VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het is oktober en dus maken beleggers zich op voor het cijferseizoen. Hoewel de omzet en winst bij veel bedrijven nog een stuk lager zal zijn dan vorig jaar, lijkt het erop dat het herstel van de coronacrisis volop bezig is. Sterke cijfers van FedEx zijn een teken aan de wand.

Als beleggers ergens een hekel aan hebben is het onzekerheid en daarom is het cijferseizoen voor hen zo’n prettige tijd. De informatie die bedrijven dan verstrekken vermindert hun onzekerheid.

Het cijferseizoen is mede daarom vaak ook een relatief goede periode op de beurs. Wat ook helpt is dat de meevallers bijna altijd talrijker zijn dan de tegenvallers. Verwachtingen worden bij de meeste bedrijven zodanig gemanaged dat beleggers ze zien uitkomen of (iets) worden overtroffen.

Het Amerikaanse transportbedrijf FedEx sluit het kwartaal een maandje eerder af dan de meeste andere bedrijven en kwam medio september al met, ook hier, meevallende cijfers. Ze waren zelfs bijzonder goed te noemen: de omzet steeg op jaarbasis met 13 procent en de winst zelfs met driekwart.

Fedex wordt wel gezien als een barometer voor de Amerikaanse economie. Als consumenten en bedrijven meer bereid zijn uit te geven en te investeren, moet er immers meer worden vervoerd.

Daarmee was de prelude van het cijferseizoen positief. Dat past ook bij het algemene beeld.

Volgens onderzoeksbureau Factset rekenen analisten voor de S&P 500 op een omzetdaling op jaarbasis met 3,8 procent. Dat was een paar maanden geleden echter bijna 6 procent.

Hetzelfde geldt voor de winst. De verwachting is dat de totale winst in de S&P 21,8 procent lager zal uitvallen. Een paar maanden geleden werd echter nog verwacht dat er meer dan een kwart van de winst af zou gaan.

Verwachtingen opwaarts bijgesteld
Naast analisten hebben ook bedrijven hun ramingen opwaarts bijgesteld. Volgens Factset zijn dat er in de S&P 500 twee keer zoveel als bedrijven die hun verwachtingen verlaagden.

Sherwin-Williams meldde bijvoorbeeld begin deze week dat de omzet 3 tot 5 procent hoger zal uitkomen dan vorig jaar. Eerder hield de verfproducent nog rekening met een omzetdaling. In Nederland kwam branchegenoot AkzoNobel al met de verwachting dat de derde kwartaalomzet vergelijkbaar is met die een jaar geleden. Op 21 oktober maakt de onderneming haar derde kwartaalresultaten bekend.

Andere bedrijven die recent de outlook verhoogden zijn bijvoorbeeld de Franse chipproducent STMicroelectronics, de Britse winkelketen Halfords, de Deense bierbrouwer Carlsberg en lampenproducent Osram, een Duitse concurrent van Signify.

Hoe gaat herstel verder?
Net als in eerdere kwartalen is een belangrijke vraag hoe bedrijven aankijken tegen het verdere herstel. Hoe snel zijn de omzetten en winsten weer op of boven het niveau van 2019?

Analisten zijn overwegend positief als het gaat om het Amerikaanse bedrijfsleven. De verwachting is dat de winsten in het derde kwartaal van 2021 weer op het niveau van het laatste kwartaal van 2019 zijn. De omzet zal volgend jaar ook alweer boven het niveau van 2019 liggen.

De vooruitzichten zijn al met al vrij goed. De aandelenbeurzen zijn echter al wel behoorlijk opgelopen in anticipatie op sterke cijfers over het derde kwartaal. Daarmee is de kans deze keer relatief groot dat resultaten die boven de analistenverwachtingen liggen de beleggers toch tegenvallen. Het is dus nog maar de vraag of het cijferseizoen deze keer wel een positieve impuls zal geven aan de markten.