Stel, je gaat vier weken met je gezin op vakantie en bent echt toe aan rust. Je hebt een idee: je geeft je kinderen elk een euro en belooft elke dag dat ze geen ruzie maken dat bedrag te verdubbelen. Hoe duur komt die belofte je te staan? Als ze vier weken poeslief zijn: 134 miljoen euro per kind!
Exponentiële groei overvalt ons omdat het menselijk brein is ingesteld op lineair denken. Hoewel we de theorie begrijpen, dringen de praktische consequenties slecht tot ons door. Dat is ook een van de redenen dat covid-19 zich als een veenbrand kon verspreiden. Met een lineaire bril op overschatte land na land hoeveel tijd ze hadden om een exponentieel groeiend virus in te dammen.
Omgekeerd laten beleggers enorme kansen liggen om exponentiële groei – in de vorm van rendement op rendement – in hun voordeel te laten werken. Los van alle ups en downs op de beurs is namelijk één ding zeker: hoe langer we meesurfen op de exponentiële groeicurve, hoe beter.
Neem Casper en Eva, zestigers die sinds hun achttiende bij elkaar zijn. Eva had al vroeg lucratieve bijbaantjes. Op aanraden van haar opa legde ze tussen haar 18e en 26e jaarlijks 2.000 euro opzij. Geld dat ze trouw op de Nederlandse beurs belegde (met een jaarlijks rendement van tien procent). Na acht jaar stopte ze weliswaar met sparen, maar ze liet haar beleggingspotje veertig jaar doorsudderen.
Casper werd later wakker. Pas op het moment dat Eva stopte, begon hij jaarlijks 2.000 euro op precies dezelfde manier te beleggen en houdt dat al veertig jaar vol. Casper heeft dus vijf keer zoveel ingelegd en is ervan overtuigd dat hij Eva ruimschoots heeft ingehaald. Hij heeft het mis. Zijn vermogen is weliswaar meer dan negen ton, maar Eva is ruimschoots miljonair.
Bij beleggen is een goed begin niet het halve, maar vrijwel het hele werk. Dus opa’s en oma’s: sla bij de volgende verjaardag de Legoset over en open een beleggingsrekening voor je kleinkinderen.
Dit is een column van Marius Kerdel en Jolmer Schukken, oprichters van Triple Partners en auteurs van De Beleggingsillusie.