VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Met een obligatie-uitgifte haalt Boeing 25 miljard dollar op om de crisis door te komen. Dat het lukt om dit zonder overheidssteun te doen is goed nieuws. Tegelijkertijd blijkt uit de hoge rente die Boeing moet betalen hoezeer het concern verzwakt is.

Boeing liet deze week blijken dat het erg tevreden is over de resultaten van de emissie. Dit zou wijzen op vertrouwen in de lange termijn perspectieven voor het concern en de hele luchtvaartindustrie. Het verwacht op dit moment niet dat het nog een keer een beroep zal moeten doen op de kapitaalmarkt, of op de Amerikaanse overheid.

Boeing betaalt flink hogere rente

Toch zijn er ook wel kanttekeningen bij te plaatsen. De voornaamste is dat de rente die Boeing betaalt aanzienlijk is
. Op het waardepapier met een looptijd van veertig jaar zit een rente die 4,625 procent boven de rente op Amerikaanse staatsleningen ligt.

Dat is een veel grotere premie dan de vorige keer dat Boeing dit soort obligaties uitgaf in juli vorig jaar. Volgens het jaarverslag bedraagt de rente die toen werd betaald op leningen die in 2059 aflopen 3,95 procent.


Op dat moment was de rente op Amerikaanse leningen met een looptijd van tien jaar zo’n 2,1 procent. Ten opzichte van deze staatsleningen was de spread, de premie, dus circa 1,8 procentpunt. De spread op de leningen is nu dus ruim twee keer zo hoog als een jaar geleden.
 Het is dan ook niet vreemd dat het aandeel Boeing niet tot de selectie van kampioenen van de industriesector behoort zoals de VEB die deze week vaststelde.

Boeing nog maar net ‘investment 
grade
D
ie hoge rente is een indirect gevolg van de verslechtering van de resultaten en van de verzwakte balans. Eind 2018 stond er nog maar 13 miljard dollar aan schuld op de balans, eind vorig kwartaal was dat al bijna 40 miljard dollar en daar komt nu dus nog zeker 25 miljard dollar bij. Die oplopende schuldenlast zorgt voor ‘downgrades’ bij kredietbeoordelaars.

Een maand geleden verlaagde 
Moody’s de kredietrating al naar twee stappen boven ‘non-investment grade’. S&P zakte deze week naar BBB-. Dat is nog maar één stap boven de ‘non-investment grade’-status. Obligaties in deze categorie worden ook wel ‘junk bonds’ genoemd.

Dat zoveel obligatiebeleggers Boeing geld willen lenen is 
echter goed nieuws. Tegelijkertijd is wel duidelijk dat het bedrijf in anderhalf jaar tijd enorm verzwakt is door eerst de crisis rond de Boeing 737 MAX en nu het coronavirus.

Het Boeing dat straks uit de crisis komt staat er heel anders voor dan het Boeing dat in 2018 nog een recordomzet en recordwinsten draaide.