De amygdala is de brandweerkazerne van onze hersenen. Bij gevaar luidt zij het stressalarm, waarna onmiddellijk een stoot adrenaline en cortisol je lichaam wordt ingepompt. Alles staat op scherp. Je ademhaling versnelt, je bloeddruk vliegt omhoog en je hebt alleen nog oog voor het hier en nu en je directe omgeving.
Deze oer-respons gaf je vroeger een kans, wanneer je onverwacht oog in oog kwam te staan met een grizzlybeer. Maar ook nu helpt stress ons om te overleven in precaire situaties. De adrenaline die door ons lijf giert, geeft ons immuunsysteem een opkikker in de strijd tegen virale infecties en helpt artsen en verplegers om dagen achter elkaar energie te houden op overvolle IC’s.
De keerzijde van deze monomane focus op het hier en nu is dat het zicht op de lange termijn verdwijnt. Rustig nadenken en doordachte beslissingen nemen voor de toekomst zijn er even niet meer bij. Nu de eerste paniek voorbij is, hebben we bij deze crisis daarom ook mensen nodig die niet aan de frontlinie werken. Die de tijd en expertise hebben om complexe modellen te analyseren en maatregelen te formuleren voor het publieke welzijn op de lange termijn.
Door duikelende koersen en een mediamolen die 24 uur per dag rampspoed voorspelt, sijpelt de angst ook bij beleggers binnen. Waar de angst regeert, verschrompelt de beleggingshorizon. Als de paniek dan overloopt, kan de verkoop van al je aandelen de lonkende uitweg lijken om weer rust te vinden. Voor de lange termijn is dat echter zelden een goede strategie.
Hoe voorkom je die panische reactie? Idealiter heb je in rustiger tijden, vrij van adrenaline en cortisol, je doelstellingen voor de lange termijn op een rij gezet. Is dat niet het geval, neem dan geen overhaaste beslissing. Praat eerst met verstandige mensen in je omgeving die de rust hebben bewaard en je kunnen helpen je focus weer op de juiste horizon te richten. Negeer ondertussen de onafgebroken nieuwsstroom en bedenk – ook in je donkerste momenten – this too shall pass.
Dit is een column van Marius Kerdel en Jolmer Schukken, oprichters van Triple Partners en auteurs van De Beleggingsillusie.