De overheid pleit voor zelfredzaamheid. Burgers moeten hun financiële toekomst zelf in de hand nemen. Beleggen voor extra pensioen is verstandig.
Als neoliberaal en fan van Milton Friedman geloof ik in het kapitalisme en een efficiënte (rechts)staat met lage belastingen en een klein vangnet voor burgers die buiten hun schuld in ellende verkeren. Iedereen probeert dan zijn eigen broek op te houden en iets van de toekomst te maken. Beursvennootschappen streven op hun beurt naar winstmaximalisatie op de lange termijn, natuurlijk binnen (veranderende) wet- en regelgeving.
Maatschappelijke trends staan haaks op mijn ideaalbeeld. In toenemende mate distantiëren ook beleggers zich van mijn ouderwetse visie. Geen probleem, let’s agree to disagree over de gewenste situatie.
Gelukkig zullen we het sneller eens worden over wat zelfredzame Nederlandse beleggers in financiële zin daadwerkelijk te wachten staat, ongeacht wat we graag zouden willen.
In het komende decennium lijken de volgende belastingmaatregelen op te doemen:
-Het eigen huis (minus een eventuele hypotheek) gaat gewoon in box 3 vallen. Ik ben niet blij met box 3, maar waarom zou een huurder met een beleggingsportefeuille en spaargeld wel box 3-belasting betalen en iemand die heeft geïnvesteerd in een eigen woning niet?
-De vermogensrendementsbelasting uit box 3 wordt vervangen door de simpele vermogensbelasting. De rendementsbelasting is nooit gebaseerd geweest op daadwerkelijk behaalde rendementen, dus laten we het beestje gewoon bij de naam noemen. Hoef je als overheid ook niet meer het onverdedigbare te verdedigen.
-Die vermogensbelasting zal stap voor stap worden verhoogd. Het rendement op (eigen) arbeid zal een inhaalslag maken op die van kapitaal. Piketty krijgt gelijk, ongeacht of hij het voor Nederland ooit heeft gehad.
-De erfbelasting gaat nog hoger worden.
-Tot slot zal de AOW inkomens- en vermogensafhankelijk worden. Ouderen met een fors pensioen of met een mooie beleggingsportefeuille en spaargeld kunnen gemakkelijk voor zichzelf zorgen.
Zelfredzaamheid heeft een prijs.
Dit is een column van Errol Keyner, adjunct-directeur van de VEB