VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het plan van de Amerikaanse president Trump om tienduizend Amerikaanse soldaten uit Duitsland terug te trekken biedt kansen voor beleggers, schrijft Duitslandcorrespondent Gerben van der Marel in de nieuwe Effect. Het land zal de defensie-uitgaven fors opvoeren.

De afspraak was dat Duitsland net als andere landen 2 procent van het bbp aan defensie zou uitgeven. Duitsland hield zich daar nooit aan maar de uitgaven zitten na het aandraaien van de duimschroeven door Trump inmiddels in de lift. De streefdatum voor het bereiken van de 2 procent ligt wel ver weg: 2031. Maar voor beleggers is dat een interessant gegeven. Defensiebedrijven kunnen over een lange periode orders verwachten.

“Duitsland zal flink meer investeren in bewapening als het de NAVO-investeringsdoelstelling van 2 procent wil halen,” zegt de Amerikaanse belegger Guy Wyser-Pratte die zich onlangs heeft ingekocht bij het Duitse Rheinmetall.

Wyser-Pratte is een van de bekendste activistische beleggers op het Europese vasteland. De tachtiger runt een ‘activistisch beleggingsfonds gericht op ondergewaardeerde Europese aandelen’. In Nederland belaagde hij Vendex KBB in de jaren 2000. Nederland noemde hij een bananenrepubliek vanwege de beschermingsconstructies.

Rheinmetall is ook volgens analisten van Berenberg-bank goed gepositioneerd om te profiteren van de plannen van Duitsland om te investeren in militaire hardware. Over het algemeen gelden defensiebedrijven als veilige haven in een volatiele wereld. Wapenuitgaven stijgen de komende jaren. Interessant is ook dat de technologiebedrijven uit Silicon Valley, die beleggers de laatste jaren zoveel rendement brachten, steeds meer de defensiewereld in komen.

In dit speelveld zijn ook andere aansprekende beursgiganten actief. Het Duitse ThyssenKrupp Marine Systems bouwt onderzeeboten en oppervlakteschepen, maritieme elektronica en beveiligingstechnologie. De Europese industriereus Airbus Groep is vooral bekend om zijn passagiersvliegtuigen maar haalt 15 procent van de omzet uit de wapenhandel. Het Britse BAE Systems staat net als het Franse Thales in de top tien van bewapeningsbedrijven. Thales, met een grote vestiging in Oost-Nederland, heeft recent coronahulp gekregen van de Franse overheid.

Rheinmetall onderscheidt zich in de defensiesector door zijn hoge blootstelling aan Duitsland waar het defensiebudget structureel stijgt, maar ook aan landen die hun legers moderniseren zoals Australië, het Verenigd Koninkrijk en verschillende Oost-Europese landen.

Het volledige artikel over Rheinmetall leest u in Effect 7/8, die deze week verschijnt.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.