Voor het eerst dit jaar in Nederland hebben aandeelhouders een beloningsplan bij een beursfonds verworpen. De twijfelachtige eer gaat naar Wolters Kluwer.
Bijna de helft (48 procent) van aanwezige aandeelhouders toonde zijn afkeuring over het voorstel.
Vanaf dit jaar moet een beloningsvoorstel met minimaal 75 procent van de stemmen worden aangenomen. Dat is Wolters Kluwer dus niet gelukt. Het informatieconcern heeft nu de twijfelachtige eer het eerste Nederlandse beursfonds te zijn waarvan het beloningsplan sneuvelt in de ava.
De tegenstem van aandeelhouders betekent gezichtsverlies voor de commissarissen van Wolters Kluwer en een deuk in het imago van de onderneming als geheel. Maandenlang is er gesproken met aandeelhouders om tot een aanvaardbaar beloningsplan te komen.
Door de tegenstem blijft het bestaande beloningsbeleid in stand en zullen commissarissen terug naar de tekentafel moeten om volgend jaar aanpassingen aan aandeelhouders voor te leggen.
Lees de VEB-vragenDirect naar vragen aan Wolters Kluwer en het oordeel over het beloningspakket.
Commissarissen wisten al langer dat de beloning bij Wolters Kluwer door aandeelhouders met argusogen wordt bekeken. Niet alleen de absolute hoogte, maar ook de bouwstenen en criteria die commissarissen hanteren, vallen al jaren niet in goede aarde bij beleggers.
Nancy McKinstry, behoort met haar riante beloning van ruim 14 miljoen euro tot de grootverdieners op het Damrak.
Commissarissen wilden van aandeelhouders onder andere een zegen voor een voorgestelde vergelijkingsgroep (‘pay peer group’). Aan die groep bedrijven wilde Wolters Kluwer haar beloningen voor hun bestuur spiegelen.
Deze groep bestond volgens het nu weggestemde voorstel voornamelijk uit een aantal Amerikaanse en Britse informatiedienstverleners. Denk aan Amerikaanse bedrijven als Equifax, Intuit, MSCI, S&P Global, Verisk Analytics, maar ook Britse multinationals actief in de (brede) sector waaronder Experian, Informa en RELX.
Volgens Wolters Kluwer was de keuze voor deze peergroep terecht. Het bedrijf mag zijn hoofdkantoor in Alphen aan den Rijn hebben staan, het informatieconcern moet het opnemen tegen Britse en Amerikaanse concurrenten. Momenteel komt 60 procent van de omzet uit de Verenigde Staten, de beide bestuurders zijn van Amerikaanse afkomst en ook de laag daaronder is volledig Amerikaans.
Amerikaanse en in mindere mate Britse bedrijven staan echter bij Europese beleggers bekend om hun bovengemiddeld grote beloningspakketten, die vaak gekenmerkt worden door aggresieve aandelen- en optiepakketen.
Op basis van het laatste jaarverslag bedroeg de totale beloning van McKinstry al reeds 8 miljoen euro per jaar, of 80 keer zoveel als de gemiddelde Wolters Kluwer medewerker (de pay ratio). Haar daadwerkelijke beloning lag - dankzij de gestegen aandelenkoers - echter met ruim 14 miljoen euro nog een flink stuk hoger.
In een tijd waarim de maatschappij steeds luider roept om een duurzamere vorm van kapitalisme past het niet om de top zich wil spiegelen aan grootbetalers in de Verenigde Staten. De VEB is van mening dat het Nederlandse Wolters Kluwer zich dan ook vooral moet spiegelen aan relevante Europese peers. De VEB stemde dan ook net als veel andere aandeelhouders tegen het beloningsvoorstel.