Die van afgelopen woensdag was een van de meest technische persconferenties van de Federal Reserve ooit, vindt macro-econoom Edin Mujagić. Tussen het gepraat over de moeren en bouten van de geldmarkt door, was er ook wel iets te horen over het grotere bouwsel waar die markt een onderdeel van is.
Het rentecomité van de centrale bank verwacht dat de economische groei in de VS aan zal houden, vooral omdat de arbeidsmarkt prima blijft draaien.
Het nieuws over het deelhandelsakkoord tussen China en de VS noemde Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve (Fed), ‘potentieel positief’ wat ik nogal gereserveerd vond. Blijkbaar is de Fed er ook niet zeker van dat als het akkoord geïmplementeerd wordt, de gevolgen groot zullen zijn, of zelfs óf het geïmplementeerd wordt (er zijn voldoende redenen daarvoor te vrezen). Met zijn opmerking dat “onzekerheid hoog blijft” onderstreepte Powell de scepsis van de Fed over het akkoord.
De Chinese economische groei krijgt veel wind tegen en daar kan dit jaar nog het effect van het corona-virus bijkomen. Een verdere groeivertraging zal zeker merkbaar zijn in de VS, maar minder dan in andere Westerse landen omdat de VS een relatief gesloten economie is.
Powell stelde ook dat het belangrijk is de expansie aan de gang te houden. “De inflatie is te laag en als de verwachtingen postvatten dat de inflatie in de toekomst zeer laag blijft is dat schadelijk, zoals we elders gezien hebben”. Powell bedoelt daar natuurlijk Japan mee.
Al dit leidt mij tot de conclusie dat het nog lang zal duren voordat we het nieuws krijgen dat de Fed de rente gaat verhogen. De bank lijkt de rente dit jaar onveranderd te willen houden, iets wat in mijn optiek niet zal lukken. Ik houd rekening met meer dan één renteverlaging door de Fed dit jaar.
De arbeidsmarkt mag dan wel prima draaien, onderliggend heeft de economie nogal wat problemen, wat betekent dat de Fed niet gaat afremmen en eerder extra gas zal geven. Dit kun je ook zien aan de handelingssnelheid van de Fed inzake de interventies op de geldmarkt (de ‘repo-‘markt voor grote leningen tussen banken onderling en tussen banken en grote bedrijven, red.). Waar de bank de steun voor die markt pijlsnel optuigde, zei Powell dat de Fed ‘gelooft’ die steun geleidelijk aan vanaf de zomer te kunnen afbouwen.
Tot slot zei de voorzitter dat de activaprijzen iets aan de hoge kant zijn. “De waarderingen zijn hoog, maar niet extreem”, volgens Powell.
Vanaf de zomer zal duidelijk worden of het deelhandelsakkoord tussen China en de VS zoden aan de dijk zet, en of het economisch herstel na de dip inderdaad doorzet. Omdat de evaluatie van de monetaire strategie door de Fed dan klaar zal zijn, belooft het een zeer interessante monetaire zomer te worden. Zo niet een hete zomer.
Dit is een column van Edin Mujagić, hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer. Mujagić deelt zijn macro-economische overpeinzingen ook regelmatig in Effect.
Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.