VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dé vraag voor aandelenmarkten is hoe sterk het herstel zal zijn. In het antwoord lijkt een gat te zijn ontstaan tussen economen van centrale banken en die van de grote banken op Wall Street. Centrale bankiers zijn een stuk pessimistischer.

Morgan Stanley kwam maandag met een van de meest optimistische verwachtingen naar buiten. De bank rekent op een V-vormig herstel en verwacht dat de wereldeconomie in het laatste kwartaal van dit jaar alweer even groot is als in het laatste kwartaal van 2019. Daarna zal die in het eerste kwartaal van 2021 alweer 3 procent groter zijn.

Stimuleringsmaatregelen overheden
De zakenbank noemt drie redenen voor het snelle herstel. Ten eerste is de recessie een gevolg van een externe schok. Het is dus niet zo dat er de laatste jaren op grote schaal onrendabele investeringen zijn gedaan die nu moeten worden rechtgezet door faillissementen en herstructureringen.

Morgan Stanley verwacht ook niet dat er op grote schaal schulden zullen worden afgebouwd. Dat gebeurde in de recessie na de financiële crisis wel, wat een rem op de consumptie zette. Ten derde, en dit lijkt de belangrijkste reden, zijn er de stimuleringsmaatregelen van de overheid en centrale banken.

V-vormig herstel nog goed mogelijk
Het optimistische geluid van Morgan Stanley wordt bij meer zakenbanken op Wall Street gehoord. Goldman Sachs verwacht bijvoorbeeld dat de wereldeconomie in 2021 alweer 2,3 procent groter zal zijn dan in 2019. Oud-hoofdeconoom van de bank Jim O’Neill zei eerder deze maand dat een V-vormig herstel nog steeds heel goed mogelijk is.

Daarmee zien de economen van Wall Street de vooruitzichten voor de wereldeconomie een stuk rooskleuriger in dan (semi-)overheidseconomen en centrale banken. Zo verwacht de Wereldbank dat de wereldeconomie eind 2021 nog 1,2 procent kleiner zal zijn dan in 2019.

Lange weg naar herstel in Nederland en VS
De Nederlandsche Bank publiceerde vorige week ook een zeer negatief rapport. DNB verwacht dat de Nederlandse economie zelfs eind 2022 nog steeds niet zal zijn hersteld.

Fed-president Jerome Powell zei vorige week dat de weg naar herstel in de VS ook lang zal duren. Dat zette aandelen diep in het rood en maakte nog eens duidelijk hoe bepalend het is voor de beurzen hoe snel het herstel verloopt.

Morgan Stanley koppelde aan de optimistische verwachting dan ook meteen een positieve blik op de aandelenmarkten. Beurzen hebben de komende twaalf maanden nog ruimte om door te stijgen. Daarvoor zal de positieve verwachting dan wel uit moeten komen.