VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis liep de waarde van de dollar tegenover andere valuta hard op. Inmiddels is een groot deel van die stijging weer tenietgedaan, met name door het aantrekken van de euro ten opzichte van de Amerikaanse munt. De verwachting is dat daar geen einde aan zal komen. Dat is een nieuwe kopzorg voor Europese bedrijven die veel omzet buiten de eurozone halen.

Zoals altijd fungeerde de dollar dit voorjaar als veilige haven op de valutamarkten. De dollarindex DXY, een mandje van valutakoersen, steeg half maart naar de hoogste stand sinds 2016.

Dollar daalt tegen valuta Europa en Azië
Sindsdien is de dollar weer flink gezakt. Hierbij lijkt mee te spelen dat de Amerikaanse centrale bank onlangs duidelijk maakte hogere inflatie tijdelijk niet als een probleem te zien. Dat betekent dat de Fed de rente waarschijnlijk nog lang zeer laag zal houden.

De Amerikaanse munt heeft terrein verloren op valuta in Europa en Azië. Verschillende centrale banken in Azië hebben afgelopen tijd daarom dollars gekocht om de eigen munt te verzwakken.

Onder meer de centrale banken van India en Hongkong deden dat. In Hongkong was het totaalbedrag waarvoor werd ingegrepen zelfs het grootst sinds de financiële crisis.

Euro richting 1,30 dollar
De euro is ondertussen over de hele linie gestegen. Waar 1 euro in maart circa 1,08 dollar waard was, is dat inmiddels bijna 1,20 dollar. De euro is in de zomer ook gestegen tegen onder meer de yen, de yuan en de Braziliaanse Real.

De ontwikkeling heeft inmiddels de aandacht getrokken van de Europese Centrale Bank. ECB-hoofdeconoom Philip Lane liet weten dat de wisselkoers van de euro er zeker toe doet als het gaat om het centrale bankbeleid. Daarmee hintte hij erop dat de ECB de euro niet te ver zal laten stijgen.

De verwachting van veel bankeconomen is desondanks dat de huidige trend in 2021 zal doorzetten. ABN Amro rekent er bijvoorbeeld op dat de euro zal stijgen naar 1,25 dollar. Goldman Sachs voorziet een eurostijging naar 1,30 dollar.

Dat zijn niveaus die in 2013 en 2014 voor het laatste zijn gezien. Voor Europese bedrijven die veel zaken in andere valuta doen is dat niet zo goed nieuws. Dat geldt voor een groot deel van de AEX-index.

De vorige keer dat de dollar flink verzwakte was eind 2017. Dat leidde toen al vrijwel direct tot tegenvallende resultaten. Unilever zag de omzet in 2018 bijvoorbeeld 5 procent zakken. Andere bedrijven die toen last hadden van ‘valutaire tegenwind’ waren AkzoNobel, Philips en Ahold Delhaize.