Het is iedere maand wel wat op de beurs, maar de eerste helft van 2020 waren met de coronacrash en het snelle herstel daarvan wel erg heftig. De lagere koersen boden beleggers dus goede koopkansen, maar het is wel de vraag of de weg omhoog weer is ingeslagen of dat hier sprake is van de spreekwoordelijke ‘dead cat bounce’.
Hieronder in het kort de verhalen achter enkele opvallende veranderingen ten opzichte van de vorige Effect in de adviezen en taxaties op de pagina’s 46-49.
— Groupe PSA —
Europese autoverkoop ingestort
De verkoop van nieuwe auto’s is ingestort in Europa. In april werden er nog geen 300.000 personenauto’s verkocht, 78 procent minder dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van de Europese brancheorganisatie Acea. In Nederland viel de daling met min 53 procent nog mee.
Aandelen van Europese automakers behoren dan ook tot de sterkste dalers. Groupe PSA, fabrikant van onder meer Peugeot, Citroën en Opel, verloor dit jaar 45,6 procent, maar blijft een aandeel waar analisten positief over zijn: 13 van de 18 hebben een koopadvies voor de Franse automaker.
De verwachting voor de winst per aandeel over 2020 ging in de afgelopen maand omlaag van 1,90 euro naar 1,36 euro. De koers daalde minder hard, waardoor het aandeel nu qua koers-winstverhouding toch wat duurder is dan een maand geleden.
— Unilever —
Gezondere voeding
Vitaminen, mineralen en supplementen moeten Unilever een nieuwe groeispurt geven, zei topman Alan Jope op de aandeelhoudersvergadering van het concern. Gezonde voeding moet op termijn een omzet van een miljard euro genereren.
De coronapandemie dwarsboomt het strategisch plan van Unilever nauwelijks. Jope denkt zelfs dat het nieuwe groeimogelijkheden voor het bedrijf gaat bieden.
Unilever is een stabiel bedrijf en dat geldt voor het aandeel ook. De beurskoers daalde in de afgelopen weken 5,2 procent. De verwachte winst per aandeel voor 2020 ligt nu op 2,51 euro, dat is 3,6 procent lager dan vorige maand.
— Randstad —
Taxaties sterk omlaag
Uitzendkrachten worden hard geraakt door de coronacrisis. Bedrijven zetten hun flexibele schil doorgaans als eerste de wacht aan als het rustiger wordt. De aandelen van de grootste twee uitzenders ter wereld, Randstad en Adecco, behoren dit jaar dan ook tot de grootste dalers op de beurs. Randstad halveerde vanaf de top, maar herstelde in april en mei wel weer enigszins. Per saldo won het aandeel in de afgelopen vier weken 11,6 procent, maar het momentum in de analistentaxaties is nog wel negatief. Het gemiddelde koersdoel werd in de afgelopen maand verder verlaagd van 41,76 euro naar 39,55 euro en de verwachting voor de winst per aandeel in 2020 ging na de sterke verlaging in april naar 2,61 euro in mei verder omlaag naar 2,03 euro.
Vanaf pagina 26 in deze Effect meer over de uitzenders.
— Adyan —
Meer waard dan ABN Amro en ING Samen
Betaaldienstverlener Adyen kwam in 2018 naar de beurs voor 240 euro per aandeel, in de afgelopen maand ging de koers door de 1000 euro. De beurswaarde van de nieuwkomer is nu hoger dan die van ABN Amro en ING bij elkaar.
Adyen verzorgt de afhandeling van onlinebetalingen voor bedrijven als Ebay, Netflix en Facebook.
De taxaties voor de winst per aandeel gingen in de afgelopen maand scherp omlaag: die voor dit jaar ging van 9,17 euro naar 8,34 euro. De taxaties voor 2021 en 2022 gingen ook naar beneden. Op 125,6 keer de winst lijkt het aandeel duur, maar 14 van 29 analisten geven een koopadvies voor Adyen, hetzelfde aantal als vorige maand.
— Shell —
Dividend verlaagd
Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog verlaagde Shell het dividend. Het (verwachte) dividendrendement is daardoor weer wat terug op aarde gekomen, hoewel het met 4,8 procent nog altijd aan de hoge kant is. De verwachtingen voor de winst per aandeel in de komende jaren werden door analisten ook neerwaarts bijgesteld en het aantal koopadviezen liep terug van 13 naar 10. De koers verloor in de afgelopen maand bijna 12 procent. Meer over Shell vanaf pagina 13.
—Telefónica —
Winstdaling
Het Spaanse telecombedrijf Telefónica heeft in het eerste kwartaal van dit jaar winst en omzet zien teruglopen in vergelijking met vorig jaar. De coronacrisis had een drukkend effect op zowel het zakelijke segment als de consumententak.
De operationele winstmarge daalde van 35,6 naar 33,1 procent. Telefónica trok de outlook voor dit jaar in, maar wil nog steeds over 2019 een dividend uitkeren van 0,40 euro per aandeel.
In de taxaties voor de winst per aandeel waren er wel neerwaartse aanpassingen. Analisten schroefden de winstverwachting voor 2020 in de voorbije maand terug van gemiddeld 0,60 euro naar 0,51, een daling van 15 procent. Het aandeel daalde in dezelfde periode met ruim 10 procent.
— Nokia —
Verwachtingen getemperd
Het Finse Nokia heeft de verwachtingen voor 2020 licht verlaagd. De coronacrisis zorgde in het eerste kwartaal voor 200 miljoen euro minder omzet en waarschijnlijk wordt de klap in het tweede kwartaal nog wat groter. De aanbieder van netwerkinfrastructuur rapporteerde een nettowinst die iets lager was dan verwacht en gaat nu voor het hele jaar uit van een aangepaste winst per aandeel van rond de 0,23 euro. Dat is overigens precies de verwachting die analisten gemiddeld in de vorige Effect hadden. Nu is deze consensustaxatie met een cent verlaagd naar 0,22 euro. Analisten blijven positief: 21 van de 35 volgers hanteren een koopadvies.
— Pharming—
Goed begin
Farmaciebedrijf Pharming uit Leiden heeft een sterke start van het jaar gekend. De omzet steeg in het eerste kwartaal met 40 procent tot 49,3 miljoen euro. De operationele winst nam met 59 procent toe. De koers van het aandeel profiteerde bovendien van aanwijzingen dat Pharmings enige medicijn Ruconest ook effectief zou zijn tegen covid-19. Er wordt gewerkt aan vervolgonderzoek, maar de koers vloog sinds de vorige Effect van 1,04 euro naar 1,35 euro. Vijf van de zes analisten geven Pharming een koopadvies, het gemiddelde koersdoel is 2,08 euro.
— Engie —
Stabiel resultaat
Het Franse energiebedrijf Engie heeft in het eerste kwartaal het bedrijfsresultaat (ebitda) stabiel weten te houden op 3,1 miljard euro, ondanks de lagere omzet door de ongewoon warme winter en het begin van de coronacrisis. Interim-ceo Claire Waysand zei dat de crisis een unieke kans biedt om de uitdagingen op het vlak van de energietransitie en klimaatverandering met hernieuwde urgentie aan te pakken. Engie zei niets over de verwachtingen voor het hele boekjaar. Analisten verlaagden hun taxaties iets, maar bleven wel overwegend koopadviezen geven voor het aandeel (17 van de 24).
— Sif —
Onderbezetting
Sif Holding zag het bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal van dit jaar fors lager uitkomen. De maker van onder meer funderingspalen voor windturbines op zee kampte met een forse onderbezetting in de fabrieken. Sif kan per jaar 300.000 ton staal verwerken, maar zal dit jaar niet verder komen dan 135.000 ton. De eerdere verwachting was 185.000 ton. Vooral het uitstel van projecten in de olie- en gassector is daar debet aan. Het aandeel Sif verloor in de afgelopen maand zo’n 10 procent van zijn waarde. De taxatie voor de winst per aandeel over 2020 ging met een kwart terug, van 0,59 euro naar 0,44 euro.
VEB-lidmaatschap |
---|
Nog geen VEB-account? |
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken. |
|
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap |