VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandelen in de sector halfgeleiders (chips) zijn afgelopen maanden tot nieuwe recordhoogten gestegen. De optimistische verwachtingen van enkele Amerikaanse bedrijven bevestigen het beeld dat de sector goed door de coronacrisis komt, ook al worden bepaalde eindmarkten wel degelijk geraakt.

Micron publiceerde deze week resultaten over het eind mei afgelopen kwartaal. Het is de vijfde chipmaker ter wereld en de grootste producent van geheugenchips. Ondanks de coronacrisis nam de omzet op jaarbasis met 14 procent toe tot 5,4 miljard dollar. De nettowinst verdubbelde bijna tot 804 miljoen dollar.

Het concern verhoogde ook de verwachtingen voor het lopende vierde kwartaal dat eindigt in augustus. De omzet kan op jaarbasis tot 28 procent toenemen. Het aandeel opende dinsdag dankzij de meevallende resultaten fors hoger.

Vraag naar chips datacentra sterk
Opvallend is dat Micron ondanks de sterke cijfers wel degelijk last heeft van de coronacrisis. “Marktsegmenten die worden gedreven door de vraag van consumenten hebben een negatieve impact gezien. De verwachtingen voor de verkoop van auto’s, smartphones en pc’s zijn voor dit boekjaar duidelijk lager”, zei bestuursvoorzitter Sanjay Mehrotra in een toelichting voor analisten.

Dit wordt echter goedgemaakt door de vraag naar chips voor onder meer datacentra. Ook de mobiele tak zou het goed doen, al is niet helemaal duidelijk hoe dat zich dan weer verhoudt tot de zwakke vraag naar smartphones.

Het beeld is hetzelfde bij het veel kleinere Xilinx. Dit bedrijf levert geavanceerde chips die in vrijwel elke sector worden gebruikt, van de defensie-industrie tot en met de consumentenelektronica.

Zwakke vraag automobielindustrie en consumentenproducten
Xilinx had ook een beter dan verwacht kwartaal. Het rekende eerst op 660 tot 720 miljoen dollar omzet. Dat is nu 720 tot 734 miljoen dollar. Ook hier nam de vraag naar chips voor datacentra flink toe. Dat compenseerde de zwakke vraag uit de automobielindustrie en uit consumentenmarkten.

De algemene trend in de chipindustrie is dus dat de sterke groei van datacentra een zwakke vraag in andere markten meer dan goed maakt. Daar komt bij dat de verwachting is dat de effecten van de coronacrisis zullen wegebben en zowel de vraag naar consumentenelektronica als uit de automobielindustrie later dit jaar zal herstellen.

Chipaandelen op recordstanden
Op de beurs zijn chipaandelen wereldwijd hard opgelopen na een daling in maart. Zowel de Europese Stoxx Europe Total Market Semiconductors als de Amerikaanse S&P Semiconductor Select Industry Index staan rond recordstanden. Aan de Amsterdamse beurs is dit ook te zien met het aandeel ASML dat al bijna is verdubbeld sinds het dieptepunt in maart.

Dat de omzetten en winsten dwars door de coronacrisis heen doorgroeien bevestigt dat de chipsector niet meer zo gevoelig is voor de economische cyclisch als voorheen. Halfgeleiders worden voor steeds meer producten een onmisbaar ingrediënt.