Beleggers waren er al bang voor, maar maandag werd bekend dat Blackstone haar bod op NIBC flink heeft verlaagd. Wat is er precies veranderd en wat moet een belegger hiermee? Drie keer vraag en antwoord.
De VEB berichtte eerder over het overnamebod dat de Amerikaanse durfinvesteerder Blackstone op de kleinste bank van Nederland deed. Het aandeel reageerde maandag met een forse koersdaling op het aangepaste bod, en noteert ruim een halve euro onder de geboden prijs.
1.Wat is er precies veranderd?
De Amerikanen verlagen het bod van 9,85 euro naar 7,53 euro per aandeel. In het nieuwe bod is het dividend meegerekend van 0,53 euro.
Voor de goede orde: er wordt nog onderhandeld over de precieze voorwaarden van het nieuwe bod.
“In dit stadium is er geen zekerheid of overeenstemming zal worden bereikt tussen NIBC, de bieder, J.C. Flowers en Reggeborgh over een wijziging van de transactie”, zo spreekt het persbericht.
Helemaal uit de lucht komt de verlaging niet vallen. De Amerikanen toverden in de laatste maanden verschillende konijnen uit de hoge hoed om een lager bod af te dwingen.
Zo dreigden zij de stekker uit de deal te trekken, omdat het 60 miljoen euro tekort kwam nadat NIBC op dringend advies van de ECB liet weten het dividend uit te stellen.
NIBC maakte 18 mei als enige Nederlandse financiële instelling alsnog bekend een slotdividend van 0,53 euro per aandeel uit te keren. Ook gaf NIBC eind april aan dat de plannen die pre-corona waren gemaakt niet meer haalbaar zouden zijn in de nieuwe wereld, waardoor de toezichthouder een stokje voor de deal kon steken.
Achteraf kan veilig gesteld worden dat dit allemaal manieren waren om de grootaandeelhouders J.C. Flowers en Reggeborgh, die bij elkaar 75 procent van de aandelen NIBC in handen hebben, om tafel te krijgen en een lager bod af te dwingen.
Dat lijkt nu dus gelukt.
2.Hoe uniek is een lager bod middenin het proces?
Normaal leveren onderhandelingen over een overname een tegenovergesteld effect op: een hoger bod.
Het is lang spitten in de geschiedenis op het Damrak om casussen te vinden waar het bod middenin een overnameproces naar beneden werd bijgesteld. Eigenlijk gebeurde dit alleen eerder bij Ballast Nedam.
De Turkse bieder Renaissance verlaagde in de nazomer van 2015 haar bod op de bouwer van 1,55 euro per aandeel naar drie dubbeltjes. Ballast Nedam, dat al wankelde door zich grof te misrekenen aan het A2 en A15-project, moest onverwacht nog meer verliezen boeken, onder andere door problemen als gevolg van een faillissement van installatiebureau Imtech en een tegenvaller bij de bouw van een ziekenhuis in Curaçao.
Een lager bod mag uniek zijn. Maar bieders behouden zich meestal het recht voor om bijvoorbeeld na een gedegen boekenonderzoek hun bod aan te passen.
Het voordeel voor Blackstone is dat het zaken kon doen met twee grote aandeelhouders die cruciaal waren voor het slagen van het bod.
3.Wat moet een belegger van het nieuwe bod denken?
In de ochtendhandel op maandag verliest het aandeel NIBC rond de 8 procent. Het aandeel noteert nu rond de 7 euro.
Leuk is het allemaal niet. Maar Blackstone heeft geen ongelijk dat de wereld er nou eenmaal anders uitziet dan een paar maanden geleden. En dat geldt zeker in bankenland.
Het nieuwe bod waardeert NIBC op circa 1,1 miljard euro. Dit is ongeveer 40 procent lager dan de boekwaarde van het eigen vermogen van circa 1,8 miljard euro eind 2019.
Of dit laag is, hangt af van je perspectief: de andere beursgenoteerde banken noteren momenteel tegen hogere kortingen.
ABN Amro, ING en Van Lanschot kosten op de beurs respectievelijk 60 procent, 48 procent en 45 procent van hun boekwaarde.
De twee grootaandeelhouders hebben wel een toezegging van de Amerikanen afgedwongen dat zij 46 miljoen euro moeten betalen indien het bod toch niet doorgaat.
Hierbij wordt specifiek gesproken over toezichthouders die nog steeds dwars kunnen liggen, maar ook enkele – in het persbericht ongedefinieerde – “andere zaken” waardoor Blackstone het bod niet gestand zou kunnen doen.
Die 46 miljoen is iets meer dan de helft van totale slotdividenduitkering van 78 miljoen euro.
Als de deal niet doorgaat lijkt aannemelijk dat de koers flink zal dalen en de Amerikaanse betaling niet meer zal zijn dan een doekje voor het bloeden.