VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De hele week waren de markten in grote onzekerheid over de economische gevolgen van de pandemie van het coronavirus. En onzekerheid levert lagere aandelenkoersen op. Verschillende experts zetten de paniek in perspectief.

Superbelegger Warren Buffett liet zijn vele aanhangers weten dat deze crisis in zijn ogen niet te vergelijken is met 1987 of 2008, de vorige twee serieuze beurscrises. Met name in 2008 was de situatie in zijn ogen veel ernstiger.

De onzekerheid over hoe ernstig en hoe lang de impact van het coronavirus op de economie zou kunnen zijn, is echter ontegenzeggelijk groot. Volgens Robert Sharps, Group CIO bij de Amerikaanse vermogensbeheerder T. Rowe Price Direct naar het rapport weet men niet hoe wijdverspreid het virus zal worden en in hoeverre gezondheidszorgsystemen wereldwijd in staat zullen zijn om ermee om te gaan.

Er is angst in de markt geslopen, meent Sharps. Consumenten en bedrijven zijn van het ene op het andere moment voorzichtiger geworden. Bedrijven richten zich op noodscenario’s en de bedrijfscontinuïteit in plaats van op de eigenlijke bedrijfsactiviteiten. Huishoudens lijken ook voorzichtiger te worden, stelt Sharps.

Sharps verwacht vooralsnog meer volatiliteit totdat er meer zekerheid is over wanneer het gedrag weer normaliseert en het weer meer business-as-usual wordt. Biedt de volatiliteit een koopkans? Dat hangt tot op zekere hoogte af van de beleggingshorizon en van de bedrijfssector. Bepaalde bedrijfssectoren worden op korte termijn zwaar beïnvloed door de verspreiding van het coronavirus. Aandelen van reisgerelateerde sectoren noteren 30 tot 50 procent lager. Industriële bedrijven, die het al zwaar hadden, anticipeerden op een opleving van de activiteit maar zien nu een herstel ernstige vertraging oplopen.

Desalniettemin zijn er volgens Sharps geen structurele onevenwichtigheden van betekenis in de economie op dit moment. Een scenario waarin het virus in de herfst en de winter terugkomt, is zeker mogelijk en daar moet terdege rekening mee worden gehouden. Maar afgezien van het verlies aan mensenlevens ziet hij geen betekenisvolle of langdurige impact van het coronavirus op de onderliggende economie.

Wie een lange beleggingshorizon hanteert, moet zich niet laten leiden door de psychologie van de angst maar zijn besluitvorming laten afhangen van analyse en onderzoek zodat geprofiteerd kan worden van de kansen die zich nu en in de komende weken of maanden voordoen.

Vermogensbeheerder T. Rowe Price heeft zelf ook een beursnotering, aan de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. Het aandeel daalde in de afgelopen vier weken door de corona-onrust van 139 dollar naar 92 dollar, een koersverlies van 34 procent. Op het huidige niveau kost T. Rowe Price circa 10 keer de winst die in het voorbije boekjaar werd behaald. Het aandeel heeft een dividendrendement van 3,4 procent.