kiadis Pharma kopen voor 308 miljoen euro, ofwel 5,45 euro per aandeel. Een forse premie op de koers van afgelopen vrijdag, maar de meeste beleggers zullen er toch gemengde gevoelens over hebben.

Kiadis ontwikkelt geneesmiddelen, waarbij gebruikt wordt gemaakt van Natural Killer-cellen (NK-cellen), grote witte bloedlichamen die de eerste verdedigingslinie in het afweersysteem vormen tegen kankercellen en infecties. Het Amsterdamse bedrijfje boekt nog geen omzet en is sinds de oprichting verlieslatend. Dit maakt het moeilijk iets zinnigs te zeggen over de hoogte van het overnamebod. Maar het feit dat Sanofi bijna drie keer de laatste beurskoers biedt geeft aan dat de Fransen aanzienlijk optimistischer zijn over de kansen met Kiadis dan beleggers.

Sanofi zegt te geloven dat Kiadis een goede aanvulling op haar bestaande activiteiten is. Het celtechnologieplatform van Kiadis kan een brede toepassing hebben tegen bloedkanker en vaste tumoren en er zouden voordelen te behalen zijn in het samenvoegen met de opkomende immuno-oncologiepijplijn van Sanofi.

Het bestuur van Kiadis staat achter het bod en beveelt het ook aan. Beleggers die samen iets meer dan 18 procent van Kiadis bezitten, hebben toegezegd hun stukken aan te bieden. Als de overname slaagt is Sanofi van plan de beursnoteringen van Kiadis in Amsterdam en Brussel in de eerste helft van 2021 te beëindigen.

Topman Arthur Lahr van Kiadis zei maandag in het persbericht dat de transactie waarde biedt voor de aandeelhouders en een eerlijke afspiegeling is van het potentieel van het platform en de pijplijn.

Kiadis kwam in de zomer van 2015 voor 12,50 euro naar de Amsterdamse beurs op, zoals de VEB toen schreef, de golven van een biotechhausse. Het aandeel heeft beleggers weinig gebracht. Dividend is nooit uitbetaald en de koers dook al op de eerste handelsdag in de min. Afgezien van een korte piek in het najaar van 2018 hebben beleggers de introductiekoers niet vaak meer in beeld gehad. In de loop van 2019 zakte het aandeel zelfs tot onder de 2 euro. Alleen beleggers die Kiadis na september 2019 kochten springen er bij het huidige bod goed uit, voor de meeste beleggers was dit avontuur vooral een teleurstelling.

Het aandeel van de kopende partij, het Franse Sanofi, was in dezelfde periode een betere belegging. Of eigenlijk een minder slechte, want dat aandeel bevond zich in de zomer van 2015 precies op een koerspiek van 100 euro, en kost nu nog maar net 80 euro. Maar Sanofi is goed winstgevend en keerde in de afgelopen vijf jaar wel dividend uit. Bij de huidige koers is het dividendrendement zelfs ruim 4 procent.

Punt van aandacht voor het management van Sanofi is dat de winstgevendheid de laatste 10 jaar wel gestaag achteruit kachelt. Het rendement op het geïnvesteerde kapitaal (ROIC) lag een decennium geleden nog ruim boven de 10 procent, de laatste jaren zit dit kengetal rond de 6 procent. De EBITDA-marge is van ruim boven de 30 procent in 2010 gestaag teruggelopen tot ruim 20 procent nu. Sanofi heeft dan ook een sterke behoefte aan nieuwe succesmedicijnen om de dalende trend in winstgevendheid te keren. Het overnemen van bedrijven als Kiadis is een van de manieren om daarvoor te zorgen.

Op de koerspagina’s van Effect 11, die deze week verschijnt, is te lezen dat analisten ervan uitgaan dat Sanofi in 2020 een winst per aandeel zal realiseren van 5,89 euro. Daarmee kost het aandeel nu minder dan 14 keer de winst. Van de 29 analisten die bedrijf volgens Bloomberg volgen geven er 22 een koopadvies. Sanofi is vermoedelijk een betere belegging dan Kiadis was. En als het bedrijf de trend in de ontwikkeling van de winstgevendheid inderdaad weet te keren, is het zelfs een koopje.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.




Gerelateerde artikelen