Maandenlang pareerde het Duitse betaalbedrijf Wirecard met gestaald optimisme de kritische geluiden van pers en beleggers over onregelmatigheden bij de onderneming. Die façade is doorbroken. De onderneming kan geen goedgekeurde jaarrekening overleggen; een overlevingsstrijd is nu gaande.
Donderdag 18 juni had de dag moeten worden waarop fintechbedrijf Wirecard alle critici de mond zou snoeren en ‘verdachtmakingen’ van de laatste maanden van tafel zou vegen.
Het zou de dag worden waarop Wirecard de jaarrekening zou presenteren, traditioneel vergezeld door indrukwekkende groeicijfers en dito verwachtingen.
Het werd één grote deconfiture. In plaats van een jaarrekening publiceert Wirecard in de loop van de ochtend een persbericht. Daarin staat dat de accountant onvoldoende informatie heeft om tot een oordeel te komen. De accountant twijfelt aan de echtheid van bijna 2 miljard aan cash, zo’n kwart van de totale balans. De beurskoers van Wirecard is inmiddels ingeklapt en daalt met meer dan 60 procent. Dat is de grootste koersdaling op één dag van een prominent Duits beursfonds uit de geschiedenis.
Het niet kunnen opleveren van een goedgekeurde verklaring kan op korte termijn ernstige gevolgen hebben voor Wirecard. Als er morgen nog niet geleverd is, staat meteen circa twee miljard aan kredieten op de tocht. De onderneming, lange tijd de groeibriljant en Duitslands fintech-hoop, komt daardoor in acute problemen die het voortbestaan bedreigen.
Al uitstel
Wirecard stelde al twee keer eerder de publicatie uit. Eind mei noemde de onderneming de coronacrisis als reden voor het uitstel maar wilde van geen problemen weten. ‘Wij verwachten een goedkeurende verklaring van de accountant’, meldde financieel topman Alexander von Knoop in een persbericht.
Ook eind april was het optimisme nog groot. Ceo Markus Braun liet aan een groep analisten weten dat “E&Y geen enkele probleem zag om de jaarrekening over 2019 af te tekenen”. De controle van de boeken zou bemoeilijkt worden omdat in enkele landen waar Wirecard actief was in lockdown waren.
Markus Braun wuifde de suggestie van een analist weg dat het uitstel te maken zou hebben met de uitkomsten van een forensisch onderzoek van KPMG.
KPMG gaf toen te kennen dat het geen toegang van Wirecard kreeg tot alle informatie – met name in handen van dochterondernemingen en derden – om het onderzoek adequaat te kunnen uitvoeren. Maar volgens KPMG zou er geen reden zijn om de financiële cijfers aan te passen.
Kritisch
De duizelingwekkende groei van Wirecard in recente jaren is alom bewonderd en tegelijkertijd met vraagtekens omgeven. De Financial Times doet al langer onderzoek naar de onderneming. Als reactie sleepte Wirecard de krant voor de rechter.
De VEB volgt Wirecard al langere tijd.
Dit jaar heeft de VEB en European Investors (de naam van de VEB buiten Nederland) Wirecard en EY al aangesproken over het gebrek aan transparantie.
BriefDirect naar de brief van de VEB aan Wirecard.
European Investors/VEB overweegt de onderneming en de accountant aansprakelijk te stellen voor de geleden schade.