VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Amerikaanse sportartikelenmaker Nike kwam dinsdag nabeurs met cijfers die veel beter waren dan analisten hadden verwacht. Meer corona-proof wordt het niet.

De gemiddelde winsttaxatie voor het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar lag op 47 dollarcent. Het werd ruim twee keer zoveel: 0,95 dollar. Na een prima beursdag waarop het aandeel Nike 3 procent won, werd er in de handel nabeurs al meer dan 10 procent aan de koers toegevoegd.

Nike boekte in het tot 31 augustus lopende eerste kwartaal een omzet van 10,6 miljard dollar. Dat was ongeveer evenveel als een jaar eerder. Nike slaagde er echter meer dan ooit in de tussenhandel over te slaan. Directe verkopen (eigen winkels en online) bedroegen 3,7 miljard dollar, 12 procent meer dan vorig jaar. De klapper was de verkoop via internet, die steeg met 83 procent.

In deze coronatijd wordt volop gesport, soms met andere afspraken of zonder publiek, maar mensen willen blijven bewegen. Sporters gaan voor nieuwe kleding en schoeisel echter veel minder naar fysieke winkels, zij bestellen liever direct bij sterke en vertrouwde merken zoals Nike.

Nike zag de brutomarge iets dalen door kosten die gemaakt werden om werknemers te beschermen tegen corona en door kortingen die gegeven werden op oude voorraden. Daar stond tegenover dat verkoopkosten en kosten voor marketing flink lager waren door het wegvallen van sportevenementen die Nike sponsort.

Nike is de wereldmarktleider in sportkleding en -schoeisel. Concurrent Adidas is nog wel de grootste fabrikant van sportkleding in Europa, en de op een na grootste ter wereld. De rivaliteit tussen Nike en Adidas is een klassieker als de rivaliteit tussen Coca-Cola en Pepsi, schreven wij in Effect al eens over deze sector. Maar de wereldwijde sportkledingsector is zeer gefragmenteerd. Ook gevestigde merken naast Nike en Adidas, zoals Puma en Under Armour moeten hard werken om hun marktaandeel te behouden. Nu de verkoop meer en meer via internet gaat, blijkt een sterke merknaam een groot voordeel.

Nike is ook een sterk merk als het om aandeelhoudersrendement gaat. Met 18 opeenvolgende jaren van dividendverhogingen is Nike hard op weg naar de status van ‘Dividend Aristocrat’. In dit eerste kwartaal gaat het dividend van 22 cent naar 24,5 cent. Op jaarbasis is dat dus 0,98 dollar. Dat is nog geen procent van de huidige beurskoers, maar Nike trakteert zijn aandeelhouders doorgaans vooral op inkoop van eigen aandelen.

Vanwege de onzekerheid rond corona was het lopende inkoopprogramma stopgezet, maar met dit soort resultaten wordt de inkoop ongetwijfeld snel hervat.

Nike is nooit een goedkoop aandeel geweest, maar het rendement op het geïnvesteerde kapitaal dat steevast ruim boven de 20 procent ligt rechtvaardigt een stevige prijs. Analisten zullen de komende dagen tegen elkaar opbieden met hun nieuwe winsttaxaties voor het lopende boekjaar, want het eerste kwartaal laat zien dat die veel te behoudend waren. Beleggers hebben de laatste maanden veel oog voor de winnaars in de technologiesector, Nike is ook een bedrijf dat sterker uit de coronacrisis lijkt te komen.