Vrijdag 14 februari 2020 publiceerde NIBC dat zij een overnamebod heeft ontvangen van Blackstone. Vanaf 5 februari 2020 is een onverklaarbare toename in het handelsvolume van het NIBC-aandeel duidelijk waarneembaar. De VEB wil weten wat hier heeft gespeeld.
Zie ook het artikel: Wat ziet de Amerikaanse durfinvesteerder Blackstone in NIBC?
In de periode vanaf 5 februari 2020 hebben sommige beleggers hun aandelen NIBC verkocht, zonder dat zij op de hoogte waren van het overnamebod van Blackstone van 9,85 euro (cum dividend) per aandeel in contanten.
In de periode van 5 februari 2020 tot en met 13 februari 2020 is een significante toename in het handelsvolume van het aandeel NIBC duidelijk zichtbaar. De koers van het NIBC-aandeel steeg over deze periode met 7,8 procent.
Het is vooralsnog onduidelijk wanneer Blackstone NIBC heeft benaderd met het overnamebod. Gezien het feit dat de gesprekken op 14 februari 2020 “in een gevorderd stadium” waren, zal dit voor 5 februari 2020 zijn geweest.
Directe openbaarmaking
NIBC had op grond van de Verordening marktmisbruik de interesse van Blackstone direct openbaar moeten maken. Op die wijze hadden aandeelhouders in vrijheid en met alle benodigde kennis kunnen besluiten hun aandelen te verkopen. Daarvan was nu geen sprake.
NIBC was alleen gerechtigd om de openbaarmaking van het overnamebod uit te stellen als zij had voldaan aan een aantal criteria, waaronder het garanderen van de vertrouwelijkheid van het overnamebod. Aan dit criterium heeft NIBC echter niet kunnen voldoen, gezien de genoemde koers- en omzetstijging vanaf 5 februari 2020 tot aan het persbericht van 14 februari 2020.
Onrechtmatig handelen jegens beleggers
Gelet op de aanzienlijke handelsvolumes is het zeer aannemelijk dat een aantal beleggers ruim voor het persbericht met de informatie over het overnamebod van Blackstone kennis hadden van de overnameplannen. Zij hebben kunnen profiteren van deze voorwetenschap.
Door de interesse van Blackstone niet tijdig openbaar te maken, terwijl zij op grond van de Verordening marktmisbruik dit wel had moeten doen, heeft NIBC onrechtmatig gehandeld jegens de beleggers die in deze periode op basis van onvolledige informatie hun aandelen hebben verkocht.
Na VolkerWessels, ook NIBC te laat
NIBC is de tweede onderneming die in korte tijd door de VEB wordt aangesproken op het te laat openbaar maken van voorwetenschap. Zeer recentelijk heeft de VEB VolkerWessels nog gedagvaard. Lees hierover: VEB dagvaardt VolkerWessels voor te laat melden overnamebod van Reggeborgh. Deze procedure loopt nog. In het verleden heeft de VEB met succes onder andere Numico, Vedior, Super de Boer, Wavin en Ziggo aangesproken voor de schade die beleggers leden door te laat openbaren van informatie die impact had op de beurskoers. In alle gevallen wist de vereniging compensatie voor gedupeerde beleggers te verkrijgen.