Na een dramatische beursdag in Azië openden Europese beurzen maandag met dieprode cijfers. Groeiende zorgen over de economische gevolgen van de verspreiding van het coronavirus werden versterkt door een conflict tussen Saoedi-Arabië en Rusland over de olieproductie.
De prijs van een vat ruwe olie daalde maandagochtend met 33 procent waardoor AEX-zwaargewicht Shell ruim 20 procent van zijn koers zag afgaan. Bedrijven als SBM Offshore en Fugro, die net als Shell baat hebben bij hoge olieprijzen, kregen ook rake klappen. Opvallend genoeg was Vopak, dat olie opslaat, maandagochtend de enige stijger in de AEX. Onverkoopbare olie betekent volle opslagtanks.
Saoedi-Arabië zette in het weekend zijn oliekraan open nadat er in het overleg met de OPEC en enkele andere olieproducerende landen geen overeenstemming werd bereikt over een verdere verlaging van de productie. Vooral Rusland lag dwars.
De olieprijs stond al onder druk vanwege het coronavirus waardoor fabrieken stil liggen en er wereldwijd de komende maanden vermoedelijk aanzienlijk minder zal worden gereisd.
Dat gaan veel bedrijven merken, er zijn de komende tijd dan ook nog “verschrikkelijke winstwaarschuwingen” te verwachten, waarschuwde Hendrik Tuch, hoofd obligaties van Aegon Asset management voor het weekend al, op de website FondsNieuws.
Volgens Tuch krijgen beleggers de komende weken nog heel wat zeer slechte economische cijfers en winstwaarschuwingen te verwerken. Centrale banken kunnen het coronavirus niet laten verdwijnen, maar ze zullen er wel voor willen zorgen dat de onrust op de markten niet nog erger wordt.
Het is dus de vraag hoe beleggers moeten omgaan met de onzekerheid die nu heerst. Het coronavirus is iets nieuws, maar de vraag hoe beleggers moeten handelen in een crisis is al zo oud als de beurs zelf.
Johanna Kyrklund, Head of Global Multi-Asset Investments bij Schroders, geeft op de website van de Britse vermogensbeheerder aan waar beleggers zich op zouden moeten concentreren.
Volgens Kyrklund kunnen we nog steeds niet weten wat de omvang is van de uitbraak van het virus of de economische ontwrichting die deze zou kunnen veroorzaken. We weten wel dat de uitbraak komt op een moment dat de wereldwijde economische groei al behoorlijk aan het verbleken was, dus een terugval is mogelijk. Beleggers kunnen er baat bij hebben om een aantal min of meer ‘recessiebestendige’ beleggingen of aan te houden. Overheidsobligaties, de Japanse yen en goud, bijvoorbeeld, kunnen volgens haar enige mate van stabiliteit bieden.
Er kunnen zich echter ook meer optimistische economische scenario’s ontvouwen. Het inperkingsbeleid, dat essentieel is vanuit een gezondheidsperspectief, heeft momenteel de grootste impact op de westerse economieën. Als dit wordt versoepeld, kan de activiteit weer opleven. Maar nogmaals, niemand kan in dit stadium de gevolgen voorspellen.
Rusland kan water bij de wijn doen waardoor de olieprijs weer zal opveren, en een robuuste reactie van centrale banken en overheden kan de koersen ook goed doen. De rentetarieven kunnen verder worden verlaagd; er zouden ook meer ingrijpende belastingverlagingen kunnen worden doorgevoerd. Als de corona-uitbraak dan binnen de perken blijft, zullen de centrale banken de aandelenmarkten van een turbo hebben voorzien. Het toedienen van de juiste dosis medicijnen om economische crises aan te pakken is moeilijk, zoals de recente geschiedenis laat zien.
Veel beleggers zullen nu op twee gedachten hinken: uitstappen of bijkopen? ‘Buying the dip’ lijkt aantrekkelijk nu veel aandelenkoersen tientallen procenten lager staan dan een paar maanden geleden, maar er is geen enkele garantie dat die koersen niet nog een flink stuk verder dalen. ‘Probeer nooit een vallend mes te vangen’ is ook zo’n beurswijsheid.
Misschien doet de verstandige belegger op dit soort dagen dus maar beter niets. Bij goed beleggen hoort ook het bepalen van een strategie voor de lange termijn en daaraan vasthouden.